Таткото не помни рождения ден на сина си

Не се притеснявайте, особености на мозъка диктуват това, обяснява психолог

14 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Не бързайте да упреквате съпруга си, че не чува бебето, което плаче през нощта или че той упорито отказва да играе с бебето. Не го прави нарочно. Просто мозъкът на мъжа и мозъкът на жената работят по различен начин.
В първата част на материала психолози обясниха част от причините. Сега продължаваме.

Много дребни и ненужни спорове между родителите могат да бъдат избегнати, ако сме на ясно, че има съществени различия в работата на мозъка при мъжа и при жената.
„Мъжкият мозък има по-голям брой невронни връзки във всяко от двете полукълба, а женският – между полукълбата. От тук идва и относително по-разнообразният тип интрацеребрална комуникация.
Жените преговарят много успешно, те могат да намерят нетрадиционни начини за разрешаване на проблемите. И за това има обяснение: еволюционно мъжът е хранител семейството, а жената е трябвало да пази огнището, да защитава потомството от врагове. Това означава, че тя е трябвало да може да преговаря със съседите си, без да влиза във война. Следователно жените са по-ефективни в рутинни, обикновени неща, но когато става въпрос за извънредни ситуации, мъжът е по-ефективен“
, обяснява Татяна Черниговска, доктор на биологичните науки, експерт по невронауки, психолингвистика и теория на съзнанието.


Снимка: Guliver / Getty

Който има повече ум 

Мъжкият мозък е средно с 10% по-тежък от женския. Но това по никакъв начин не засяга интелектуалните способности: просто мъжете обикновено са по-едри от жените, така че им е необходим по-голям мозък, за да се контролира по-масивното тяло.
Първите признаци на различия в работата на невронните връзки се появяват при момчета и момичета на 14-годишна възраст, и те постепенно се увеличават.
С възрастта обаче обемът на мозъка намалява. При жените хормоните донякъде помагат за удължаване "младостта" на мозъка. И съответно, когато нивото на естрогените по време на менопаузата намалее, се забелязват промени в мозъчната функция: влошават се паметта, вниманието и т.н.
При мъжете тези процеси са малко по-различни.

Татко смята по-добре, мама разказва

В мъжкия мозък долният париетален лоб, който отговаря за математическите способности, е по-добре развит.
Докато невронните връзки при жените работят така, че те по-лесно възприемат особеностите на езика и по-умело могат да използват разговорната реч. Не напразно често за тях казват, че са бърборани.
Така че нищо чудно, че татко ще реши задачата бързо и по разбираем за детето начин. А мама ще е по-успешна като помощник в хуманитарните науки, тъй като жените по правило, имат по-добра памет и по-богат речник.
Какво да правим. Намерете компромис: нека татко помага в точните науки, мама - в хуманитарните.

Мама по-добре ще се оправи в конфликтна ситуация

Ако родителите бъдат извикани в училище, заради лошото поведение на сина им, е важно кой ще отиде на срещата. Ако отиде таткото, едва ли подробности за случката ще станат ясни.
Детето се е сбило - това е факт, всички са живи и здрави - това също е факт. Това е всичко, което татко ще разбере. Нищо друго. 
Ако отиде майката, тя ще научи абсолютно всичко: кой пръв е започнал битката, къде се е случило, как завършило. Тя ще проведе истинско разследване, ще говори с всички участници в събитието и най-вероятно ще направи правилните заключения.
И отново обяснението е в работата на мозъка. При жените преобладават напречните невронни връзки, тоест тези, които свързват дясното и лявото полукълбо. Дясната отговаря за логическото мислене, а лявата за интуицията - затова жените, решавайки различни проблеми, го правят с помощта на интуиция и по необичайни начини.
Но ако възникне конфликт и трябва да се действа, на помощ  идва мъжът. Една жена е развила емоционални аспекти на мислене и това не е най-добрият съветник при решаване на проблем. А мъжът, както знаете, винаги решава проблемите - тоест оценява ситуацията и намира изход от нея, без да я утежнява със своите притеснения, страхове, съмнения.

Снимка: Guliver / Getty

На майката се пада пада задачата да изслуша детето, да обясни какво е правилно и какво не, да научи за чувствата му и за причините за действията му.
На таткото остава да предложи „ответен удар“, но правилно и разумно, без юмруци и обиди.

Какво да правим. Припомнете си различията и спрете да се обвинявате взаимно за незаинтересованост или прекомерна емоционалност и педантичност.
По-добре е родителите да решат заедно в кои моменти е по-разумно да действа майката, в кои – таткото.
Жените са по-способни да подкрепят и съчувстват, мъжете по-добре оценят ситуацията и да дават практически съвети без излишни притеснения.

Татко може да забрави рождения ден на детето

Датата просто напълно е излетяла от главата му – забравил е. Вероятно се е случвало и с датите на вашето запознанство, на сватбато, рождения ден на тъщата.
Мъжкият мозък отказва да съхранява такава информация, защото трябва да може да се концентрира.
При жените по-активно са развити предните лобове на мозъка, които са отговорни за създаването на социални връзки. Ако обаче трябва спешно да купите подарък за детето, мъжът ще се справи по-добре. В крайна сметка мозъкът му е настроен да се справя със задачите възможно най-точно и бързо.

Какво да правим. Споделяйте отговорностите и се подкрепяйте. Няма проблем да напомнете предварително на съпруга си за предстоящия празник. И по-добре да е няколко пъти.
По-разумно мъжът да поеме всяка задача, която е спешна, защото жената ще се докара да стрес.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.