Колко трябва да наддава бебето на седмица

Ето как да разберете дали правилно расте новороденото през първите няколко седмици

11 Май 2023 г.
Колко трябва да наддава бебето на седмица

Следене на растежа на бебето. Снимка: Shutterstock

Бебето ми наддава ли достатъчно на тегло? Това е един от най-често задаваните въпроси от младите майки в седмиците след раждането. Напълно нормално е да има притеснение, особено ако това е първото ви дете или сте решили да го кърмите. А както знаем, при кърмене е трудно да се проследи дали и колко мляко приема новороденото. Честите посещения при педиатъра в първите месеци дават някаква яснота и спокойствие, но притеснението все пак остава.

Има ли начин и сами да разберете дали всичко с бебето ви е наред? Ето какво съветват специалистите от Световната здравна организация.

Важно е да имате предвид, че наддаването/спадането на тегло в първите седмици е свързано и с някои специфики, които са характерни за този период. Съществува физиологичен спад при раждането. При кърмене все още мнозина се доверяват на двойното претегляне, което понякога е ненужен стрес за майката. Има разбира се, и тревожни сигнали. Ето най-важното, което трябва да знаете за теглото на бебето в този период.

Педиатър мери бебето. Снимка: Shutterstock

Физиологичният спад при раждане: колко тегло губи новороденото

При раждането всяко бебе се появява на бял свят с определени килограми, които са много близки до приблизителното измерване, направено непосредствено преди това. Проблемът и най-вече притеснението за майката е, че малкото същество губи тегло. Това обаче не е опасно, тъй като след раждането бебето започва да отделя урина и меконий (първото изпражнение, състоящо се от околоплодна течност, чревни епителни клетки, слуз, жлъчка и вода), а в същото време поема малко количество кърма/мляко.

Всъщност, ако е кърмено, бебето първоначално ще погълне коластра - гъста, жълтеникава течност, богата на протеини, мазнини, витамини, минерали и антитела. Захранването с мляко обикновено започва 48-72 часа след раждането, така че е нормално новороденото да претърпи загуба на тегло, дори и с няколкостотин грама (обикновено между 5 и 10% от първоначалното тегло). След като кърмата потече, бебето ще възвърне теглото си от раждането, а скоро и ще го надхвърли.

Колко трябва да наддава бебето в началото

През първите три месеца от живота си, бебето расте по-бързо и наддава до 600 грама тегло на месец. Но леките разминавания от тези параметри, не трябва да ви тревожат. Всяко бебе има свои собствени характеристики и темпове на растеж.

Средните статистики обаче показват, че през първите месеци от живота си, новороденото трябва да наддава поне по 80 грама на седмица, но може да достигне до 200 и дори 300 грама. Това не зависи от „качеството“ на майчиното мляко (тялото на майката знае много точно какво е необходимо на бебето), а от много други фактори: апетита на новороденото, времето, прекарано на гърдата, производството на мляко, способността да се асимилира и изхвърля това, което е погълнато.

Двойното претегляне: ненужен стрес за кърмещите майки

В миналото двойното претегляне е било широко използвано от лекарите и майките, за да се провери колко кърма приема бебето. Става дума за теглене на бебето на бебешка везна преди и след хранене.

Реално този метод вече се смята за остарял и причинява само стрес у майките, защото отчита просто едно число - теглото на новороденото, но не и другите съпътстващи фактори, които могат да повлияят на храненето на бебето точно в този момент.

Кога да се тревожите за теглото на бебето

Независимо дали кърмите или храните бебето с адаптирано мляко, най-добрият начин да оцените растежа на малкото е като наблюдавате как се държи то. Дали намокря памперсите редовно и по колко пъти на ден? Активно ли е, колко будува и следва ли нормалните за възрастта си етапи на развитие?

Можете да се притеснявате, ако често намирате пелената суха, ако бебето е отпуснато и не реагира, ако винаги спи и започне да отслабва. В този случай задължително се консултирайте с педиатъра, но без да се паникьосвате, защото може да има разумно обяснение.

Мери се и обикоката на главата. Снимка: Shutterstock

Как да оцените растежа на новороденото

Не само теглото е важно за развитието на бебето. Може би сте забелязали, че педиатърът при всяко посещение актуализира така наречената крива на растеж: дори детето да попада в по-ниските проценти, важното е растежът му да е редовен.

Освен теглото, лекарят измерва дължината, обиколката на главата и оценява общото състояние на детето и неговото развитие спрямо възрастта. Ако той ви каже, че всичко е наред, не се притеснявайте и му се доверете. Все пак не всички деца са чревоугодници!

Какво да направите, ако бебето отслабне

В редки случаи новороденото може да отслабне през първите месеци от живота си. След медицинска оценка, педиатърът може да предложи допълване с адаптирано мляко или да препоръча по-често поставяне на гърда, за да се стимулира производството на кърма. Следвайте съветите му, а може да се консултирате и със специалист по кърмене, който да ви даде ценни съвети относно различните пози.

Ако, от друга страна, решите да дохранвате с адаптирано мляко, може да се окаже, че е необходимо малко повече търпение, докато бебето свикне да се храни и от шише, а не само от гърдата. В този случай опитайте различни видове биберони и съобразете отворите им с възрастта на малкото. Ако дохранвате бебето, може да включите и таткото в процеса, което стимулира близостта му с детето.

Количеството мляко, което трябва да поема новороденото през първите месеци от живота, е много променливо, така че опитайте да не се фокусирате твърде много върху числата, а наблюдавайте ситуацията от всяка гледна точка - така ще избегнете стреса.

По материали от Nostro figlio

Още от Здраве

Дете яде сладолед. Снимка: Getty

13 продукта, подходящи при болки в гърлото

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Дете реди лего. Снимка: Getty

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Дете маже филийка с мед. Снимка: Getty

Защо на деца под една година не трябва да се дава мед

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Guliver / iStock

Образование

На прага на детската градина

Може ли раздялата с мама да мине без сълзи

Венсан Касел. Снимка: Instagram

Новини

Венсан Касел разкри връзката си с бразилски модел

Младата красавица много прилича на бившата му жена - Тина Кунаки

Дете яде сладолед. Снимка: Getty

Здраве

13 продукта, подходящи при болки в гърлото

И да, сладоледът е в списъка

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Майка и син обсъждат рисунката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

Изповед на една майка на дете с аутизъм

Общуването с околните и проблемът със социалната изолация (част 2)

Гласът говори много за личността.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво издава тоналността на гласа за личността

Оказва се, че това има много общо и с интимните отношения

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Какво количество е допустимо за бъдещата майка

Майка се държи с ръце за главата. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Как насаждаме чувство за вина в детето

По-добре е само да осъзнае грешката, а ние да му помогнем да стигне до този анализ

Бебе се усмихва на майка си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Бебето има любими занимания

Кои дейности наистина го забавляват