8 причини да вярваме в Дядо Коледа

Цял живот!

22 Декември 2023 г.
8 причини да вярваме в Дядо Коледа

Дядо Коледа. Снимка: Guliver/Getty Images

Когато детето е на 1,5-2 години, може да се страхува от Дядо Коледа, но вярва безусловно в него до към 6-ата си година - тогава вярата му е подложена на съмнение.

Дори не е нужно да казвате на малкото, че Дядо Коледа не съществува – с времето то ще узнае само. Но когато има вяра, то има и възможности за развиване на фантазията и творчеството, а дете, което не мечтае и не си въобразява разни неща като малко, може да развие невротични разстройства, когато порасне.

Когато стане на 9-10 години, детето само стига до разбирането, че добрият старец не съществува. Това е неизбежно, свързано с абстрактното мислене, формиращо се към 12-годишната възраст.

Такъв е сценарият, през който преминава всеки от нас, и е факт, че събужда умиление и у най-възрастни хора, защото ги кара да си спомнят детството и празничните традиции. А, както обясняват психолозите, традициите ни помагат да бъдем уверени в себе си и в околните на всяка възраст.

„Ама брадата му е залепена накриво...“ - Новите родители са наясно, че това е най-тъпото, което могат да изрекат, когато настъпи заветната среща между детето и Дядо Коледа. Вярата  на детето в него носи много плюсове във възпитанието, уверява Оксана Чернуха, семеен психолог, детски психоаналитик и майка на четири деца пред letidor.ru.

Какво му е толкова доброто на добрия старец?

Той се грижи за доброто поведение

Детето вероятно знае от вас, че вълшебният старец следи внимателно какви ги върши то през годината, преди да остави подаръците за него под елхата - това е пробван стимул против пакости.

Когато то пише писмото си до Дядо Коледа, накарайте го да изброи всичките си добри постъпки. Това важи от яслите до университета – написаното със собствената ръка винаги се запомня по-добре.

Помнете достойните и благородни дела в течение на годините – своите и на детето, и когато порасне, ако случайно ги забрави, винаги можете да му припомните: „Не казвай, че си лош – помниш ли как спаси онова котенце?" Само не го шантажирайте с думи като: „Ти излъга Дядо Коледа и той няма да дойде повече при теб!“ - това провокира тревога у хлапето.

Той ни кара да вярваме в чудеса

Нито една успешна постъпка не се получава без вяра в нещо топло и светло - дажа и при големите. Трудно е да си представим успешно реализиран проект, чиито ръководител казва: "Съмнително е, едва ли ще се получи – казвам ви го като реалист.“ Затова и може да откриете маса примери, в които корабът е бил спасяван от удавяне само защото „и вятърът е помагал“.

Детските психолози казват, че способността да вярваме в чудеса помага на малките да се справят с много сложни житейски ситуации.

Важно е да научите детето не просто да вярва в чудото, а да направи нещо, за да се сбъдне това чудо. Отличен пример за това е приказката, че с настъпването на Нова година се случват невероятни неща. Тъкмо затова на света съществуват храбри хора с добри сърца, които са готови да направят операция, за да спасят живота на зайче...

Той обяснява кое е добро и кое - лошо

Дядо Коледа е главният герой на повечето зимни приказки а те най-нагледно демонстрират на децата кои са добрите герои и кои - лошите.

Четете заедно с детето приказки, изпъстрени със заскрежени прозорци и топли камини, гледайте хубави анимации със сняг, ушанки и новогодишни герои – именно те носят огромна възпитателна поука и когато навън всичко изглежда вълшебно, са особено актуални.

Дядо Коледа разкрива истината за желанията на хлапето

Той се оказва най-полезният помощник на родителите, когато искат да се ориентират за какво мисли и копнее детето им – всичко, което не желае да довери на тях, ще признае на него.

Предложете на детето да напише на листче всички свои съкровени желания, да го постави в плик и да сложи под елхата. Ако още не може да пише, кажете му, че същата работа върши и изброяване на желанията на висок глас пред прозореца. Ако доверчивото детенце помоли Дядо Коледа мама и тате повече да не се карат, или мама да се прибира по-рано вечер от работа, дори най-спокойните и грижовни родители имат над какво да се замислят.

Той развива артистичността

Според отдавна скроен план, детето трябва да покаже на добрия старец колко е пораснало, като рецитира стихче, като попее, потанцува или покаже рисунките си. Затова е хубаво да поощрявате неговите репетиции.

Но ако пък детето е свенливо, притеснително и не желае да каже стихотвоението, не го карайте и не му се карайте за това, защото само ще попарите желанието му за изява.

Отделете внимание на празничния костюм на хлапето, то ще се зарадва, че предизвиква ефект с външността си, щом не може с поезия, но при всички положения приказният дядо ще насърчи неговия артистизъм.

Снимка: Guliver / iStock

Той винаги изненадва

Кой не обича хубавите изненади?! Особено тези, които ще намери под елхата – заветни и изстрадани. В кутията има не просто играчка, а вещ, създадена от вълшебни джуджета и донесена от най-големия вълшебник, затова и радостта на децата е толкова искрена и неподправена, когато получат пакетче със своето име.

Поощрява въображението

Очакването на срещата с Дядо Коледа е заредено с хубави емоции не само заради нетърпението да получи подарък, но и самият негов образ е интересен, забавен и провокира детската фантазия. Навярно няма дете, което да не си представя как ли изглежда домът на дядо Коледа, как работят джуджетата, как хранят Рудолф, за да има сили да тегли шейната...

Накарайте малкото да нарисува всичко, което си представя: Снежанка, шейната, гората, елените, как Дядо Коледа влиза през комина – всички новогодишни персонажи и елементи могат да се превърнат в прекрасни картинки, в приказка, която вашето хлапе ще съчини.

Той е отличен педагог

Даже тези, на които хич не им се учи, развиват навика да пишат писма и новогодишни картички и да учат стихчета, защото имат идеален стимул - пристигането на Дядо Коледа.

Заради него детето е готово да си подготви отрано съчинението „Как прекарах зимната ваканция“ или нещо подобно, и да се постарае то да е без грешки, защото преди учителката ще го види вълшебния старец. Който, освен всичко останало, знае идеално граматиката.

 

Образование

Как да отговорим на странните детски въпроси за Дядо Коледа

Да поговорим

Къмбърбач: Скъпи Дядо Коледа, дай на децата повече време да бъдат деца

Новини

На каква възраст децата спират да вярват в Дядо Коледа

Още от Да поговорим

Деца пред екрани на таблет. Снимка: Guliver / Getty

5 типични качества на съвременния тийнейджър

Йогата е полезна е за малчуганите

Снимка: Shutterstock

10 ползи от йогата при децата

Трябва да откриете причината, за да намерите правилния изход.

Снимка: Shutterstock

Три признака, че сте на прага на истинската си Съдба

Новороденото разпознава родителите, още преди да ги е видяло.

Снимка: Shutterstock

Как бебето разпознава родителите, още преди да ги види

Дете слуша аудиокнига. Снимка: Guliver / iStock

6 “за“ и 6 „против“ аудиокнигите

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Деца пред екрани на таблет. Снимка: Guliver / Getty

Щастие.

Снимка: Shutterstock

Риби (26 февруари – 3 март): Приятна изненада

Страх от самота.

Снимка: Shutterstock

Козирог (26 февруари – 3 март): Страхувате се от самотата

Здравословни проблеми.

Снимка: Shutterstock

Стрелец (26 февруари – 3 март): Болки в краката

Раздяла.

Снимка: Shutterstock

Водолей (26 февруари – 3 март): Слагате край на връзката

Калкулатори

Календар на бременността

Календар на бебето по месеци

Калкулатор на овулация и термин

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Деца пред екрани на таблет. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

5 типични качества на съвременния тийнейджър

Като родители ние не бяхме такива

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Новороденото разпознава родителите, още преди да ги е видяло.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как бебето разпознава родителите, още преди да ги види

Езикът на мама и татко остава закодиран в мозъка на детето, далеч преди то да се появи на бял свят

Дете слуша аудиокнига. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

6 “за“ и 6 „против“ аудиокнигите

Психолози: не бива да изместят традиционната печатна книга от ръцете на детето

Семейство готве, заедно с децата. Снимка: Getty

Да поговорим

5 шведски правила за възпитание

Детето трябва да се възприема като личност и още от раждането изборът му да се уважава

Момиченце прегръща майка си. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Мамо, дебела ли съм?

Научете дъщерите си колко е важно да се харесват

Това занимание е полезно и за сръчността на малчуганите.

Снимка: Shutterstock

Свободно време

Да посрещнем Баба Марта

Този път ви предлагаме малко по-сложно занимание