Тя иска още едно дете, той – не

Има ли начин да се справите с проблема и да стигнете до разбирателство

08 август 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Това се случва по-често, отколкото мислите.

И всъщност има съвсем сериозно обяснение, което се крие в особеностите на мисленето на двата пола.

Повечето жени си мечтаят за големи семейства и поне две деца. Някои не си го признават, но и те не биха отхвърлили възможността за братче или сестриче.

За мъжете и едно дете стига. И тук обаче има изключения. Има мъже, които обожават малчуганите и също искат големи семейства.

В повечето случаи обаче ситуацията е: тя иска още едно дете, а той – не.

Защо се получава това разминаване между двамата?

Най-честите причини

В някои случаи желанието за още едно дете е по-силно от всичко за жената.

Мъжът обаче не може да схване логиката и не разбира защо тя има нужда от още, при условие, че сегашното е прекрасно и ги прави едно щастливо семейство.

Проблемът е в усещането за майчинство, което за жените действа почти като опиат.

А отказът на партньора да увеличат малчуганите у дома, се приема едва ли не като обида и неуважение. Това нарушава хармонията.

Разбира се, това не е единствената причина. Те могат да са най-различни.

Например, раждането на друго дете може да се тълкува като повод за неразбирателство или опит на майката да отдалечи партньора, за да се обгради с онези, които в следващите няколко години ще я гледат в очите.

Могат да са и от материален характер: по-малко жилище, недостатъчно финанси, нестабилна работа на таткото и т.н.

Снимка: Shutterstock

Женската гледна точка

Най-често жената иска второ дете. Отново има разнородни причини тя да мисли така.

Възможно е приятелките ѝ вече да имат две или три деца и тя постоянно да слуша от тях как малчуганите хубаво си играят у дома. И веднага прави извод, че нейното е само и без приятелчета.

Освен това всяка реклама на памперс по телевизията, всеки филм с раждане на дете, всяка новина за бебе, я разнежва и кара да мечтае.

Най-важната обаче причина – за жените майчинството означава да задоволят нуждата си от това да полагат грижи за някой беззащитен.

В периода преди менопаузата това желание става много силно, но към него се добавя и друг мотив – жената се стреми да отдалечи максимално това неприятно за нея събитие, подарявайки си втора младост с новото бебе.

Мъжката гледна точка

Мъжете са наясно, че рано или късно ще станат родители.

За тях обаче това е отговорност в дългосрочен план. И понеже са практични, те се притесняват от това, че не могат да предвидят бъдещето и да защитят на 100% своето потомство.

Мисълта дали ще бъдат винаги на разположение за своя син или дъщеря ги кара да се замислят. А какво остава, ако към детето се наредят още едно или две.

Много пъти искането за второ дете възниква в определен момент от живота, когато двойката вече се е установила и първото е пораснало до степен да прави самостоятелно някои действия.

В такъв момент таткото вече се е успокоил, че най-после е настъпил момент, в който няма да се буди по цяла нощ заедно с майката и няма да сменя мръсните памперси. И тогава тя му предлага всичко отначало. Разбира се, че първата му мисъл е да се противопостави.

За мъжете родителството е и стрес, който те не биха искали да увеличават. Затова мислят и по-рационално.

А понякога са просто изплашени от мисълта за повече деца в дома.

Снимка: Shutterstock

Как да се справим с проблема

Раждането на още едно дете трябва да бъде по взаимно желание и плод на любовта между двамата, а не по принуда.

Ако няма нужното пространство да бъде развита тази идея, по-добре да не се осъществява. Или поне не на този етап.

Най-добре е да поговорите разумно и всеки да изложи своите желания и страхове. Това може би ще доведе до постигане на разбирателство и щастливо решение.

Много повече, отколкото ако опитвате да се наложите със сърдене, скандали или вето.

Добре е да се говори и за по-мрачната страна на бъдещето, когато един ден родителите няма да ги има. Тогава наличието на брат или сестра, на който може да се разчита, би бил огромна подкрепа.

Ако все пак постигнете решение, не бива да забравяте, че второто или третото дете е поемане на същата отговорност, която вече имате към първото.

По материали от Pianeta Mamma

Коментари
Последни видеа