6 начина да научим децата да бъдат добри хора

За да направите света по-добро място, трябва да започнете от собствения си дом

24 Февруари 2024 г.
6 начина да научим децата да бъдат добри хора

Важно е да предадем този урок на децата от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Добротата може да има много измерения. Тя включва състрадание, щедрост, съпричастност, справедливост. Но най-вече съдържа в основата си грижа за другите, а не действие само от личен интерес. Логично е, че това е и определението за хуманност, защото добротата е най-фундаменталният израз на това какво означава да бъдеш човешко същество.

Каквото и да означава тя за вас, важно е да я възпитате у децата си от ранна възраст. Ето как да се активизирате и да се посветите на отглеждането на следващото поколение истински добри хора.

Бъдете добър пример за децата.

Снимка: Shutterstock

Помогнете им да разберат какво означава добротата

Още преди децата да станат достатъчно големи, за да проявяват доброта, можете да започнете да говорите за това. Емпатията е заложена в нас още от раждането ни чрез т.нар. огледално-невронна система и ние интуитивно усещаме това, което другите чувстват.

Ако емпатията е разбиране, то състраданието е действие, основано на това разбиране. Способността на децата да правят това се развива малко по-късно. Малките деца са много фокусирани върху себе си, но вие можете постепенно да помогнете на детето си да мисли за всички, като сами използвате езика на „ние“. Например можете да кажете: „Какво можем да направим днес, което ще бъде забавно за всички нас?“.

Когато децата са на възраст между 3-5 години, е подходящо време да започнете да обсъждате добротата с тях. Започнете първо със Златното правило, което гласи: „Отнасяме се с другите хора така, както се надяваме да се отнасят с нас“.

Когато вече започнат да навлизат в същината, може да преминете на Платиненото правило, което гласи, че се отнасяме към хората по начина, който е най-добър за тях, дори ако той е различен от този, който е най-добър за нас. Обяснете им, че всички хора са различни, че това е съвсем нормално, но просто трябва да се уважаваме едни други.

Вдъхновявайте въображението им

Един малчуган не би могъл да си създаде представа за състрадателността, ако въображението му не бъде развито от родителите му. Как се случва това?  Играта с преструвки е чудесен начин за практикуване на емпатия от малките деца. Можете да кажете на детето си: „Твоята кукла падна и си удари главата! Какво мислиш, че трябва да направим за нея?“.

Когато децата ви пораснат, можете да ги помолите да си представят по-сложни сценарии от реалния живот, с които биха се сблъскали. Това е най-лесният и интересен начин, чрез който можете да ги накарате „да влязат в чуждите обувки“.

С течение на времето този тип мислене се превръща в автоматизъм, както и реакцията на детето към него. Когато то види дете, което е забравило обяда си, може да разпознае, че другото дете е гладно, и да предложи да сподели собствения си обяд с него.

Бъдете модел за добро отношение винаги и навсякъде

Децата са склонни да копират поведението ни още от най-ранна възраст, затова е изключително важно вие, като родители, да демонстрирате непрекъснато отношението си към околните.

С напредването на възрастта децата ви все по-внимателно ще наблюдават как се отнасяте към хората - от фините взаимодействия, като например да оставите телефона си, за да установите зрителен контакт и да благодарите, до по-осезаемите прояви на доброта, като поканите самотен човек да сподели празника ви, да занесете храна на болен съсед, да утешите опечалените и да дарите време и пари, за да се погрижите за хора в нужда.

Разбира се, важно е и как се отнасяме към децата си. Това означава да се доверите на емпатията, а не на каквото и да било родителско правило, което се върти главата ви. Например, гушнете бебето си на ръце, защото то просто иска да бъде по-близо до вас и да усети любовта ви, въпреки че казват, че това може да го разглези.

И не на последно място, показвайте доброта и към самите себе си. Когато сгрешите, не се самонаказвайте, а приемете фактите. Малчуганите трябва да знаят, че всеки прави грешки.

Насърчавайте добрите навици

Помогнете на децата си да съпоставят донякъде абстрактното понятие за доброта с многото конкретни глаголи, които го осъществяват: споделяне, доброволчество, даване, включване, утешаване, подкрепа, защита, компромис, изслушване и забелязване, когато някой може да се нуждае от помощ - съученик със задача по математика, член на семейството с домашно задължение, възрастен човек, който трябва да седне в автобуса.

Все пак нашата мисия е да развием положителна атмосфера около практикуването на доброта, вместо да се караме на децата си, когато правят неизбежни грешки. Затова, когато децата ви са любезни, забелязвайте поведението им и го поощрявайте.

Опитайте да решавате спорните въпроси по мирен начин.

​Снимка: Shutterstock

Разберете, че добротата невинаги е лесна

Трябва да напомняме на себе си и на децата си, че понякога добротата е трудна. Може да е предизвикателство да бъдат щедри към брат или сестра, които ги дразнят. Може да е страшно да се застъпят за приятел или съученик, към когото не се отнасят добре. Може да се чувстват неудобно да изкажат съболезнования на опечален човек. Може да е объркващо да общуват с човек, който е с различни неврологични или физически увреждания.

Всичко, което можем да направим, е внимателно да напътстваме децата си да не забравят как се чувстват другите хора и след това да ги насърчаваме да поемат отговорност за това, че са сгрешили, тъй като извинението само по себе си е форма на доброта.

Обърнете внимание на ефектите на добротата

Помогнете на децата си да забележат какво е усещането да бъдеш любезен и как реагират другите хора. Защото, когато те проявяват доброта към околните, ще получават благодарност и подобно отношение, което ще ги кара да се чувстват прекрасно. Така ще разберат и смисъла на израза: „Прави добро, за да получаваш добро“.

Елена Николова по материали от Parents

Да поговорим

Как да стимулираме съпричастността на децата

Да поговорим

Да научим децата да обичат животните

Още от Да поговорим

Тези десет съвета ще помогнат на вашето дете да бъде по-самостоятелно и независимо.

Снимка: Shutterstock

Как детето ви да бъде по-самостоятелно

Момиченце тъгува, защото е изключено от играта. Снимка: Getty

Как да се справяме с конфликти на детската площадка

Връзката между партньорите е сложен и динамичен процес

Снимка: Shutterstock

Три неща, които разрушават брака на една жена

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

4 прости правила за игри без травми

Силата на този архетип е близостта.

Снимка: Shutterstock

Качества на мъжа с архетип „Любовник“

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Тези десет съвета ще помогнат на вашето дете да бъде по-самостоятелно и независимо.

Снимка: Shutterstock

Момиченце тъгува, защото е изключено от играта. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Тези десет съвета ще помогнат на вашето дете да бъде по-самостоятелно и независимо.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как детето ви да бъде по-самостоятелно

10 съвета на метода Монтесори

Момиченце тъгува, защото е изключено от играта. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да се справяме с конфликти на детската площадка

От ранна възраст възрастните трябва да наблюдават как хлапето играе с другите деца в двора

Сърдито момиченце. Снимка: Guliver / iStock

Образование

Детските емоции - пълна енигма! Или не...

Експерт обяснява как да учим малките да управляват и тях, и поведението си