Защо да имате второ дете

Седем „за“ по въпроса

13 септември 2017 г.

Снимка: Shutterstock

Мъникът вече е поотраснал и вие най-накрая въздъхвате с облекчение. Няма вече ставане по нощите, кърмене по никое време или безцелно и безкрайно каране на количка из паркове. Не бързайте, защото сега ще се опитаме да ви убедим да направите още един тур от същото.

Причина №1: Вече сте наясно с нещата
Безсънните нощи, трудностите с кърменето, капризите, ученето на гърне – минали сте през този филм. Разбира се, децата са различни и е възможно новият член на семейството да ви изненада (приятно или не) по начини, за които дори не сте си и помисляли. Но така или иначе всички трудности вече ще посрещате без страх и с позитивно настроение.

Причина №2: „Две на цената на едно“
Дори голямото ви дете да се готви за училище вече, все са ви останали някакви дрешки, обувки, играчки, книжки, които могат да се използват за следващото. Което означава, че за него ще купувате много по-малко неща, а и вече ще знаете какво е излишно. Ако пък детето ви е още малко, значи за проекто братчето или сестричето почти всичко е налице.

Причина №3: Имате си помощник
Дори двегодишните с радост помагат на мама – например, подават памперс, чорапки, дрънкалка. Само не забравяйте, че не трябва да злоупотребявате с това – все пак детето не е бавачка.

Причина №4: Децата ще си играят заедно
Разбира се, че колкото по-малка е разликата между децата, толкова по-вярно е това твърдение. Още от момента, в който малкото започне да пълзи, у двамата възникват общи игри и на вас вече няма да ви се налага по цял ден да слушате припева: „Мамо, играй си с мен!

Причина №5: Ще започнете да отделяте по-малко внимание на по-голямото
Този довод звучи странно, но всъщност е доста важен момент. Всеки психолог ще потвърди, че децата, които са единствени, имат повече личностни проблеми, възникнали заради повишено внимание към тях от страна на родителите. Грижата за новороденото ще позволи на по-голямото дете да остане насаме със себе си и самостоятелно да взима решения, а това е много ценно.

Причина №6: Ще се почувствате по-млада
Отново ще дадете начало на нов живот, ще се разхождате безметежно с количка из паркове, ще купувате симпатични мънички дрешки и да, ще се умилявате и гукате. От тази гледна точка – какво му е лошото?

Причина №7: Ще успявате с повече неща
Още едно парадоксално твърдение, но е самата истина. Ще се учудите защо сте били изморени и не сте се справяли със задачите при наличието на едно дете. Колкото повече деца имате, толкова по-грамотно ще водите битовия график, като се стараете всяка минута от него да е ползотворна. Което само по себе си означава, че ще прекарвате повече време със семейството си.
А не е ли това щастието?

Текст: Надежда Зарочинцева/detstrana.ru, адаптация: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Автомобил и дърво

19 януари 2018 г.