Как и кога да кажем на детето "не трябва"

Няколко златни правила

06 декември 2017 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Малкото вече е пораснало, размазва пюрето по масата и стола, и това му доставя удоволствие. Психологът Мария Фурсова отговаря на въпроса трябва ли да забраняваме тези безобидни действия на хлапето. Ето и съветите:

1. В разговорите с детето използвайте интонация и мимика
"Не трябва" ТРЯБВА да се поднася с правилната интонация и мимики, които показват неодобрение. Детето от ранна възраст се ориентира спрямо редакцията на родителите и сигналите им какво може и какво - не. Така му помагат да разбере как е устроен света.

Помнете, че много от безумните неща, които прави детето ви - разхвърля играчки, търкаля се по земята и рисува по стените, са естествено поведение и трябва да се намесвате само в крайни случаи.  

2. Забранявайте само това, което трябва да се забрани действително
При забраните може да има много отенъци - от игнорирането до наказанието. Родителите трябва да умеят да се справят с адекватния начин за ситуацията. 

3. Развивайте у детето си емпатията
Ако детето посяга на майка си, тя трябва да му обясни, че това е обидно и боли. 

4. Заменяйте грубостите с разяснения
Постарайте се, по възможност, да не проявявате авторитета си чрез грубости или викане. Обяснете на детето ситуацията и предложете най-доброто решение. Насилието ражда насилие, а неаргументираните забрани - протест и саботаж. 

5. Говорете с детето като с равен
Когато забранявате каквото и да е на детето, никога не забравяйте за своите чувства и последствията от неговите постъпки. Не забравяйте, че вие и детето ви са най-добрите приятели.

Текст: woman.rambler.ru, адаптация Надя Горанова   

Коментари
Последни видеа