Защо децата не ви чуват

Полезни съвети, които ще ви помогнат да откриете точната стратегия

12 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Децата в едно семейство обичат да бъдат в центъра на вниманието, но техните нужди невинаги биват задоволявани. Поради тази причина понякога се налага дълго да им обяснявате нещо, за да бъдете наистина чути.

Животът е сложен, има ангажимент от страна на родителите, но истината е, че никой не е съвършен. Понякога изглежда сякаш думите стигат до детето и просто го заобикалят, без то да реагира, че е разбрало какво му се казва. И всички опити от страна на родителите се провалят. То просто не чува.

Затова е важно да намерите работеща стратегия, за да успеете да осъществите добра комуникация. Ето няколко стъпки, които могат да ви бъдат много полезни.

- Клекнете, когато говорите. Когато сте на височината на детето, реално говорите и го гледате в очите, което е предпоставка за добър диалог.

- Дайте добър пример. Умението да слушате може да стимулира детето да прави същото. Така че мислете какво говорите и правите пред него.

- Променете стила си на общуване. Това вече зависи единствено от вас. Помислете къде грешите и спешно поправете тези пропуски.

- Уверете се, че детето не се разсейва. Преди да говорите, трябва да спечелите вниманието на малчугана. Така те ще се концентрира върху онова, което му казвате.

- Не реагирайте на отказа по агресивен начин. Защото то ще е склонно да ви предизвиква отново и отново – за децата това е чудесна игра, а и начин да се самоутвърдят. По-полезно е да проведете разговора, когато сте спокойни.

- Запазете спокойствие на всяка цена. Каквото и да прави детето, не попадайте в капана на гнева. Всеки проблем може да бъде решен по два начина – негативен и положителен, изберете втория.

- Бъдете твърди и запазете позицията си. Следващия път малкият ще си спомни предишния си злополучен опит и вероятно ще бъде по-внимателен към думите ви.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.