Какво се случва с психиката на детето, когато родителите се развеждат

Раздялата на мама и татко никога не остава без последствия за него

17 март 2023 г.

Снимка: Getty

Когато семейните отношения са в процес на разпадане, съпрузите са склонни да се съсредоточат върху себе си и емоциите си, без да обръщат внимание на страданието на детето. Но то, на каквато и възраст да е, се притеснява много от раздялата на мама и татко. Понякога това се проявява с директен протест, демонстративно поведение, а понякога с тъга и мълчание.
Какво чувства малкото, по-голямото дете и тийнейджърът, когато родителите му решат да живеят отделно?

Как реагира психиката на детето на това събитие.
Ето мнението на експерти.

Възприятието на детето за случващото се в семейството до голяма степен зависи от възрастта му и от това как родителите се разделят: цивилизовано с помощта на разговори или със скандали. Зависи и от това дали неразбирателството продължава дълго или раздорът възникна изведнъж и т.н.

Едно много малко дете може да не показва нищо външно и да изглежда, че не реагира по никакъв начин, но със сигурност ще бъде засегнато от напрежението, което съществува в семейството. На фона на раздора в отношенията между мама и татко, могат да възникнат здравословни проблеми.
Психолозите дори имат такъв израз дори : „Ако сте излекували нощното напикаване при детето, изчакайте родителите да се разведат“. Проблемът се явява наново. И родителите в стремежа си да възстановят здравето на детето, обикновено отлагат развода за известно време. И едва след като нещата се оправят, пътищата им се разделят.

По-големите хлапета осъзнават по-ясно какво се случва и реагират по-емоционално. Те изпитват много различни силни чувства: гняв, страх, негодувание, безпокойство. Но основната е вината.
Децата възприемат света около себе си по особен и егоцентричен начин – през себе си. И поради особеностите на мисленето им, почти винаги смятат, че те са виновни за развода на родителите си. Затова се опитват да помирят родителите си и някак да повлияят на отношенията им.

Снимка: Getty

Юношите от своя страна са склонни да възприемат развода на родителите си противоречиво.
На тази възраст те са в период на формиране на мироглед и идеи за собственото „Аз“, а най-лошото, което възрастните правят през този период, е да разпалват кавги пред очите му като се обиждат взаимно.
От друга страна, тийнейджърът може да почувства раздялата както облекчение. Особено, ако напрежението в брака на родителите е продължило дълго време.
Можете да чуете изявления от този сорт: „Крайно време е“, „Най-накрая“, „Поне ще живеем в мир“.

От какво се нуждае детето в този момент

Без значение каква е възрастта на детето, задачата на родителите при развод е да сведат до минимум риска за неговата психика.
Как може да помогнете:

1. Проявявайте уважение един към друг, дори ако любовта вече е отминала. Не забравяйте, че детето обича и двамата си родители и му е неприятно да чува обиди, които те отправят един към друг.

2. Обяснете ясно и разбираемо на сина или дъщерята, че те нямат вина и отговорност за това, което се случва.

3. Бъдете конкретни. Наречете нещата с истинските им имена и се опитайте да дадете на детето ясна представа как ще се промени животът на семейството и какво ще се случи сега. Това ще му даде подкрепа и сигурност, ще намали чувството на тревожност.

4. Говорете с него и да обсъдете чувствата му. Не си струва да се преструвате, че нищо не се случва.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа