Менопауза и при мъжете?

Мъжкото тяло функционира на 28-дневни хормонални цикли, както и женското

01 Януари 2019 г.
Менопауза и при мъжете?

Снимка: Guliver / iStock

На 3 юни 2010 г. екип от шестима мъже доброволно се затвори в имитация на космически кораб, за да не излезе оттам цели 500 дни. През това време участниците в проекта “Марс-500” живеят в пълна симулация на полет до Червената планета и обратно – херметично изолирани в тясната “бочка”, както я наричат тримата руски доброволци.

Те общуват със света по радиото с 20-минутно закъснение на сигнала, както е в Космоса, и оцеляват на оскъдна космонавтска храна. Целта на експеримента е да провери какво въздействие имат продължителните космически полети върху човешкия организъм и психика.

Бяха проведени и подробни предварителни проучвания. Едно от тях е на специалиста по молекулярна медицина Йенс Тице от Университета в Ерланген.

Тице отговаря за храната на доброволците, която, освен че трябва да стигне за почти година и половина, не бива да излага на риск здравето на нито един от участниците. За да е сигурен в ефективността на менюто, ученият изследва организма на шестимата в продължение на три месеца. И стига до неочаквано откритие. Изчисленията му недвусмислено показват, че

мъжкото тяло функционира на същите 28-дневни хормонални цикли,

както и женското. Нещо повече – то се влияе от Луната.

“Открих нещо като мъжка менструация, макар и очевидно без кървенето”, обясни изследователят. Находката е толкова революционна, че сега специално подбран екип от медици и психолози ще следи промените в биологичните ритми и настроенията на затворените в капсулата господа.

До подобни изводи са достигнали и други световни учени. Ендокринологът д-р Тед Куигли от американската асоциация IGO провежда дългогодишни изследвания на мъжките хормонални цикли. „Мъжете не са устроени така просто, както мислят повечето хора. Много от типично женските месечни симптоми имат и своя мъжки аналог”, убеден е той.

Изглежда, че един архетипен мит е на път да бъде опроверган. Все повече проучвания дават доказателства за това, че не само нежният пол е подложен на цикличната власт на хормоните. Цял фолклор от наука, вицове и книги за самопомощ приписва промените в настроенията, либидото и кондицията на жените на колебанията в естрогена. По закон в Индонезия всяка жена, независимо дали работи в държавна или частна компания, има право на

два дни ежемесечен платен отпуск по време на “критическите дни”.

Е, индонезийските власти могат да се замислят за подобен жест и към господата – предварителните проучвания на Тице показват, че и тяхното самочувствие страда, когато нивата на тестостерона паднат твърде ниско.

При това приликите между половете не свършват дотук. Мъжката половина от човечеството обикновено се гордее със своята “криза на средната възраст” – традиционно тя се свързва с пубертетска страст към нови коли, купони и млади жени. Оказва се обаче, че много мъже над 40 преминават и през съвсем класическа менопауза, която се характеризира със спадане на нивата на тестостерона, мускулна атрофия, остеопороза, понижено либидо, лоша концентрация.

Към тях се прибавят напълняване, раздразнителност, нощно изпотяване, горещи вълни, умора, депресия и общо отслабване на организма. И днес още много лекари и изследователи гледат на симптомите като на причина за лошото самочувствие на господата на средна възраст. Много нови проучвания обаче показват, че те са всъщност следствие на естествена промяна в химията на тялото.

За разлика от критическата възраст при жените, в която тялото просто престава да произвежда естроген, мъжете преминават през

по-продължителен и плавен период на намаляване на хормона тестостерон.

Според проучванията на д-р Малкълм Карутърс - едно от светилата на лондонската “Харли стрийт” (улицата на най-добрите лекари специалисти), функцията на тестисите и надбъбречната жлеза започва да се променя необратимо обикновено между 45- и 50-годишна възраст. В отделни случаи това може да стане и много по-рано – около 35, както и чак на 60-70. Колкото по-рано започне процесът, толкова по-плавни и леки са отраженията му върху мъжкия организъм.

Досегашните проучвания върху мъжката менопауза, които по мнението на много изследователи са още в началната си фаза, показват, че за разлика от жените вероятно не всички мъже преминават през периода на силен и перманентен хормонален спад. Според изследванията на д-р Карутърс около 20% от господата над 50-годишна възраст изявяват всички симптоми на тестостеронния дефицит – по-рязко от обичайното за възрастта спадане на нивата на хормона в организма. Независимо изследване на Бостънския университет пък снижава тази цифра до по-оптимистичните 8,4% при мъжете от 50 до 79 г.
“Голяма част от мъжете обаче живеят без „диагноза”, допълва ендокринологът от болницата “Барнсли” във Великобритания Хю Джоунс. По света все още няма практика и достатъчно информирани специалисти, които да помогнат на мъжете да разберат

дали проявяват симптомите на климактериума,

наричан при господата андропауза, виропауза или хипогонадизъм.

За да се определи това състояние, са необходими изследвания на хормоналните нива, простатата, кръвната захар, черния дроб, бъбреците, холестерола, щитовидната жлеза и червените кръвни телца.

Най-простата първа стъпка е един обикновен кръвен тест, който определя нивата на тестостерона, чиито нормални стойности обикновено се движат между 300 и 1000 ng/dl. Важно е той да бъде проведен сутрин, когато нивата на хормона са най-високи, защото по-късно през деня те могат да спаднат с до 13%. Хипогонадизмът обаче може да е следствие от заболяване на хипоталамуса, хипофизата или тестисите, както и от вроден генетичен дефект като синдрома на Клайнфелтер (допълнителна Х хромозома). Такива хормонални изследвания се правят и в България.

Когато говорим за андропауза, специалистите обикновено разбират така наречения „придобит хипогонадизъм”, при който нивата на тестостерона спадат силно – често с до 60% - заради нормалния процес на стареене. Мнозина смятат, че това не е причина да се „диагностицира” това естествено случване в тялото, но забравят, че медицината отдавна е направила това за хората от женски пол. Така че за определянето на андропаузата е важно да се проследят хормоналните нива за по-дълъг период от време.

“Намаляването на тестостерона в тялото е естествен процес, свързан с възрастта – категоричен е ендокринологът и автор на монографията “Климактериум у мъжа?” проф. д-р Филип Куманов. – Това не е заболяване, а естествен период в развитието на човешкия организъм. Съществуват обаче случаи при определен процент от мъжете, които се характеризират с по-рязък спад на тестостерона и по-ясно изразена симптоматика, когато вече говорим за проблем – а той често пъти е психологически, причинен от паниката вследствие на неуспехи в леглото и спадане на физическите функции.”

Добрата новина –

неприятните симптоми могат да бъдат третирани.

Терапията за добавяне на тестостерон може значително да облекчи някои от най-травмиращите ефекти - като ниското либидо и еректилната дисфункция, депресията, атрофиращите мускули, остеопорозата, анемията, оплешивяването и постоянната умора.

Самата терапия има няколко варианта. Първият са мускулни инжекции на всеки две-три седмици, вторият - тестостеронни лепенки, които приличат на онези за отказване на цигарите и се носят на скротума, ръцете, гърба или корема. Трети вид терапия са тестостеронни гелове, които се нанасят всеки ден на раменете, горната част на ръцете или корема.

Всяка от тях има своите плюсове и минуси. Веднага след  инжекциите например концентрацията на хормона е по-висока и намалява преди следващата доза. Възможно е също така те да причинят повишено образуване на кръвни клетки като еритроцитите, които в някои случаи надвишават нормата.

Лепенките от своя страна понякога дразнят кожата, а с геловете трябва да се внимава, за да не се допрат например до съпругата, преди да са попили – тя със сигурност няма да хареса ефекта от повишения тестостерон в тялото си – буйно окосмяване, повишена раздразнителност и понякога спадане на гласа. Съществуват и хапчета, но статистически изследвания показват, че при тях рискът от странични ефекти е по-голям.

А те може да бъдат сериозни – толкова сериозни, че да накарат всеки мъж да се замисли

дали си струва да повиши либидото си и да си възвърне бицепсите от младостта.

Един от тях е образуването или влошаването на рака на простатата. Може да започне и повишаване на „лошия” холестерол, а броят на сперматозоидите толкова да намалее, че да доведе от своя страна до безплодие, особено при по-младите господа.
Отраженията на андропаузата могат да съсипят живота на много мъже – разбити бракове заради сексуални проблеми и депресии, разбити кариери заради проблемите с концентрацията и паметта, перманентно сринато самочувствие... Списъкът е безкраен.

И независимо дали ще бъде заведена под отделна медицинска категория, или ще се припише основно на естествените възрастови изменения и някои заболявания, тя е реален проблем за много мъже по света. Има и една по-светла гледна точка, разбира се – ако приемат, че и те са „жертви” на хормоните, уважаемите господа може би ще започнат най-сетне да гледат с разбиране на непредсказуемото кълбо от настроения, в което ние, жените, се превръщаме в определени моменти от месеца и живота!

Автор: Елена Панова, Обекти.бг

Да поговорим

Какво не знаем за менопаузата

Здраве

Спортувайте през менопаузата

Здраве

Тофу и соеви продукти отлагат менопаузата

Новини

7 симптома на менопаузата

Още от Да поговорим

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock
 

3 черти на добрите мама и татко

Мъжете обичат жената с чувство за хумор.

Снимка: Shutterstock

Идеалните качества на жената (според мъжете)

Понякога е тредно да научите малкото дете да бъде по-самостоятелно.

Снимка: Shutterstock

9 начина, с които да стимулирате самостоятелността на детето

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock

3 черти на добрите родители

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock
 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Кой е най-подходящ за тази възраст и кои са плюсовете и минусите

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock
 

Да поговорим

3 черти на добрите мама и татко

Най-силната проява на любов е, когато присъстват в живота на детето

Имам начин да разпознаете овулацията.

Снимка: Shutterstock

Здраве

5 знака, че сте в овулация

Ако планирате бебе, това може би ще ви бъде от полза

Самолет в небето. Снимка: Shutterstock

Здраве

Самолетът – комфортен превоз за бременната

Пътуването е бързо, позата – относително удобна и жената може да се разхожда

Риана, A$AP Rocky, RZA и Райът. Снимка: Instagram

Заедно

Риана: Момчетата внасят смисъл в живота ми

Певицата разказа в снимки за ежедневието на 2-годишния RZA и 11-месечния Райът

Бременна. Снимка: Shuttrerstock

Здраве

Суха кожа, стрии, целулит: грижите през бременността

Хормонът естроген помага на раждането, но вреди на кожата