На какви теми не бива да говорим с родителите си

В някои случаи, защото е невъзпитано, в други – за да избегнем скандал

17 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Добре е, когато с роднините можем да поговорим за всичко, но WomanHit.ru предупреждава в какви случаи е хубаво да спазваме границите:

На мнозина им се иска не просто да поддържат добри отношения с родителите си, но и да са приятели. Разбира се, това е прекрасно, когато между поколенията цари разбиране, но въпреки всичко психолозите са убедени, че съществуват редица теми, които не трябва да се засягат в общуването с близки роднини. Нарушавайки това, има шанс да застрашите връзката, която съществува само между вас и родителите.

Обсъждането на интимния живот
Вероятно е най-неуместната тема. Каквито и близки отношения с родителите си да имате, обсъждането на сексуалните предпочитания, броя на партньорите и всичко в този дух е крайно неловко и неуместно.
Същото се отнася и за родителите – децата ви не са най-добрите събеседници, когато става дума за интимни дела, по-добре потърсете съвет от приятел.
Въпреки това, в тийнейджърска възраст с детето е необходимо да се проведе разговор за интимното здраве, тъй като освен вас никой друг няма да го инициира. Важно е да му разкажете как да се предпазва и какви последствия могат да възникнат при незащитен полов контакт.
Подобни разговори е редно да се водят в зависимост от появата на интерес у тийнейджъра, обикновено в наше време това се случва между 12-ата и 14-ата година.

Обсъждането на останалите членове на семейството в негативен план
Това съвсем не трябва да правите, особено да осъждате собствените си деца, дори да са свършили нещо, което според вас е доста глупаво или неразумно. На вашите родители вероятно ще им бъде неприятно да слушат критика по адрес на внуците си. Не допускайте ехидни коментари и по адрес на близки роднини в присъствието на малки деца, които разказват после на всички това, което са чули.

Постоянно да се оплаквате
Всеки иска да получи подкрепа в трудни минути, но да бъде подложен на поток от постоянни жалби, не е най-доброто като идея. Негативите не трябва да се превръщат в навик. По-добре потърсете съвет у мама или татко, като избягвате възмутени коментари от рода на „Моя приятелка няма никакъв вкус за мъжете, защото…“

Да давате ненужни съвети
По принцип родителите са два пъти по-възрастни от вас, затова съветите ви, които те не са искали, са им абсолютно ненужни, особено, когато започвате да критикувате поведението на собствената си майка или баща. Помнете, че съветът е добър само в случаите, в които има нужда от него.

Разгорещените дискусии на тема религия, политика и въпроси, на които все още няма отговор
Всички тези теми предизвикват бурна реакция не само от страна на колеги и приятели, но могат да станат и „ябълка на раздора“ дори и в най-благополучното семейство. Вашите родители също са хора, както и тези, с които преди малко сте обсъждали, да кажем, парламентарните избори. За да не допуснете скандал, не влизайте в празни разсъждения – ако видите негативна реакция за думите си, по-добре сменете темата.

Превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа