Успешните начини да направим децата щастливи

Всеки родител иска най-доброто за своите синове и дъщери, но как да го постигне

19 октомври 2020 г.
Успешните начини да направим децата щастливи

Снимка: Shutterstock

Да направим децата щастливи е стремеж, дълбоко вкоренен в родителите. Малцина са онези, които подценяват щастието на децата си и поставят на първо място личните си интереси. Разбира се, има и такива родители. Но големият процент се стремят да зарадват своите деца, да видят блясъка в техните очи, когато се усмихват, да знаят, че изпитват приятни емоции.

Как обаче и лесно ли се постига това?

Предлагаме ви успешните начини да направите децата си наистина щастливи. Не са трудни и най-важното – работят!

Щастливи родители – щастливо дете

Първата стъпка към щастието е в семейството да има хармония. Ако по една или друга причина родителите се нещастни, това ще се предаде и на децата. Интересното е, че по-важно е майката да бъде щастлива, тъй като връзката й с малчуганите е по-особена и те много интуитивно усещат, когато нещо я тревожи или измъчва. Психолозите смятат, че се дължи на кармичната основа, която започва още с пъпната връв, продължава с кърменето и с четенето на приказки за „Лека нощ“. Така че първото, за което трябва да работите е да се стремите към добри взаимоотношения вътре в семейството. И не забравяйте да се усмихвате по-често.

Снимка: Shutterstock

Бъдете благодарни

Това е друга тайна на щастието. Бъдете благодарни и за малките неща, които имате, и помнете, че някои хора не притежават дори частица от това. Това ще ви направи по-щастливи, ще се превърнете постепенно в един добър човек, което няма да остане незабелязано от децата ви.

Доказано е, че състезателите, които печелят бронзови медали са по-щастливи от тези със сребърните. Защото те са благодарни, че са постигнали победа и имат медал, докато сребърните медалисти съжаляват, че са били на косъм от златото.

По същия начин мислете и в живота. Радвайте се и бъдете благодарни, че сте постигнали нещо, а не съжалявайте за изпуснатата възможност. Децата виждат и попиват това. Така ще научите и себе си, и тях, да имат очи за положителното, а не да виждат само негативното.

Избягвайте негативните хора

Ако искате да бъдете щастливи, трябва да водите здравословен социален живот и да премахнете източниците на негативизъм. Така няма да подхранвате токсичните взаимоотношения със завистливи приятели или роднини, които никога не ви приемат такива, каквито сте, и които гледат на децата ви като на досадни малки същества, а не като на деца. Важно е вие да се чувствате добре, а не да угаждате на околните.

Научете децата на добри приятелства

Никой не отрича, че приятелствата са важни, но колко родители наистина използват времето си, за да научат децата как да общуват. Започнете, като ги насърчите да предприемат малки прояви на доброта, за да изградят съпричастност и да разберат колко е хубаво да имат мили и приятни отношения с другите деца. Така те ще формират основни умения, които ще ги направят щастливи, а след време добри възрастни.

Накарайте ги да се чувстват оценени

Не очаквайте от децата съвършенство, а ги хвалете за усилията, които полагат. Ако сте перфекционисти, опитайте да снижите леко критериите, иначе рискувате да стресирате ненужно детето. За него е по-важно и градивно да цените неговите постоянство и усилия, само тогава ще има и отличен краен резултат, постигнат не насилствено, а по естествен път. Като хвалите детето за упоритата работа, довела до успех, вие го стимулирате да продължи в същата посока.

Стимулирайте конкретността

Хвалете децата за нещо конкретно, а не им създавайте впечатление, че могат да направят каквото и да е, за да заслужат одобрението ви. Така ще ги научите да работят по конкретен проблем, а не да се превърнат в егоцентрични личности, които само чакат аплодисменти. А и подобна стратегия стимулира децата да се стремят сами към усъвършенстване и развиване на способностите.

Снимка: Shutterstock

Не прекалявайте с похвалите

Внимавайте с ласкателствата, защото те могат да се превърнат и в проблем. Твърде честото хвалене или използването на прекалено много суперлативи понякога има обратен ефект. И не използвайте наградите като стимул постоянно, защото така детето ще се научи да играе нечестно и да очаква награда за всяка свършена дейност. Стратегията е да го хвалите, но не непрекъснато и да редувате със „здравословни“ паузи мълчание, които да му дадат възможност да се докаже.

Научете ги на оптимизъм

И в крайна сметка детето пораства и става кисел и вечно нацупен тийнейджър. Може обаче да избягате от това като просто го научите навреме на оптимизъм. Започнете отрано и му покажете красотата на светлата страна на живота. Оптимизмът е тясно свързан с чувството на щастие, така че този урок е изключително важен.

Доказано е, че възрастните, които са се научили да бъдат оптимисти като деца, са много по-успешни в училище, работата и спорта; по-здрави са и живеят по-дълго; имат щастливи бракове, обикновено за цял живот; по-рядко страдат от депресия и тревожност.

Според последните проучвания оптимистичното отношение помага на децата и възрастните да бъдат не само по-щастливи, но и да не боледуват, да изградят успешна кариера и да бъдат по-устойчиви срещу стреса. А най-хубавото на оптимизма е, че може да се преподава и всяка майка трябва да научи на позитивно мислене своето дете, за да расте и стане то щастлив човек.

По материали от Mamma sto bene

Заедно

5 навика, които ще добиете, щом станете майка

Да поговорим

10 неща, които не трябва да казватe на децата

Да поговорим

Златно правило на трите минути

Още от Да поговорим

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Как да научите детето си само да си оправя леглото

Бебе, което се опитва да гука. Снимка: Getty

 

Как бебето овладява речта

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Стройни и психически здрави благодарение на целувките: 10 интересни факта

Колкото по-топло се държите с другите, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

По-приветливи, по-влиятелни

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

С какво е най-добре да рисуват децата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научите детето си само да си оправя леглото

Създаването на подобни навици трябва да започне възможно най-рано

Бебе, което се опитва да гука. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Как бебето овладява речта

Какви звуци трябва да може да произнася на 6, 8, 12 месеца и по-късно