Защо някои домашни любимци приличат на стопаните си

Ето какво казват и учените по този въпрос

25 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Често домашните любимци са наричани от стопаните си техни „пухкави бебета“. Някои от тях споделят такава прилика, че е чак невероятно. Науката също има мнение по въпроса.

Някои изследователи проучват този въпрос

Майкъл Рой от Университета в Са Диего е сред първите, които проучва този въпрос. За целта посещава три кучешки парка и снима кучета и техните стопани по отделно. След това кара хората да се опитат да ги напаснат. Оказва се, че почти всички разпознават кое куче на кой стопанин принадлежи.

Причината за този феномен е по-проста, отколкото предполагаме.

Оказва се, че стопаните и кучетата често си приличат, защото сме много по-склонни да осиновим животинка, която прилича на нас самите.

Всичко опира до косата и ушите

По време на друго проучване пък 261 жени са попитани каква порода куче предпочитат въз основа на формата на ушите: дали с големи клепнали уши (като на шпаньола) или със заострени и щръкнали нагоре уши (като на хъскито например).

Повечето от жените с дълги коси се спират на кучета с големи клепнали уши, докато жените с къси прически предпочитат кучета с щръкнали и остри уши.

Отглеждаме домашните си любимци като деца – и с всеки изминал ден се привързваме все повече към тях. Малко по малко започват да придобиват нашите навици и си приличаме все повече.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.