7 признака на пасивно-агресивния манипулатор

По тях бързо ще разпознаете какъв човек стои срещу вас

25 август 2023 г.
7 признака на пасивно-агресивния манипулатор

Много лесно може да разберете, че си имате работа с манипулатор. Снимка: Shutterstock

Затъмняването (т.нар. „газлайтинг“) е форма на емоционално насилие, което бавно подкопава способността ви да правите преценки. По същество един „затъмнител“ извърта негативните, вредни или разрушителни думи и действия в своя полза, отклонявайки вината от злоупотребата си, като насочва пръста си към вас. Това често ви кара да се чувствате „прекалено чувствителни“, „параноични“, „психически нестабилни“, „глупави“, „безпомощни“ и предизвиква много други усещания, които водят до това да се съмнявате в себе си.

Обикновено усвоявано от психопатични, социопатични и нарцистични личности, затъмняването има тенденция да ви яде бавно отвътре, докато не осъзнаете, че е останала само черупката на човека, който сте били преди това.

От друга страна, пасивната агресивност е прикрит гняв или враждебност. Целта е да се установи власт и пълен контрол над някого и да се измъкне от отговорност.

Повечето форми на затъмняване са доста открити и явни (например постоянни и лъжливи нападки, обвинения, унижения, осъждане и остра критика), но има и по-фина форма - пасивно-агресивната. Тя не се проявява толкова ясно, маскирана е като „искрена загриженост“, затова е много трудно да я разпознаете, особено в началото. Независимо от това тази „тиха форма“ на агресивно поведение е не по-малко разрушителна и токсична от явното затъмняване.

Представяме ви 7 признака на пасивно-агресивния затъмнител, за които трябва да следите. Някои от изброените неща са присъщи и за обикновените хора. Те обаче прибягват до подобно поведение рядко, докато за истинския пасивно-агресивен затъмнител то е част от ежедневието му. И, разбира се, той не се притеснява как подобни „манипулации“ ще се отразят на връзката му с останалите хора. В края на краищата истинската му цел не е мир и хармония или да бъде обичан, а да установи пълен контрол над жертвата и да я управлява.

1. Постоянно лъжене и изопачаване на фактите

„Една лъжа, повторена сто пъти, става истина“ е известен цитат, приписван на различни източници.

Постоянното лъжене и изопачаване на фактите е една от най-често срещаните техники на пасивно-агресивния затъмнител. По този начин той се опитва да напише своята история за случилото се и да я наложи на жертвата. А липсата на доказателства и факти не го притесняват - той ще си измисли такива, ще ги изопачи и ще повтори новата версия безброй пъти.

Неговата задача е да фалшифицира фактите, за да доминира и контролира жертвата. Често по този начин той се опитва да измести фокуса от истинските проблеми (например, че самият той е направил нещо нередно и трябва да бъде държан отговорен) към другия човек, който "винаги е виновен".

„Когато хванах гаджето си с друго момиче, той веднага започна да отрича всичко. Крещеше, че съм си измислила всичко, и ме наричаше луда“.

2. Заяждане и непрестанно правене на забележки

„Любимите отговори на баща ми бяха: „но ... “, "всъщност ... “ и „има и нещо друго освен това ... “. Той винаги се опитваше да подчертае, че знае най-добре.

Пасивно-агресивните затъмнители не пропускат нито една възможност да направят снизходителна забележка за външния вид, мислите, поведението или способностите на жертвата. Любимите им теми: факти от биографията на жертвата, нейни минали грешки и гафове и др. По този начин затъмнителят се опитва да накара другия човек да се чувства непълноценен, почти маргинализиран по някакъв начин.

3. Унизителен хумор и сарказъм

„И зад усмивката се крие нож!“ - стара китайска поговорка.

Хумор, който унижава, и постоянен сарказъм, украсени с мила усмивка - всичко това буквално унищожава жертвата на затъмнителя. Насилникът се опитва да унижава публично, в момент, когато някой е щастлив и уверен в себе си. В резултат на това смущава жертвата и се наслаждава на патологичната власт над съзнанието ѝ.

Сарказмът е „чудесен начин“ да коментираш нечий външен вид, лични характеристики, произход, полова ориентация и др. И ако човекът се възмути или обиди, затъмнителят веднага ще контрира – „Та това беше сарказъм!“.

Всъщност подобен сарказъм и негативен хумор не са нищо друго освен пасивно-агресивни форми на психологически натиск и сплашване на жертвата.

4. Разпространяване на клюки зад гърба

Само несигурните хора имат нужда да клюкарстват за някого зад гърба му. Това им помага да се чувстват по-значими и по-важни“.

Манипулаторът използва клюките, за да подкопае репутацията на жертвата си, да накара другите да започнат да се съмняват в нея, да се запитат дали въобще могат да ѝ имат доверие. Целта отново е една и съща: да се установи контрол над отсрещния човек. Обикновено клюките се основават на изопачена информация или на откровени лъжи.

Коварството на привидно безсмислените клюки се състои в това, че след многократното им повтаряне много хора започват да ги приемат за истина. Може да е много трудно да се опровергае лъжата дори когато са представени убедителни доказателства за противното.

Сплетните са истинският рак в общуването и взаимоотношенията. Независимо дали става дума за събеседник, колега или партньор. Рано или късно те разяждат доверието и приятелството.

Продължението четете в Обекти.бг

Още от Да поговорим

Момиченце играе с куклата си. Снимка: Getty

 

Какво „разказва“ за брака ви поведението на детето

Бременна и куче . Снимка: Getty

Как да подготвим кучето за пристигането на бебето у дома

Родителите трябва да четат на децата.

Илюстрация: Shutterstock

Значението на четенето за децата в различните възрасти

Мъж и жена се гледат влюбено. Снимка: Getty

Ренесанс в отношенията: 3 въпроса, които трябва да си задавате

Плуването носи редица ползи за малчуганите.

Снимка: Shutterstock

6 неочаквани ползи от плуването за децата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиченце играе с куклата си. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Какво „разказва“ за брака ви поведението на детето

В детските игри се оглеждат отношенията между мама и татко

Тимъти Шаламе и Кайли Дженър: Снимка Getty

 

Заедно

Какво измисли Тимъти Шаламе, за да спаси връзката си с Кайли Дженър

Влюбените са заедно повече от година, но отношенията им са крехки

Бременна и куче . Снимка: Getty

Да поговорим

Как да подготвим кучето за пристигането на бебето у дома

За да се превърне в негов космат „по-голям брат“ (част 1)

Матю Макконъхи и Камила Алвес. Снимка: Instagram

 

Заедно

Матю Макконъхи и Камила Алвес празнуват 12 години брак

„Не исках деца от никоя друга, освен от нея“, признава днес актьорът

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Родителите трябва да четат на децата.

Илюстрация: Shutterstock

Да поговорим

Значението на четенето за децата в различните възрасти

Какви са конкретните ползи от книгите за психологическото и емоционалното развитие на малчуганите според годините им