Кога да добавите възглавница в леглото на детето

Ето най-важното, което трябва да знаете

08 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

За повечето възрастни възглавницата е нещо много специално. Някои дори си носят своята по време пътуване, защото не биха могли да спят на друга. Как обаче стои въпросът с възглавниците при децата?

Знаем, че бебето няма нужда от възглавница. Но кога е най-подходящо да я добавим в леглото на детето и има ли специфични особености, с които е добре да се съобразим, за да не допуснем грешка? Ето отговорите на най-важните въпроси.

Коя е подходящата възраст

Бебетата не се нуждаят от възглавница поне до първата година. Технически след навършване на 1 годинка е вече безопасно да влязат в употреба възглавници, одеяла и завивки. Дотогава спалният чувал е най-практичното и добро решение.

При добавянето на възглавница в леглото на детето е много важно да не избързвате. Повечето малки деца спят чудесно и без такава, така че изчакайте.

Евентуални проблеми

Възглавниците могат да представляват риск в ранна възраст, тъй като по-буйните малчугани могат умело да ги използват, за да се изкатерят по тях до ръба на решетката на леглото, откъдето лесно ще паднат.

Затова е добре да се съобразите и с характера на мъника. Ако той е именно от тези по-подвижни деца, по-добре не бързайте с възглавницата, а изчакайте малко да „поулегне“, което може да се случи чак на 3 години. Но това не бива да ви притеснява – детето може да спи без възглавница до тази възраст без никакъв проблем.

Как да я изберете

Имайте предвид, че големите и меки модели не са подходящи за детското легло. Детската възглавница трябва да съответства на размера на леглото задължително, както и на възрастта на детето.

Не са подходящи и дебелите варианти, тъй като могат да създадат неудобства за врата и гръбнака. А детето все още расте и се развива, така че това никак не е здравословно за него.

Най-добрият вариант е да изберете малка, плоска и плътна възглавница, която да поддържа главата добре, но без да изморява. А ако има и циркулация на въздуха и е изработена от естествен и дишащ материал, би било чудесно.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа