7 съвета от ръководството по вежливост за двойки

Защото учтивостта и уважението спасяват брака - психолози го доказаха

04 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Натъкнах се на интересно проучване на психолози, чиито изводи са доста надеждни, тъй като са анализирани много двойки. Участниците трябвало да обсъдят пред камера всякакви трудности във връзката си и след това авторите на изследването анализирали колко дълго продължава тази връзка. Така станало възможно да се установят някои модели, които предсказват доколко издръжлив ще е бракът и от какво зависи това.

Общата закономерност е проста - ако партньорите се държат грубо, тогава връзката ще има сериозни проблеми, а ако се отнасят цивилизовано един към друг, шансовете им за дълъг и щастлив живот се увеличават.

Психолозите разработили и специално ръководство по вежливост за двойки, по което започнали да обучават хора, които искат да се обвържат. Те били половината от участниците в този експеримент, а другата половина - хора, които не изучавали правилата за вежливост.

Резултат: при обучаваните в учтиво поведение партньори разделите били наполовина по-малко, отколкото при онези, които не изучавали ръководството за вежливост. С други думи – ако всички се държат вежливо един към друг, разделите ще намалеят наполовина.

Ръководство по вежливост за двойки*

1. Когато партньорът ви предлага да направите нещо, кажете, че можете или искате да го направите, а не че не можете и не искате. Ако предложи да отидете на кино, а се чувствате уморени, кажете: „Бих искала да отидем утре на кино“, а не „Сега съм уморен/а“.

2. Когато партньорът ви е зает с работа у дома, не се съсредоточавайте на това, което не одобрявате. Кажете: „Благодаря, че си избърсал/а масата“, а не: „Не си почистил/а това петно“. Ако не ви харесва как партньорът ви прави нещо, преценете кога моментът е подходящ да го обсъдите.

3. Винаги се посрещайте един друг с топъл поздрав и си вземайте нежно „Довиждане“.

4. Избягвайте да анализирате поведението на партньора си под предлог, че сте загрижени за него. Не си позволявайте изказвания от типа: „Знаеш ли, че твоята мания към чистота в кухнята е предизвикан от анална фиксация?“

5. Винаги говорете за себе си, а не за партньора. Кажете: "Наистина искам да отида на пикника, който организира нашата компания", а не "Мисля, че ще се забавляваш на този пикник".

6. Когато имате ваше мнение, изкажете го, вместо да се опитвате да накарате партньора си сам да се досети за него. Кажете: „Много искам да вечерям в мексикански ресторант“, вместо „Искаш ли да отидем някъде навън да вечеряме?“

7. Ако не ви хрумва нищо хубаво, което да кажете, замълчете си.

Препоръчвам ви да запазите този текст, да го разпечатате и понякога да го препрочитате. И, разбира се, да започнете да прилагате тези правила - знанието без действие е безполезно. Въведете ги в живота си и ще подобрите брака си.

Павел Зигмантович

* По материали на: Notarius & Markman, 1993, p. 77–78 (Social Psychology. Goals in Interaction от С. Л. Нюбърг, Д. Т. Кенрик, Р. Б. Чалдини)

Коментари
Последни видеа