Няколко обществени изисквания, които взривяват майчиния мозък

И има защо

Снимка: Guliver / Getty Images

Има една приказка за умна девойка, на която царят ѝ дал задача да се появи пред него нито пеша, нито на кон, нито гола, нито облечена, нито с подарък, нито без. От съвременните майки се изисква почти същото. Само дето никой не им обещава половин царство в замяна, единствено им се казва снизходително, че се „справят“. Напук на част от следните глупости:

Не раждаш, а си женена
Бабите и дядовците започват да чакат внуци, когато изтекат първите девет месеца след Менделсоновия марш. Иначе това семейство не е семейство, а младите са си егоисти. Или пък имат някакъв здравословен проблем, което като твърдение е снизходително, примесено с осъждане. Вероятно майката в детството си е стояла на течение.

Другият вариант на реакция е: „Мила, раждай, това ти е женското предназначение. Докато не си сигурна колко още ще те държат на работа – давай.“

Кърми, но така, че никой да не те забелязва
Майката, която доброволно е лишила детето си от кърма, не е стока. Мисли за фигурата си явно, а минималният етикет е егоистка. Няма нищо по-хубаво от кърменето на поискване, както знаят съвременните майки. Но това си е задача, при която се налага да се появяват на обществени места междувременно. И бабите мрънкат – защо не си го кърми вкъщи, не се прикрива, не отиде в тоалетната и т.н.

Води активен начин на живот с детето, само да не е шумно
„Не скачай в автобуса, не лази в самолета, не разливай кафето по масата и после да го размазваш, не плачи на плажа и в количката.“ Иначе трябва да сте много примерни навсякъде и да не затваряте детето между четири стени – това е доста вредно. Може да излезете, например, в гората.

Раждай, но не прекалено
Едно дете не е нищо, най-голямото щастие вкъщи са деца в множествено число, а най-голямата украса на въпросния дом са техните усмивки. Майка с до две деца предизвиква умилителни усмивки и възхищение. НО, ако са повече, следват разсъждения от сорта: тя не си дава сметка как ще ги гледа, тя живее на гърба на данъкоплатците, ражда заради собствени комплекси и т.н.

Работи, но си стой вкъщи
Да зависиш от мъжа си е унизително. А ти предстои да се реализираш в професията. Както и да покажеш на децата защо да се гордеят с мама. И въобще е лошо да си домакиня. НО, когато действително си намериш работа и успееш да я вършиш някак си от вкъщи, започват всички знайни и незнайни забележки относно ролята като майка – не обръщаш достатъчно внимание на децата, не си имала нужда да започваш работа, не си избрала правилните хора, които да се грижат за тях през деня и прочее.

Привличай мъжа си, но му дай и време за отдих
Мама и тати трябва да имат еднакво участие във възпитанието. Ако не успееш да обясниш това на мъжа си, той защо ти е изобщо? Ама, мъжа ти леко започва да си намира работа до късно, да стои в банята сутрин по час, да излиза през вечер с приятели, а през останалото време е изморен. Все пак, на него му е нужен чист дом, усмихната жена и редовен секс.
Вие жена ли сте или какво?

Текст: Саша Белкина/detstrana.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа