10 дейности, които подобряват развитието на детето

Ето как да насърчите когнитивните и езиковите умения на малчугана

04 Януари 2024 г.
10 дейности, които подобряват развитието на детето

Чрез игра с детето може да бъдете полезни и за някои важни умения за неговото развитие.

Снимка: Shutterstock

Всеки родител желае най-доброто за своето дете и се стреми неговото развитие, без значение дали е познавателно или езиково, да следва нормалното темпо. Тези процеси са съвсем естествени, но въпреки това вие, като родители, може да ги насърчавате.

Ето 10 забавни дейности, които ще бъдат от полза на вашия малчуган!

Използвайте сетивата на детето, за да го научите на нови умения.

Снимка: Shutterstock

1. Сетивно усещане

Малките деца могат да научават съвсем спокойно за света около тях чрез своите сетива. Те обичат да докосват, миришат и дори вкусват всичко, което им се струва непознато. Използвайте тъмен маркер, за да очертаете буквите от азбуката и/или цифрите върху по-твърда хартия, а след това оставете малчуганът да украси буквите с текстурирани предмети, като боб, памучни топчета, шарени сламки.

Докосването на буквите дава възможност на децата да усетят начина, по който те са образувани. За малките деца, които се учат да пишат, пръстите им могат да експериментират с формата на буквата, преди да хванат химикал или молив.

Всеки ден казвайте буквите и цифрите на глас, докато детето прокарва пръсти по тях. По-късно разширете дейността, като създадете плакат, на който да изпишете първото му име. Съвсем скоро детето ви ще започне да забелязва тези букви на плакати и билбордове.

2. Опитайте се да измервате заедно

Използвайки предмети от ежедневието, научете детето си да измерва. Въпреки че линийката е най-често използваният инструмент за измерване, експериментирайте, за да направите учебния процес интересен.

През есента накарайте детето да легне на тревата и след това да подреди ябълки до себе си, за да измери собствения си ръст. За да се забавлявате още повече, може да предложите на вашия малчуган да провери, колко книги ще са му необходими, за да покрие леглото си.

Винаги бройте, докато слагате различните предмети, и скоро детето ви ще брои и измерва по най-различни начини.

3. Етикетирайте домакинството си

Изберете само един или два предмета за етикетиране в дома си, например хладилника, прозорците или столовете, и ги променяйте на всеки няколко месеца. Направете етикетите с еднакъв размер и използвайте основен шрифт, за да могат децата лесно да ги разпознават. Поставянето на етикети позволява на децата да разберат, че всичко има набор от общи символи, които могат да бъдат записани и идентифицирани.

Ако детето ви е достатъчно голямо, за да разпознава букви, попитайте го с коя буква започва думата лампа и го помолете да намери етикета, който започва с буквата Л. Ако все още е твърде малко, посочете различни букви и го запознайте с думите. С течение на времето детето ще може да разпознава думите самостоятелно.

4. Въвеждане на организация

Възпитавайте детето си да бъде помощник, като насърчавате организацията в дома си. Родителите трябва да възприемат това качество, въпреки че то може да забави дейностите и домашните задължения. Тази дейност също е свързана с „етикирането на дома“.  Дръжте играчките, дрехите, съдовете и домакинските вещи на определени места. Докато поставяте нещата в етикетираните кошове и чекмеджета, превърнете процеса в игра на гадаене.

Попитайте децата къде принадлежат определени предмети (Къде отиват играчките? Къде трябва да се съхраняват обувките?) или поставете вилици в чекмеджето за чорапи или играчка в хладилника и предизвикайте малчуганите да поправят вашите грешки. Те с удоволствие ще реорганизират пространството за мама или татко, които изглежда не могат да си спомнят къде е правилното място на чашите!

5. Насърчавайте изследователската им дейност

Децата са естествени изследователи и обичат да проучват. Организирайте им нещо като лов, чрез който те ще учат и ще се забавляват. Например в супермаркета ги накарайте да търсят храни, които имат един определен цвят, или предмети с еднаква форма у дома.

Ако детето има нужда от помощ, съберете три предмета, от които да избере, докато го питате: „Кой предмет е червен?“, „Кой предмет е кръг?“ и т. н.

6. Поемете из града

Запознайте детето си с града, в който живеете, като посочите супермаркета, пожарната, бензиностанцията и други характерни места. Докато минавате покрай всяко място, обсъдете подробностите за тези основни обекти. Това включва кой работи там, целта на посещението ви и какви предмети намирате вътре. След това нарисувайте или разпечатайте снимки на тези места и ги поставете на мини карти заедно с подробностите за тях.

Следващият път, когато излизате с детето си, спрете пред някое от местата и го накарайте да намери съотвестващата му карта.

Пейте заедно и на детето – полезно е за развитието му.

Снимка: Shutterstock

7. Наблягайте на песничките

Развивайте това умение, като създавате забавни мелодии за римувани думи и броене до десет. Насърчавайте пеенето в колата, по време на игра у дома и дори по време на къпане.

Ако детето ви посещава детска градина попитайте педагозите за любимите песни на класа и ги затвърдете у дома. Научете на песнички бабите, дядовците и детегледачките, така че всички важни хора в живота на малчугана да бъдат въвлечени в това приятно занимание. Детето ви ще започне да учи чрез песни, докато рецитира букви, цифри, дни от седмицата и части на тялото на фона на приятни мелодии.

8. Направете календар

На голям лист хартия създайте календарна мрежа с 31 полета и оставете място в горната част, за да добавите знаци, които представляват всеки месец. Напишете дните от седмицата в горната част и номерирайте 31 картончета с числата от 1 до 31.

Окачете календара на нивото на очите на детето и на първия ден от всеки месец добавяйте месечния знак и картата с номер 1 под правилния ден от седмицата. На следващия ден го предизвикайте да намери картата с номер 2 и да разбере деня от седмицата. Така то ще започне да разбира календара и бройната система.

9. Окачете снимки

Закачете снимки на приятели и роднини на табло в стаята на детето си, за да развиете асоциацията на думи и да подобрите паметта му. Напишете имената на хората на самозалепващи се листчета (леля, чичо и братовчед) и ги поставете в долната част на всяка снимка.

Позовавайте се често на думите, особено по време на семейни събирания. Премахнете лепящите се листчета от снимките, когато детето ви се запознае добре с всички. Когато порасне, разширете дейността, като създадете родословно дърво с имена и снимки.

10. Направете метеорологична плакат

Вашият малчуган може да се превърне в младши метеоролог, като заедно създадете метеорологичен плакат. Вземете празен бял лист хартия и помолете детето си да нарисува картина на времето през деня, като използва всякакви художествени средства (пастели, маркери, акварели). След това изрежете три дълги ленти от кафява хартия и три къси ленти, за да изобразите рамката и стъклата на прозореца.

Последните две ленти (една дълга и една къса) трябва да се поставят във формата на кръст и да се залепят в средата на хартията, за да се създаде прозорец с четири стъкла. Добавете към рамката на прозореца дума, която описва времето (студено, снежно, слънчево), и дата, за да сравнявате метеорологичните модели във времето. Изберете подходящо място, където да окачите този плакат и сменяйте картината всеки месец.

Елена Николова по материали от Parents

Да поговорим

5 занимания по Монтесори, подходящи за бебета

Да поговорим

4 забавни занимания за 5-годишни

Още от Да поговорим

Дете, което плаче в самолет. Снимка: Getty

Защо плачът на чуждото дете толкова ни дразни

Ако сте болезнено откровен с другите, опитайте се да се поставите на тяхно място.

Снимка: Shutterstock

Ако промените отношението си, всички ще ви харесват

Прегръщайте по-често децата.

Снимка: Shutterstock

Детето се нуждае от поне 12 прегръдки на ден, за да расте здраво

Има простички думи и действия, които укрепват отношенията.

Снимка: Shutterstock

30 неща, които мъжете трябва да знаят за жените

Илюстрация: Guliver / iStock

Как случайно открих привързаното родителство

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Използвайте всяка възможност да се качвате по стълби, научете и децата на същото.

Снимка: Shutterstock

Дете, което плаче в самолет. Снимка: Getty

Ако сте болезнено откровен с другите, опитайте се да се поставите на тяхно място.

Снимка: Shutterstock

Прегръщайте по-често децата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което плаче в самолет. Снимка: Getty

Да поговорим

Защо плачът на чуждото дете толкова ни дразни

Какво да правим, когато околните се опиват да се месят и да го „възпитават“

Бебе, което лежи. Снимка: Shutterstock

Здраве

Коликите - безопасни, но болезнени

8 идеи как можем да успокоим бебето

Тимоти Шаламе. Снимка: Getty

Заедно

Първа восъчна фигура на Тимоти Шаламе в Музея на Мадам Тюсо

Прототип е образът на актьора от „Дюн“

Снимка: организаторите 

Заедно

Да събереш спектакъл в кутия

12 продукции от цяла Европа идват за „Театроскоп“

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

Илюстрация: Guliver / iStock

Да поговорим

Как случайно открих привързаното родителство

И цялото семейство усети ползите

Приказните герои са любими герои в детските рисунки.

Снимка: Shutterstock

Свободно време

Кой не обича приказки

Предлагаме да ги и нарисувате, докато четете или разказвате любимите истории на малчуганите

Дете, което се сърди. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Как да научим детето да печели и спокойно да губи

Този урок се оказа сложен за 5-годишните

Венсан Касел и Нара Баптиста. Снимка: Getty

 

Заедно

Венсан Касел показа новата си любима в Кан

Те направиха своя дебют като двойка и на червения килим

Влюбени обсъждат планове за бъдещето. Снимка: Getty

Да поговорим

За да сте щастливи в брака, пробвайте да освежите връзката си

Хармоничното семейство не очаква чудеса, работи за щастието си (част 2)

Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Чуйте лекцията: Медицински подходи в помощ на детското развитие

Подкрепа за родители, които търсят информация за деца в аутистичния спектър

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty