Семейният живот – все по-щастлив с напредване на възрастта

Съпрузите по-рядко спорят и повече се смеят заедно

11 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Може и да е трудно да повярвате, но с течение навремето семейният живот става все по-щастлив, а конфликтите между съпрузите – намаляват.
И вместо да се карат, те все по-често проявяват чувство за хумор, за да изгладят възникналите противоречия, установи проучване.

Оказва се, че острите конфликти, характерни за началото, когато се градят семейните отношения, отшумяват. В средата на съвместното съществуване пък съпрузите изпитват силен психологически натиск, най-често заради финансови проблеми и поради липсата на време, което им отнема отглеждането и възпитанието на децата. Този стрес обаче е временен, обясняват американски психолози.
Но колкото повече възрастта на съпрузите напредва, толкова повече те се разбират и по-лесно си прощават един на друг.
Резултатите от проучването напълно разбиват традиционните стереотипи за вечно мрънкащите и сприхави възрасти двойки, които непрекъснато се карат. Най-често във филмите и книгите виждаме подобни „модели“ на по-възрастни съпрузи, които едва се понасят. 
Авторите на проучването правили над 13-години наблюдения на двойки, които живеели в брак средно 15 – 35 години. Средната възраст на съпрузите била 40-50 г., като за нуждите на изследването учените се срещали три пъти в интервал от 5-6 години и разговаряли за най-честите причини за конфликтите в семейството. Учените правили изводи за състоянието не само от разказите, но и от езика на тялото, изражението на лицето, интонацията, мимиките. Емоциите им били категоризирани като – отвращение, гняв, напрежение, печал, интерес, влечение, хумор, ентусиазъм, разбиране.
Подробният анализ показал, че с годините съпружеският живот започва да носи и на двамата повече удовлетворение.

Източник: medikforum.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа