Най-добрите породи кучета за деца

Някои са просто създадени да съжителстват с малчуганите

20 септември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Искате да зарадвате детето си с малко сладко кученце, но не знаете какво да изберете. Или пък малчуганът изпитва панически страх при вида на куче, а в такъв случай една от най-добрите и изпитани терапии е осиновяването на лаещ домашен любимец. Има обаче една подробност. Не всички кучета обичат деца. Някои се разбират чудесно с малчуганите, други – не съвсем. Ето кои са най-подходящите за деца кучета.

Френски и английски булдог

Френските и английските булдоци са идеални за семейства с деца. А и не са големи и се чувстват много добре дори в малко жилище. Като малки кученца, те са много весели и енергични, после стават мързеливи и поспаливи. Изключително спокойни и дружелюбни, между тях много рядко може да се случи някой по-нервен екземпляр. Това са перфектните кучета компаньони. Но имат някои особености. И френските, и английските булдоци имат много кожа, която образува симпатични гънки по муцуните им. Тези гънки задържат мръсотия, която трябва редовно да се чисти, за да не стане инфекция. Тъй като са с брахицефална муцуна, те трудно се охлаждат и страдат много в жегата. Булдоците са любящи и нежни кучета, но в същото време страхотни пазачи. Те са смели, лоялни и силно привързани, и ще бъдат не само приятел на детето, но и негов верен страж.

Бигъл

Бигълите са много привързани към децата. Но и силно спортни кучета, така че се нуждаят от по-интензивни разходки всеки ден. Ако детето е по-голямо, може и само да разхожда кучето. Трябва да се внимава и с храната им, тъй като са склонни към затлъстяване. Бигълите имат страхотно обоняние, доста лакоми са и трябва да се внимава да не обират остатъците храна по масата. А те ще го направят бързо и умело, дори няма да разберете кога. Грижите за тази порода не са трудни, само трябва да се внимава с ушите, които да се почистват редовно, за да не получат инфекции. Бигълите са сладки и много привързани към децата, обичат да бъдат с хора и са приятелски настроени към другите кучета. Внимание! Обичат да лаят и то много, затова е добре да се култивира този навик навреме.

Сетер

Ирландският сетер е идеален за семейства, които искат да обучат умно куче и имат желание да му отделят от времето си. Сетерите са много енергична порода и имат чудесни отношения с децата. Но са големи кучета и трябва да предвидите това, ако решите да си вземете такъв домашен любимец. Те са игриви, силно привързани, с весел нрав, особено като по-малки. Но могат да бъдат и безкрайно упорити и независими. Известни са със своята интелигентност и с това, че са много чисти. Способни са да си играят с децата часове наред.

Пудел

Пуделът се счита за една от най-умните породи кучета. Това са игриви кучета, лесни за отглеждане. Важно е само да ги четкате всеки ден, за да предотвратите слепването и заплитането на козината. Пуделите са предразположени към наднормено тегло, така че внимавайте да не ги прехранвате и правете по-дълги разходки. А и са доста дълголетни кучета, което е важно от гледна точка на стреса при евентуалната им загуба.

Питбул

Тази порода е известна като агресивна, но всъщност е едно от добрите семейни кучета. Питбулът е енергично куче, което обича да играе. Много е интелигентен, лесно се привързва и не изисква някакви специални грижи. Но! Задължително трябва да се обучи от треньор, за да може да изпълнява команди. След това става идеалният домашен любимец за деца.

Голдън ретрийвър и лабрадор

В една група са, защото и двете породи се използват като кучета водачи. Което е достатъчно добър атестат за интелигентността и послушанието им. Те са отлични домашни любимци за деца. Лесно се поддържат, чисти са и още нещо - държат се изключително възпитано в превозно средство, което е важно, ако сте сами с децата в колата. Единственият им проблем – големи са, което може да ви затрудни, ако сте с малко жилище или малка кола.

По материали от C’era una mamma

Коментари
Последни видеа