Какво трябва да знаете, ако живеете заедно с баба или дядо

В този случай е задължително да направите известни компромиси, но да не отстъпвате пред 3 основни правила по отношение на децата

02 Март 2022 г.
Какво трябва да знаете, ако живеете заедно с баба или дядо

Снимка: Shutterstock

Не са малко семействата, които по една или друга причина се налага да живеят заедно с баба и/или дядо. Дори да сте постигнали примирие по някои основни въпроси, родят ли се децата, всичко сякаш се преобръща с главата надолу.

Нормално е – баба и дядо най-често желаят активно да участват в грижите (а понякога и във възпитанието) на малките. Родителите пък имат съвсем други планове, които невинаги намират допирни точки с техните. И се стига до сърдене, размяна на остри реплики и като цяло неприятна атмосфера.

В съжителството с възрастните роднини обаче няма нищо лошо, стига да намерите не само общ език, но и да знаете кои граници не бива да се преминават. От една страна баба и дядо могат да ви бъдат наистина много полезни и незаменим помощник в много ситуации, за които тепърва ще се убедите по време на растежа на децата. От друга – те имат своя представа за начина, по който трябва да се отглежда едно дете. А вие искате нещо по-различно.

В такива моменти е важно да постигнете компромис, който да удовлетворява и двете страни. Така всички ще бъдат доволни и съжителството ще носи предимно ползи. Но има 3 неща, за които в никакъв случай не трябва да отстъпвате, тъй като са наистина важни за децата. И те са:

Снимка: Shutterstock

1. Помощта в ежедневието

Ако живеете с един или повече ваши роднини под един покрив, най-вероятно ще се стигне до този момент. Бабите и дядовците ще горят от желание да се включват в грижите за бебето, а и за вас това е практично.

За тях е инстинкт, заложено им е в природата (макар да има и изключения). Още повече, че се радват на внучето си дори в по-голяма степен, отколкото на собственото дете.

Това обаче е нож с две остриета. От една страна не бива да ги преуморявате, тъй като не са първа младост, а често надценяват силите и възможностите си. От друга – те са били родители преди доста години, реално преди едно цяло поколение, и техните методи за отглеждане и възпитание на децата се различават със сигурност от вашите.

Най-опасно е, когато възрастните у дома се опитат постепенно да ви изместят като родители, обгрижвайки и задушавайки детето в желанието си да бъдат до него.

Безполезно е да воювате срещу тях, просто трябва да изложите ясно и категорично вашите възгледи за възпитание и да ги отстоявате. Бабите и дядовците трябва да следват тях, а не да ги променят зад гърба ви.

2. Опасните кавги

При съжителството с по-възрастни роднини неизменно ще се стигне и до такива пререкания, като най-често те ще са свързани с децата. Обикновено кавгите избухват заради съвсем дребни неща (например количеството храна, поставено в чинията), защото се тълкуват и от двете страни като намеса в техния начин на възпитание.

От съществено значение е предварително да определите кои неща са приоритет за вас и на кои бихте допуснали компромис. Когато дадете възможност за компромис по някои въпроси, те ще бъдат по-склонни да приемат основните приоритети и да се съобразяват с вашите желания.

Помнете, че те са ваши или на партньора ви родители и са ви отгледали като добри хора. Така че не приемайте на нож всяко тяхно предложение, а се вслушвайте – може пък да е по-добро, отколкото си мислите и да е точно онова, което сте се чудили как да направите.

Важно е да дадете шанс да се адаптират към вас, както и вие да направите същото към тях. Само така ще успее да избегнете неразбирателствата и споровете. И не се опитвайте да ги променяте. За толкова години те вече са си изградили определено мнение по всеки важен въпрос, така че няма как изведнъж да започнат да мислят обратното.

А ако направят нещо, което е против вашите правила, помнете, че това са хората, които са ви дали живот, и те трябва да се уважават. Крясъците не бива да присъстват в общуването ви, особено пред детето. Всеки спор може да бъде изгладен с кадифени ръкавици, не забравяйте това.

Снимка: Shutterstock

3. Сладкиши и отстъпки

Повечето баби и дядовци опитват да спечелят внуците на своя страна като правят известни отстъпки, позволявайки им да си хапнат от вредните и нездравословни храни, които родителите забраняват. Това е категорично нарушение на строгите правила и не бива да го допускате.

Ако детето все още не е тръгнало на детска градина, а вие сте по цял ден на работа, бабата у дома е просто злато. Но не и ако пъха пакет чипс в ръцете на 3-годишния малчуган, за да може да изгледа на спокойствие поредния епизод от любимия си сериал.

Това трябва да бъде установено като нещо, което не бива да се прекрачва по никакъв повод, тъй като не е полезно за здравето на детето. Да не говорим, че така малчуганът се научава много лесно да хитрее и манипулира, за да получи поредното лакомство или наградка за послушанието си.

Така че е важно да проведете наистина много сериозен разговор, за да обясните защо не толерирате подобно залъгване с неща, които не са полезни за детето. Но го направете спокойно и изложете внимателно своите аргументи. Ако повишите тон, нищо няма да постигнете. А е важно да стигнете до точното решение.

По материали от Periodo Fertile

Да поговорим

Какво да подарите на бъдещите баба и дядо

Да поговорим

Да благодарим на баба и дядо с песен

Да поговорим

Нещата, с които баба и дядо дразнят родителите

Още от Да поговорим

Дете, обградено с чудовища. Илюстрация: Shutterstock

Защо забелязваме лошото, от хубавото сякаш се страхуваме

Деца пред екрани на таблет. Снимка: Guliver / Getty

5 типични качества на съвременния тийнейджър

Йогата е полезна е за малчуганите

Снимка: Shutterstock

10 ползи от йогата при децата

Трябва да откриете причината, за да намерите правилния изход.

Снимка: Shutterstock

Три признака, че сте на прага на истинската си Съдба

Новороденото разпознава родителите, още преди да ги е видяло.

Снимка: Shutterstock

Как бебето разпознава родителите, още преди да ги види

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Парис Хилтън

Снимка: Getty images

Кейн Браун

Снимка: Getty images

Майка и татко се радват на бебето си. Снимка: Shutterstock

Дете, обградено с чудовища. Илюстрация: Shutterstock

Деца пред екрани на таблет. Снимка: Guliver / Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка и татко се радват на бебето си. Снимка: Shutterstock

Здраве

Предимството да си първороден

Как редът на поява на децата в семейството бележи характера и здравето

Дете, обградено с чудовища. Илюстрация: Shutterstock

Деца пред екрани на таблет. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

5 типични качества на съвременния тийнейджър

Като родители ние не бяхме такива

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Новороденото разпознава родителите, още преди да ги е видяло.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как бебето разпознава родителите, още преди да ги види

Езикът на мама и татко остава закодиран в мозъка на детето, далеч преди то да се появи на бял свят

Дете слуша аудиокнига. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

6 “за“ и 6 „против“ аудиокнигите

Психолози: не бива да изместят традиционната печатна книга от ръцете на детето

Семейство готве, заедно с децата. Снимка: Getty

Да поговорим

5 шведски правила за възпитание

Детето трябва да се възприема като личност и още от раждането изборът му да се уважава

Момиченце прегръща майка си. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Мамо, дебела ли съм?

Научете дъщерите си колко е важно да се харесват

Това занимание е полезно и за сръчността на малчуганите.

Снимка: Shutterstock

Свободно време

Да посрещнем Баба Марта

Този път ви предлагаме малко по-сложно занимание