Какво да правим след секс – шест задължителни действия

Това е важно не само от здравно, а и от емоционално естество

Снимка: Shutterstock

Сексът е най-важното нещо на света, или по-скоро второто по важност след яденето – по този въпрос мненията са разделени. Но за да се стигне до него, първо трябва да се свърши малко предварителна работа. Ако двамата още не се познават много добре, най-напред единият, обикновено той, трябва да сигнализира интерес, като се позанимава с ухажване. Ако пък отдавна са заедно, проблемите, които се изпречват на пътя към въжделения миг, най-често са от времеви характер.

Но да приемем, че химията се е получила и половият акт е преминал задоволително и за двете страни. Остава едно нещо, с което да се съобразите – действията СЛЕД. Някои от тях са от здравно, други от емоционално естество, но са задължителни, ако искате щастието да е пълно.

Дори да се отнася за дреболии, за да се чувствате добре още дълго след секса, трябва непременно да вземете под внимание следните 6 неща.

1. Използвайте тоалетната

Така или иначе след полов акт мнозина изпитват засилен позив за уриниране, което е добре. Защото чрез „пускането на вода“ се отмиват бактериите, които при секс попадат в пикочния канал и пикочния мехур и може да предизвикат дразнене или дори възпаление. (Специализираният израз за този вид възпаление е „цистит на медения месец“.)

Макар че някои го препоръчват, не е необходимо след всяко сношение да вземате душ или да се подмивате.  Но ако все пак изпитвате нужда да се почистите, правете го само с вода или най-много с интимен лосион, защото сапунът и душ гелът са по-скоро вредни, отколкото полезни за чувствителните лигавици.

2. Не обличайте бельо

Освен ако не се налага, след секс не бива да слагате бельо – може най-много да обуете дишащи памучни гащета. В противен случай създавате идеалната среда за размножаване на бактериите.

3. Пийте течности

Както след спорт, и след секс също трябва да пиете обилно течности (за предпочитане вода). Така ще се заредите с енергия, ще освежите дъха си и ще промиете устата и гърлото, ако е необходимо.

4. Хапнете нещо малко

В зависимост от това колко акробатичен е бил сексът, навярно ще имате нужда да се подкрепите с нещо повече от гола вода. В тези случаи е препоръчително да хапнете някакво здравословно лакомство.

Най-подходящи са пробиотичните продукти като киселото мляко (може с някакъв плод), защото са полезни за вагиналната среда. Може да изядете и няколко пълнозърнести бисквити, а през лятото бихте могли да се освежите със замразено грозде, ако имате готово във фризера.

5. Гушкайте се

Някои биха казали, че сексът е достатъчно интимен, за да има нужда от последващи нежности. Според психолозите обаче за връзката е много важно да не заспивате веднага след акта или, не дай си Боже, да преминавате към следващата точка от дневния ред, а да се наслаждавате още известно време на физическата си близост – този път без задни мисли.

6. Смейте се заедно

На отношенията се отразява благоприятно и ако след секс се смеете заедно. Например като си разказвате нещо весело или се закачате. Така ще събудите наново положителните емоции и, така да се каже, няма веднага да потънете обратно в „сивото ежедневие“.  Освен това е добре да установите, че двамата сте на една и съща дължина на вълната.

Тъй като след секс – освен ако не става дума за еднодневка – обикновено се чувствате отпуснати и задоволени, може да използвате момента да обсъдите някои неща, които са се случили, или сте планирали за в бъдеще. Във всеки случай трябва да сте много внимателни и да използвате само позитивни формулировки. За мърморене ще имате достатъчно време извън приятно затоплените чаршафи.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.