Как обучават супербавачките на съвременните принцове и принцеси

Владеят бойни изкуства, екстремни техники за шофиране и това е най-малкото

07 Ноември 2018 г.

За британския колеж Норланд, разположен в град Бат (графство Съмърсет), се заговори през март 2014 година, когато една от неговите възпитанички, 43-годишната Мария Тереза Турион Борало, стана бавачка на принц Джордж.

Колежът „Норланд“ се занимава с подготовката на елитни детегледачки вече 126 години и редовно има свои възпитаници в британското кралско семейство.
Дами от Норланд са се грижили за всички деца на кралица Елизабет II, след това – за внуците ѝ, после за принцовете Уилям и Хари, а в наши дни – и за правнуците ѝ.

Да имате у вас детегледачка от Норланд се смята за престижно, затова и завършилите го не ги грози безработица. Търсенето на елитни професионалисти в областта е нараснало толкова, че през последните пет години приемът в колежа се е увеличил от 100 на 250 души.
Обучението не е евтино – излиза повече от 14 хиляди лири на година, което е около 16 хиляди евро. Но всяка новоизлюпила се детегледачка избира едно от средно шест предложения за работа, които не са само от Великобритания, а и от страни от Европа, САЩ, Близкия и Средния изток. Услугите на възпитаничките очевидно са добре заплатени – работната им заплата може да достигне 75 лири за година, което е повече от 85 хиляди евро.

Снимка: Instagram / norlandcollege

Остават дами при всички обстоятелства
Какво прави тези жени толкова добри? Когато през 1892 г. Емили Уърд, която първа в Англия започва да се занимава с разработването на програма за възпитание и образование на децата, основава колежа Норланд, една от основните й цели била в това, да направи работата на бавачката уважавана професия.

За да не стават грешки при наемането на дамите и да не ги смесват с останалата домашна прислуга, Уърд измислила за своите възпитанички униформи, които те носят и до ден днешен. И то – с гордост. Тъмнокафяви шапки, бежови рокли, бели или кафяви ръкавици, палто от туид, кафяви обувки над глезена на нисък ток – няма начин да сбъркате детегледачка от Норланд. Облеклото й символизира високо качество и историческите ценности на Викторианската епоха.

И до ден днешен поведението на възпитаничките на Норланд има своите изисквания. Което, разбира се, изключва употребата на цигари, алкохол и наркотици, но на тях им е забранена и дъвката, не им се разрешава да слушат музика със слушалки, както и да ядат и пият, докато вървят. Елитните бавачки не трябва да купуват и да хапват фастфууд и дори да посещават места, където се предлага такъв. Не трябва да пресичат улицата извън обозначените места и да ползват мобилни телефони, докато вървят.

Тези ограничения не са въведени просто така. Детегледачките са задължени да привикнат към това, че се явяват ролеви модел за своите подопечни. И тяхната задача е да ги научат на добри маниери.

Владеят таекундо. Карат кола като Джеймс Бонд. Борят се с киберпрестъпността
Тригодишната програма за обучение на детегледачките, въпреки тяхната униформа, е доста в час с времето. Те са готови да реагират на всичко, което може да им предостави съвременната жестока реалност и работата им за едни от най-известните хора в света.

Богатите и знаменити родители, които наемат бавачка, разчитат, че тя не само ще играе, рисува, чете и ще се разхожда с детето. Тя е длъжна да защити възпитаниците си от всякакви опасности, включително от терористични заплахи, похищение с цел откуп, или да се скрие от непрекъснатото внимание на папараците.
Всъщност детегледачката от Норланд е първокласен стресоустойчив телохранител, който има подготовката на нинджа или на Джеймс Бонд.

Поради тази причина програмата на обучение включва курс по бойни изкуства, на първо място – таекуондо. Инструктори от спецчастите обучават бъдещите бавачки в основни техники на самоотбрана, поведение в неочаквани ситуации, противопоставяне на нападател, като трябва да използват подръчни средства.
Освен това, важна част от програма са курсовете по екстремно каране на кола – те са длъжни да могат да управляват автомобил с много висока скорост и при всякакви атмосферни условия, да минават през препятствия, без да губят контрол над автомобила през пресечена местност.

Снимка: Instagram / norlandcollege

Шият, готвят и дори лекуват
За тези, влизащи в общоприетите рамки навици на бавачката, те получават традиционно образование. Изучават история, литература, философия, социология, детска психология. Вникват в тънкостите на емоционалното и социалното развитие на децата в ранна възраст. Освен това им се преподават основи на медицината, разказва им се за процесите в детския организъм, като ги обучават и на кулинария и диетология. Норландските бавачки могат да приготвят на дете от всяка възраст добре балансирана и здравословна храна, както и да му окажат в случай на необходимост медицинска помощ.

Ако детето страда от алергия, или по една или друга причина му е необходима особена диета, то родителите могат да бъдат спокойни – детегледачката ще го храни точно така, както е предписанието на лекаря. Кулинарното изкуство на възпитаничките на Норланд е толкова високо, че те без проблем могат да обезпечат вкусно хапване на всички гости, дошли на рождения ден на техния подопечен.
Бавачките също са учени да шият дрехи, да планират детски празници, да хранят бебе от бутилка, да го приспиват, къпят, да го учат да ходи на гърне, да сменят памперси, да разпознават ранни признаци на болест. С по-големите деца те играят, апликират, рисуват, занимават се с музика, интелектуалното им развитие и т.н.

Тренират върху роботи и много обичат децата
Обучението на супербавачките се старае максимално да се доближи до реалните условия. Например, за да се научи да успокои разтревожено дете, на всяка ученичка за два дена й се дава кукла-робот с вграден чип, която се държи точно както малко капризно хлапе.

Норландските бавачки карат ски, яздят кон, вдигат платната на яхта и могат на научат на това своите възпитаници. С други думи, количеството знания и умения на квалифицираната бавачка от Норланд просто нямат край. Остава само да съжаляваме, че бъдещите майки не минават подобен тренинг и се учат в крачка заедно с детето.

На всичкото отгоре, преподавателите на колежа в Норланд следят за това, че у студентките им има нещо, на което е невъзможно да ги научат – умението да взимат решения, да носят отговорност, както и да изпитват искрена любов към децата. Тези бавачки са готови да дадат всичко от себе си заради децата.
В крайна сметка, в семействата, където работят тези детегледатчи-нинджи, в голяма част от времето родителите отсъстват, защото се занимават с бизнес или с други дела. От нея и единствено от моралните ѝ качества зависи дали тези съвременни принцове и принцеси ще станат достойни хора.

Текст: deti.mail.ru, превод: Надя Горанова

Да поговорим

Защо понякога бавачката е по-добра от бабата

Да поговорим

Семейство търси бавачка с научна степен и умения по самоотбрана

Да поговорим

Джордж Клуни стана нощна бавачка на близнаците

Новини

Бавачка се прекръсти на Мери Попинз

Още от Да поговорим

Може да превърнете падналото зъбче във вълшебна история.

Снимка: Shutterstock

Какво да направите с падналото зъбче

За децата вероятно ще е любопитно да научат на какво са играли мама и татко.

Снимка: Shutterstock

Интересни ли са нашите игри на днешните деца

Дете в кола. Снимка: Shutterstock

Ако оставите детето в жегата в затворена кола

Не изпадайте в паника, ако носът на детето прокърви.

Снимка: Shutterstock

Носът на детето кърви

Майка и дъщеря. Снимка: Getty

 

Майчин съвет: Избирай себе си винаги и навсякъде

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата вероятно ще е любопитно да научат на какво са играли мама и татко.

Снимка: Shutterstock

Може да превърнете падналото зъбче във вълшебна история.

Снимка: Shutterstock

Том Брейди

Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Може да превърнете падналото зъбче във вълшебна история.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво да направите с падналото зъбче

Това е много важно събитие за детето, така че не го пренебрегвайте

Баща и син избират дезодорант от аптеката. Снимка: Getty

Здраве

От каква възраст детето може да ползва дезодорант

Какъв да изберем, за да е безвреден

Чанинг Тейтъм. Снимка: Getty

Заедно

Чанинг Тейтъм с признание за връзката си със Зоуи Кравиц

Актьорът участва в новата режисьорска работа на годеницата си "Blink Twice"

Дете в кола. Снимка: Shutterstock

Здраве

Ако оставите детето в жегата в затворена кола

Какво се случва, когато е облачно и, когато градусите се повишат

Селена Гомес и Бени Бланко. Снимка: Instagram

Заедно

Селена Гомес и Бени Бланко с подробности за връзката си

Споделят общите си мечти, навици, отговорности, ежедневие

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Майка и дъщеря. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Майчин съвет: Избирай себе си винаги и навсякъде

6 неща, на които една майка трябва да научи дъщеря си