Кърменето през първата седмица

4 неща, които майката трябва да знае

12 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Приготвили сте всичко за бебето, изчели сте куп литература за раждането, вероятно сте посещавали и „Училище за родители“.
Готова ли сте обаче за кърменето? И, ако се питате: „Какво толкова има да уча? Няма нищо по-естествено от това да сложа бебето на гърдата и то да яде?“ - ще се изненадате.
Едни проблеми се решават бързо – други са истинско предизвикателство.

Последни проучвания сочат, че 92% от майките с бебета на три дни, имат поне 1 проблем, свързан с кърменето. И въпреки, че е най-естественото нещо на света, има какво да се учи.
Повече млади майки дори не са гледали как става това. И кърменето на собственото им бебе е първият им опит.

Ето 4 важни неща, които може да са от помощ.

1. Разберете какво ви „казва“ бебето

То е родено с рефлекс за оцеляване. И сукането е сред базовите му инстинкти.
Когато видите, че отваря уста и движи устнички, все едно казва: „Ей, мамо, нахрани ме, сега!“   
А, ако то вече плаче, ви казва: „Уморих се да бъда добър. Ти пропусна моя сигнал. И сега ще е много по-трудно да ме нахраниш!“

Когато майката разпознае първите сигнали, че бебето е гладно, тя по-често ще го слага на гърдата. Това стимулира производството на кърма и често слага началото на безпроблемно кърмене в бъдеще.

2. „Гладната“ втора нощ

Втората нощ след раждането на бебето е особено време. Новороденото иска цяла нощ да яде. Гърдите на майката са меки. И тя смята, че няма достатъчно мляко. Затова често посяга към шишето с адаптирано мляко.

Желанието на бебето често да суче е напълно естествено, защото така то „вика“ кърмата и гърдите я произвеждат. А добавянето на адаптирано мляко в този етап е грешка.
Ако бебето е мокрило няколко пъти памперса и е акало в последните 24 часа, бъдете търпелива и продължете по-често да го кърмите.   

3. Болезнени гърди


Слушали сте ужасни истории за възпаления и рагади на гърдите. Уплашена сте, че зърната ви са много нежни и чувствителни.
Това наистина е така в първите седмици на кърменето. Те може да болят, дори да кървят и да ви принуждават да се свивате от болка, защото бебето прилага много сила, когато суче.

Но, ако заемете правилна поза, то се „закачи“ добре и дълбоко поеме  ареолата, болката ще се облекчи.
Ако не се справите и се окаже, че „уроците“ в родилния дом не са били достатъчни, потърсете помощ от консултант по кърмене.  Има случаи, когато компетентната намеса наистина е решаваща.  

4. Нужна ви е подкрепа 

Идването на бебето внася огромна промяна в живота ви. Уроците по кърмене идват в момент, когато трябва да се възстановите от раждането и да хармонизирате връзката с партньора. Често неговата подкрепа играе ключова роля и за успешното кърмене. 

Ако той е на работа, потърсете помощ от приятелка. Добре е , когато имате съмнения и въпроси, около вас да има някой, с който да споделите -  приятелка, майка, човек с опит в кърменето, който да ви подкрепя. Може да ги помолите и за помощ в домакинската работа.

В първите няколко седмици кърменето е истинско изпитание. След това става много по-леко, повярвайте.

Източник: pregnantchicken.com, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа