5 често срещани предизвикателства пред младите майки

Ето как да се справите с проблемите, които се появяват след раждането

26 Февруари 2024 г.
5 често срещани предизвикателства пред младите майки

Първото бебе може да бъде доста стряскащо събитие за младата майка.

Снимка: Shutterstock

Да станеш майка определено е едно от най-хубавите чувства, които една жена може да изпита. Но това начало може да бъде доста трудно и осеяно с предизвикателства.

Вижте кои са най-добрите стратегии за справянето с най-честите проблеми, като кърмене, личен живот и сваляне на килограми!

Кърменето е един от най-честите проблеми, пред които се изправя майката.

Снимка: Shutterstock

Борбата с кърменето

Вероятно сте чували митът, че кърменето е естествен процес. Но за повечето жени това просто не е вярно. След време може нещата да се получат естествено, но за да стане, са необходими работа и практика. Със сигурност майките често изпитват силен натиск от страна на лекарите, приятелите и семейството си да кърмят своето бебе. И макар че цялата медицинска общност препоръчва кърменето заради ползите, които то предлага както за новороденото, така и за майката, някои експерти препоръчват жените да изберат метода на хранене, който смятат за най-удобен. С други думи: Ако винаги сте напрегнати и разстроени, докато кърмите, това не е от полза за никого.

Как да се справите:

Ако кърменето не върви добре, потърсете помощ от специалист или друга майка, която е кърмила децата си. Поставете си за цел да се придържате към този начин на хранене поне един месец, тъй като може да отнеме толкова време, за да свикнете и да превърнете процеса в нещо естествено. След това, ако все още сте разочаровани, обмислете възможността да преминете на адаптирано мляко.

Проблеми със съпруга

Много млади майки, които са предполагали, че бебето ще ги сближи с любимия им, са шокирани, когато открият, че това не е точно така. Възможно е дори да ви мине мисълта да се разведете със съпруга си и то по десетина пъти през първата година - и това е напълно нормално. В края на краищата приспособяването към новата ви роля на родители добавя невероятно количество стрес дори в най-силната връзка. Жените може да смятат, че съпругът им не разбира колко трудно е да се грижиш за бебето 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Междувременно мъжете изпитват по-голям натиск отвсякога да успеят в работата си и да осигурят финансово семейството си. Така че не е чудно защо настроението в дома ви често е всичко друго, но не и романтично.

Как да се справите:

Най-простото нещо, което може да направите, е да седнете и да поговорите със своята половинка относно задълженията и натовареността ви. Понякога само да помолите съпруга си да поеме нощното хранене, за да се наспите допълнително, или да пусне пералнята веднъж седмично, може да промени всичко.

Чувствате се дебели

Повечето жени смятат, че да влязат в дънките си от периода преди раждането на детето, ще бъде лесно. За съжаление обаче, ако не разполагате с бавачка на пълен работен ден и личен треньор, може да отнеме известно време, докато тялото ви отново заприлича на вашето собствено. Майките, които свалят килограми веднага, са малцинство. Най-често е нужна поне една година, за да успеят дамите да се върнат към размера си отпреди бременността. Дори тези, които свалят килограми бързо, могат да останат шокирани от промените, които ще настъпят – разширени вени, косопад и т. н.

Как да се справите:

Напомняйте си, че допълнителните килограми имат важна цел. Те помагат за съхраняването на енергията и мазнините, необходими за успешното кърмене. И въпреки че е добре да вмъкнете малко упражнения в графика си, когато можете, опитайте да не се фокусирате върху отслабването. Разходката с бебето в количката например е чудесен начин да се включите в упражненията и да се освободите от стреса.

Не знаете какво да правите с работата си

За майките, които се чудят, дали да се върнат на работа или да останат домакини, решението може да бъде мъчително и повечето от тях ще продължат да се колебаят дали са направили правилния избор. Да бъдеш сам по цял ден с бебето може да бъде изолиращо. Много от жените, които остават вкъщи, откриват, че им липсват колегите и средата, която е осигурявала работата им. В същото време пък тези, които избират професията, често се чувстват претоварени от усещането за вина, че не са с децата си през цялото време.

Как да се справите:

Обърнете се към други майки, които се борят със същите проблеми като вас. Някой, който е минал вече по този път, може да ви даде добър съвет. Освен това си дайте повече време за размисъл, за да вземете най-правилното решение.

Стремежът към перфекционизъм е излишен.

Снимка: Shutterstock

Смятате, че трябва да сте перфектни

Опитите да бъдете перфектни определено ще ви побъркат. Вместо да бъдете перфекционисти, стремете се просто да бъдете достатъчно добра майка. Това означава да осигурите безопасна и любяща среда за бебето си, но да приемете също, че ще правите грешки и те са нещо напълно нормално. И вие, и къщата ви ще бъдете разхвърляни. Отхвърлянето на мита за съвършената майка означава също така да се противопоставите на желанието да управлявате деня на бебето си. Прекаленото внимание върху него може да го изнерви, защото и малките деца като всички останали имат нужда да си почиват.

Как да се справите:

Не се чувствайте виновни, че слагате бебето си в люлката му за кратко докато обядвате или си взимате душ. Освен това приемете, че бебетата плачат и не си мислете, че това е признак за провала ви като родител, ако не можете веднага да успокоите детето си. И най-важното, не обръщайте внимание на критиките от страна на семейството, приятелите и непознатите относно уменията ви на майка.

Елена Николова по материали от Parents

Здраве

Какво чувства бебето по време на раждането

Да поговорим

Какво наистина обича да прави бебето

Още от Да поговорим

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Освен морална подкрепа, Фондация „За доброто“ се грижи и за бъдещото развитие на децата.

Снимка: Фондация „За доброто“

 

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за нововъденията в храненето и уменията на бебето

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои