8 свекърви, на които е по-добре да не попадате

Животът обаче поднася изненади, така че е хубаво да знаете как да реагирате

11 Юни 2023 г.
8 свекърви, на които е по-добре да не попадате

Снаха и свекърва. Снимка: Shutterstock

Връзката между свекърва и снаха невинаги е лесна. Истинско щастие е да нямате никакви проблеми в общуването и дори да се чувствате приятно заедно. Но има случаи, когато комуникацията е не просто трудна, а направо невъзможна.

Италиански експерти селектираха 8 типа свекърви, на които е по-добре да не попадате. Животът обаче не пита, а често поднася изненади. Има обаче спасение и то се нарича дипломатичност. Ето как може да излезете от евентуалните капани, ако се сблъскате с такъв тип свекърва. И особените белези, по които да разпознаете всяка от осемте най-трудни за комуникация.

Свекърва учи как се готви. Снимка: Shutterstock

Перфектният готвач

Неговата майка има собствена градина, където отглежда здравословни плодове и зеленчуци. На пръв поглед това е чудесно. Ще получавате за вас и за бъдещото ви дете продукти, които не са третирани с опасни химикали. Има обаче едно голямо „Но!“. Най-вероятно тази жена обича да готви и то доста добре. Проблемът е, че нейните ястия са ненадминати. Да се състезавате с нея е мисия невъзможна. А да опитвате да я впечатлите с нещо ново или авангардно е още по-абсурдно. Вашите екстравагантни рецепти просто я ужасяват. Тя обича традициите и няма как да направите нищо по въпроса.

Съвет:

Когато тази свекърва готви, просто не се месете. Може обаче да проявите интерес и да я помолите за някоя рецепта – това много ще й хареса. Или да й предложите помощта си, но само като изпълнител.

Неразбраната

Тази свекърва се изживява като жертва, същинска героиня на драматичен телевизионен сериал (каквито тя много обича да гледа). Всъщност в поведението й няма нищо учудващо. Вероятно е била жертва през целия си живот: на съпруга си, на децата, а сега на снахите, които й пречат да вижда внуците си, колкото би искала. Продължителното оплакване с непоносим тон на гласа, може да ви накара да я съжалите горещо.

Съвет:

Проявете съпричастност, но не отстъпвайте от правилата, които сте наложили. Веднъж, направили крачка назад, тя ще се настани трайно в дома и живота ви. Но и не я дръжте надалеч, защото тази жена наистина има нужда от повече топлина и разбиране.

Най-добрата майка

Още една свекърва, с която е безсмислено да се конкурирате и спорите. Тя е просто най-добрата майка на света, перфектната, знаещата, можещата. Нейният модел на възпитание е онзи, който изисква от вас да следвате. Поради тази причина е възможно да чувате постоянно упреци, че не сте на ниво и не се справяте с децата.

Съвет:

Излишно е да обсъждате нейните и вашите възпитателни теории. Тук опасността спорът да прерасне в сериозно сърдене, е много голяма. По-добре замълчете и отстъпете леко назад, на думи може дори приемете някой от нейните съвети, но на практика следвайте това, което смятате за най-добро конкретно за вашето семейство. И все пак – не отричайте изцяло всичко, а чуйте какво ви казва – между многото непотребни или остарели поуки, може да откриете и такива, които да бъдат наистина полезни.

Свекървата - питбул

Има и такива особи, а най-лошото е, че могат да ви се случат точно на вас. Обикновено това са властни жени, свикнали всички да се съобразяват с тяхната дума. Те не търпят нещо да става по друг начин и искат да се случва на мига, в който го изкомандват. Ако опитате да се съпротивлявате или дадете отпор, свекървата-питбул просто ще ви захапе и премине през вас като танк. И освен това помни дълго и няма начин да се измъкнете.

Съвет:

С този тип жени може да направите само две неща: да страдате и предизвикате евентуалното им състрадание и покровителство, или да контраатакувате с всички сили и средства, стига да сте убедени в победата.

Натрапчивата

Това е може би най-често срещаният и най-досадният тип свекърва. Тя обича да се меси във всичко, дори когато открито не приемате нейното мнение или изобщо не го и търсите. Защото просто винаги има какво да каже по всеки възможен въпрос. А един от най-досадните й навици е да се появява в дома ви, без да предупреждава. И освен това, след като влезе в жилището, се заема веднага да прави неща, за които изобщо не сте я молили. Обича също така да задава много въпроси – все неуместни, последвани от забележки, които ще ви накарат да се чувствате виновни цял живот или поне до следващия ден.

Съвет:

Важно е да реагирате твърдо и да й изясните, че трябва да се съобразява с вашите правила. Но за да се случи това, е важно да бъдете със съпруга си тандем – сами няма да успеете. За да не се почувства отхвърлена, може да й предложите да поеме някаква отговорност – например да води децата на спорт и артистични занимания, което ще я направи щастлива.

Хипохондричката

Това е много лош вариант за всички. Тази свекърва ще ви звъни всеки ден по много пъти, включително и на работа, за да ви обясни от какво страда в този момент. Проблемът е, че тя просто има нужда от внимание. Но не само от един, а от всички. Свикнала е хората да се въртят и да се съобразяват с нея и ще очаква вие също да правите това. Освен това ще ви засипва с подробности за най-новите болести и теории, ще поддържа шкаф с какви ли не лекарства, които сама си е предписала, а в най-лошите случаи, може да прояви желание да ви „лекува“ и вас по нейните начини.

Съвет:

Просто не вдигайте телефона на всяко нейно позвъняване, за да ограничите постепенно обажданията до 2-3 на ден. И да й обяснявате, че не страда от всичките изброени болести, няма да ви повярва. А и като я съветвате, само подхранвате хипохондрията й.

Самотната

Проблемът й, че наистина се чувства много самотна. Но прехвърля със замах това на всичките си близки. В състояние е да ви съсипе деня или празника с оплакванията и претенциите си. Дори нормалният разговор, който започвате, в някакъв момент прераства в монолог на страдалеца, а тя е чудесна актриса в тази роля. В крайна сметка разговорът, в който ви обяснява колко самотна, тъжна и депресирана се чувства, завършва с желание да види своя внук и обяснение, че само това е в състояние да я изправи на крака.

Съвет:

Грешка е да я поканите у дома, за да види любимия внук. Защото освен с него, тя ще се занимава и с вас – сега точно сте й паднали в ръцете. Но пък нищо не пречи, ако детето не е твърде малко, да го оставяте в седмицата един или два пъти за час-два при нея. Това наистина може да я разведри. Стига да е в състояние да се грижи за него, разбира се.

Свекърва прави подаръци. Снимка: Shutterstock

Подаряващата

Още един тип свекърва, която може да срещнете по-често, отколкото предполагате. И е също толкова досадна, колкото и другите. По какво ще я познаете? Тя идва в дома ви непоканена и носеща огромна торба с подаръци за децата - най-често крайно неподходящи за тях. Донесла е например десетина бебешки блузки за 2-годишния ви син и упорито настоява, че с малко повече разпъване, може да ги облече. Или е напълнила торбата с играчки от съмнителен магазин, които се разпадат на дребни части, още с изваждането, и за ваш ужас бебето се устремява към тях, опитвайки да налапа най-малките. Свекървата обаче очаква възхита и благодарност за невероятните дарове, които е донесла. И се обижда шумно, когато не реагирате както трябва.

Съвет:

Трудно ще успеете да я убедите, че подаръците й са неподходящи. Дипломатичният вариант е да оставите торбата настрани, да благодарите фалшиво любезно и да не я отваряте пред нея, а ловко да смените темата с нещо, което я вълнува – например първото зъбче на детето. След като си тръгне, може да селектирате съдържанието и евентуално, ако нещо наистина става, да го отделите. Няма нужда да й го показвате на следващото идване, защото тя надали помни какво е купила – за нея е било важно да напълни торбата, а с какво - това вече е без значение.

Деси Тодорова по материали от Pianeta Mamma

Още от Да поговорим

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Липсата на този елемент в храната може да провокира редица проблеми, включително и да се отрази на сърдечното здраве. Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако децата не получават достатъчно магнезий

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Гласът говори много за личността.

Снимка: Shutterstock

Всеки, който участва в инициативата, ще получи нова книга.

Снимка: Kaufland

Дейвид Бекъм със сина си Круз.

Снимка: Getty images

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Гласът говори много за личността.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво издава тоналността на гласа за личността

Оказва се, че това има много общо и с интимните отношения

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Какво количество е допустимо за бъдещата майка

Майка се държи с ръце за главата. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Как насаждаме чувство за вина в детето

По-добре е само да осъзнае грешката, а ние да му помогнем да стигне до този анализ

Бебе се усмихва на майка си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Бебето има любими занимания

Кои дейности наистина го забавляват

Александра Грант и Киану Рийвс. Снимка: Getty

Новини

„Той е източникът на вдъхновението ми“: Александра Грант за връзката си с Киану Рийвс

При раздаване на наградите Beverly Arts Icon в Лос Анджелис

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

 

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да си играете с новороденото

Когато са будни, най-малките бебета също имат нужда от забавление

Дете гледа към звездите в палатката. Снимка: Getty

Да поговорим

Детето ми е с аутизъм. Разказ от първо лице

С какви проблеми се сблъсква една майка на „различно“ момче

Новият епизод в поредицата е посветен на четиримесечното бебе.

Снимка: Kaufland България

Новини

Бебетo на 4 месеца - нови стъпки и преживявания

Видеото, посветено на четвъртия месец на бебето, разказва в детайли за бурното развитие на децата през този период