Когато усетите, че губите мотивация за работа

Ако следните 6 неща са налице, ще я заобичате повече

21 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Неразбрани, отчаяни и в застой - много хора се чувстват така в работата си и я приемат единствено като необходимост, а не като удоволствие и възможност за развитие.

- Прекарвате на бюрото си сред колеги повече време, отколкото с любимите хора, с които копнеете да бъдете;

- Нямате достатъчно време за децата и дома си, а когато се приберете, с вас вкъщи влиза и негативната ви енергия от разочарованията и от неудовлетворителните условия в службата.

- Непрекъснато изникват перипетии, случва се да се справяте с непосилни проблеми или с такива, за които се чувствате некомпетентни или са под нивото ви на знания.

Накратко: не сте щастливи в това, което правите, и губите мотивация да сте по-усърдни. Факт е – идеална работа не съществува и винаги има нещо, което да не ви харесва в нея, все ще се намери някой да спъва усилията ви и да ви дърпа назад, или такъв, чиято кариера е много по-успешна от вашата.

Но има няколко неща, които да отстоявате и ако са налице, да премислите обективно ситуацията и да се ръководите от тях.

Гъвкав график – идеалният вариант да си работите от вкъщи

Двегодишно изследване на учени от Университета в Станфорд доказва, че хора, които не работят в офис, а от дистанция, се концентрират по-добре върху задачите, вземат болничен по-рядко и като цяло напускат по-рядко. Разбира се, такъв тип работа не е подходящ за всеки и за всяка специалност.

Но ако имате възможност дори и един ден седмично да си работите от вкъщи, това вече е голям плюс. Тези, чиято дейност е пряко свързана с конкретно място - най-често това е сектор на услугите - трябва да търсят гъвкав график. Той подобрява значително баланса между работата и останалите неща в живота.

Официално трудоустройство

То не е за пренебрегване, защото трудовият кодекс ви гарантира редовен отпуск, ползване на болничен и има към кого да се обърнете, ако възникне някакъв проблем, например със заплатата или друго нарушение от страна на работодателя.

Не мислете, че официалната заетост не е толкова важен фактор при избора на фирма - само тя ви дава права.

Възможност да вземате самостоятелно решения

Дори да не заемате ръководна длъжност е хубаво, когато не е нужно да съгласувате всяка своя стъпка с някого. Много е ценно, разбира се, да умеете да работите в екип, но определена автономност дава възможност да проявите инициатива, да се увличате от процеса и да израствате като личност. Трудно е да запазите интереса си към работата, ако се чувствате като обикновен изпълнител.

Ръст на заплатата

Този фактор е дори по-важен от добрата заплата. Ако знаете, че в тази фирма има потенциал за финансов ръст, можете да си затворите очите за това, че първоначално доходите ви няма да са толкова високи, колкото ви се иска. Обсъдете с шефовете си готови ли са да ви дадат възможност да печелите повече и как именно: да получавате премия за постигане на определени показатели, да поемете допълнителни отговорности? Уточнете дали е възможно заплатата ви да се увеличи в близко бъдеще.

Разговорът за заплатата, както и за възможността да имате гъвкав график са проверка за това дали началниците са готови да стимулират своите служители.

Възможност за повишаване на квалификацията

Заплатата и работният график могат да минат на втори план, ако онова, което правите, ви увлича и вдъхновява. Чувството, че се развивате прави ценна всяка дейност. Ако шефовете ви са заинтересувани от израстването на своите служители, това е голям плюс. Професионални курсове, тренинги, семинари също са част от вашата работа, позволяват да трупате знания и опит, които да използвате и когато напуснете.

Този момент засяга най-вече начинаещите специалисти: онова, което имат шанс да научат на това работно място, е по-важно от стабилния доход.

Хубави отношения с колегите

Хората, с които се срещате в офиса, могат да ви накарат както да обичате, така и да ненавиждате работата си. Не забравяйте, че психологическият комфорт се влияе от качеството на живот не по-малко от финансовата сигурност. Много е мотивиращо, когато колегите ви са ваши съмишленици, а не конкуренти или просто дразнители.

Учете се да установявате добро взаимодействие с останалите от екипа, но не се обезсърчавайте, ако не намирате най-добрите си приятели сред колегите. Дистанцията в общуването с тях ще помогне на това личните ви отношения да не влияят на вашата продуктивност.

Споделете с нас - защо обичате работата си?

heroine.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа