Ролята на лелята в живота на детето

Ето всички хубави страни на това и как да бъдете полезни на своите сестра или брат

25 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Да си леля е наистина прекрасно. И е много повече от това да си чичо. Ето защо! Чичовците обикновено не се натоварват с някаква специална помощ или отговорност, те просто се радват на своите племенници, обожават ги и нищо повече. Докато лелята активно помага на родителите, защото или тя самата вече е майка, или й предстои в някакъв момент да стане майка. Тоест тя напълно разбира отговорностите и опитва да бъде максимално полезна. Какво още?

Снимка: Shutterstock

Лелята използва момента, за да трупа опит

Ако все още няма свои деца, появата на племенниците е перфектната възможност за лелята да се подготви за своето майчинство. Когато помага и играе с малчуганите, тя всъщност трупа ценен опит, който рано или късно ще й бъде необходим. Много по-лесно е да се гледа бебе, ако преди това сте сменяли пелени, нали? Тя ще бъде наясно с поне част от  ежедневните задължения и ще ги изпълнява лесно и бързо, така че да й остава време за всичко. Затова и с удоволствие помага.

Няма нужда от специален повод, за да се види с племенниците

Обикновено чичовците чакат официална покана, за да гостуват на семейството и видят своите племенници. Докато лелята свободно може да звънне по телефона и да попита директно дали искат да ги замени в даден момент, имат ли нужда от конкретна помощ и изобщо с какво може да им съдейства.

Така се чувства по-млада

Ако вече има свои пораснали деца, да контактува с малките си племенници, за лелята е не само въпрос на удоволствие. Това й дава нещо много повече. Така тя се чувства отново млада, жизнена и енергична. С племенниците тя има възможност отново да преоткрие света, така както го е правила и със своите деца.

Умее наистина да гледа деца

Лелята е идеалния вариант за детегледачка, защото хем познава добре племенниците си, хем знае как да гледа деца (ако вече има свои), хем ще се грижи като за близки хора, а не по задължение. В същото време родителите ще бъдат безкрайно благодарни, защото това ще бъде доверен човек, а не случаен.

Снимка: Shutterstock

Обожава да играе с племенниците си

Кога друг път ще й се отвори възможност да пуска хвърчило в парка, да легне на снега и да прави ангелче, да играе на цирк и т.н. Така свободното време придобива по-различен и определено много сладък вкус. Коя леля би се отказала от това?

Тайната на добрата леля

Идеалната леля просто се ражда такава. Тайната й е, че тя винаги е себе си, но обича да се забавлява с племенниците и да прави понякога много щури неща. Нещо, което обикновено родителите или отказват, или нямат време.

Тя е перфектен довереник

Когато племенниците пораснат и станат тийнейджъри, лелята се превръща в онзи човек, на когото те са готови да разкрият сърцата си, мъките, първите трепети на любовта, да поискат съвет и да се вслушат в него. Защото тя не е родителят, който да прави по-различна оценка на случилото се, а страничен наблюдател.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.