Отразява ли се отсъствието на бащата върху детето

Когато то е заченато от донор

Снимка: Guliver / iStock

Децата, които растат със самотни майки, се приспособяват към живота не по-лошо от останалите, и като цяло са напълно доволни от малкото си семейство, твърдят учените от Кеймбридж.
Изследователите решили да изяснят какво мислят, чувстват и как израстват децата, родени от донор на сперма, тъй като през последните години подобни случаи има все повече, пише deti.mail.ru.

Както се казва в съобщението до пресата на университета, в изследването са участвали 51 семейства, състоящи се от майка и дете, на възраст между 4 и 9 години, заченато от донорска сперма, а също и 52 семейства с двама родители, където има поне едно дете от донор на приблизително същата възраст и пол.

Майките и в двата случая били с почти еднаква възраст и образователен ценз. Както отбелязва един от авторите на изследването Софи Заде, децата между 4 и 9 години вече започват да осъзнават семейните обстоятелства и да разбират какво е да растеш без баща.

Майките и от двете групи са помолени да попълнят еднакви анкети, които да позволят да се оцени как децата се адаптират в обществото и доколко е трудно отглеждането им. Освен това, самотните майки са питани за това как децата се отнасят към отсъствието на бащата и въобще обсъжда ли се този въпрос в семейството.

Анализът от резултатите показва, че децата на самотните майки се приспособяват към живота не по-трудно, отколкото връстниците им от стандартни семейства.

В същото време, в семействата, където майката отглежда детето си сама, по-често се срещат финансови проблеми, и заради тях жената е по-стресирана, а това се отразява и на детето. Що се отнася до фигурата на бащата, то в 39% от случаите самотните майки съобщават, че отношението към това у децата им е неутрално, а 28% оценяват чувствата им като „смесени“.
 

Коментари
Последни видеа

Любовта

23 септември 2021 г.