Учени установиха колко близки приятели може да има човек

Може да се обградим с много хора, но само петима имат честта да бъдат сред най-доверените

Снимка: Shutterstock

Мнозина имат стотици и дори хиляди контакти в социалните мрежи, но австралийски учени установиха, че броят на истинските приятели не може да надхвърля пет, съобщи в. „Дейли мейл“.

Екип от университета на Сидни твърди, че макар и хората да могат да образуват сложни общества, при приятелствата от най-близкия кръг има горна граница от петима души. Тази горна граница вероятно е непроменена от стотици хиляди години.

Защо само петима

Макар и приятелите ни да са само петима, ние можем да се обграждаме с познати. Това означава, че винаги, когато добавяме нов човек в социалната си мрежа, той е малко по-далечен от хората в близкия кръг. Социалната мрежа може да достига до 132-а души.

Учените са създали компютърни модели, с които са анализирали човешките социални мрежи и са ги сравнили с първобитните общества. Те обясняват, че от еволюционна гледна точка е било важно хората да имат малки групи от близки, когато са попадали в опасни ситуации. При наличието на такава група, не е била необходима близост с останалите от племето.

И мозъкът диктува това

Броят на близките приятели се обуславя и от „неврологично ограничен капацитет за поддържане на дългосрочни стабилни отношения“.

Това означава, че мозъкът ни буквално не може да се справи с по-голям брой приятелства.

Мениджър Нюз

 

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.