12 стъпки към постижимото щастие да сме радостни майки

За всеки месец по една или пък 12 за всеки ден, от Ради

05 Януари 2019 г.
12 стъпки към постижимото щастие да сме радостни майки

Снимки: #RadostnaMama

Ти решаваш дали да си радостна мама или изморена, изнервена и отегчена, твърди Ради - млада майка и млада блогърка, която много ни импонира по дух, затова и ви представяме нейните съвети за постижимо щастие - поне по 12 пъти на ден!

Бъди здрава

Обикновено майките забравят за себе си покрай мисли за децата, дома и мъжа. Но всяка от вас вероятно вече знае, че ако не се погрижи за всички, домът буквално се разпада, било то с хаос в хола, мизерия в кухнята, сополи при децата, глад у мъжа и мрънкащи големи и малки на всяка крачка. За това, мили майки, първо се погрижете за себе си.

Вземайте витамини или пък имуностимуланти в студените сезони, пийвате вино и хапвайте мед. Обличайте се подходящо и не оставяйте на случайността да ви събори.

Що се отнася до душевното и психическото ви състояние – понякога то е дори по-важно от физическото.

Посядайте. Дишайте. Мислете си хубави неща, дори си представяйте картини на места или неща, които желаете. Мечтайте.

Когато се изнервите, спрете! Поемете въздух! Помислете кое и защо си заслужава. Кое има смисъл и за какво няма никаква нужда нито да мислите, или пък да правите скандал, да викате или да се разстройвате.

Сълзите са забранени! Пуснете ли ги веднъж, те лесно си проправят път пак и пак Веднага щом усетите, че унивате, изморени сте до болки в тялото или сте недоспали, вземете мерки.

Ако вие не се погрижите сама за себе си, няма кой да го свърши вместо вас. Вие трябва да сте си най-важна, за да сте максимално полезна и любяща за всички около вас.

Бъди красива

Бебето не спи, все плаче за нещо, мъжът го няма, прането чака, манджата е на котлона, а вие нямате време да смените пижамата с друга или да си измиете зъбите. Звучи ли ви познато? На мен не. Изобщо не допускам такива ситуации, защото зная кое ми е важно. Искам да съм радостна, щастлива и красива. Подреждам приоритетно.

Събуждам се. Винаги след бебето /децата /. Никога не ставам преди тях, за да направя закуска, да пия кафе или да правя нещо, което не ми се прави в 6 часа сутринта.

Отивам в банята, преобличам се и после се заемам с децата. Има случаи, в които това е невъзможно, защото са зверски гладни или памперсът е за смяна. Добре, тогава отлагам с около 10 до 25 минути. И пак го правя. Не стоя цял ден с пижама в нас. Гримирам се / не в истинския смисъл на думата / всеки ден почти без изключение.

Това, че няма да излизам, че не е необходимо или че никой няма да ме види, изобщо не ми пречи. Красива съм за мен, за децата, за мъжа, когато се прибере <3 Красива съм, за да съм радостна и съм радостна, защото изглеждам добре. Размъкнати пижами и дрехи, немити зъби и коса не са мен.

Само за косата ще добавя, че се случва да я оставя по-мръсна някой път, но я връзвам по начин, който да не личи много, слагам шапка или пък диадема и пак успявам да се чувствам добре с нея

Обличай се хубаво

Майчинството не е повод да си стоите все у дома и все с анцузи и клинове. Това, че не ходите в офис, не обикаляте по важни срещи или не пиете кафе в най-лъскавите барчета, не значи да се занемарите и да забравите кога сте изглеждали готини и секси.

Имате още корем, бедрата са понаедрели, талията се е загубила, бузите са по-пухкави? И какво от това? Обличайте се хубаво! За вас, за децата, за мъжа, за майка ви, ако щете. За продавачката в магазина или пък за фармацевта отсреща, изберете си причина, но се обличайте добре. Подчертайте всичките си плюсове, скрийте това, което ви дразни или тревожи. Същото се отнася и за децата. Обличайте ги добре и за дома, и да не ги вижда никой, не им слагайте дрехи, които самите вие не долюбваш. И без друго растат толкова бързо, не пазете хубавите дрешки за празници или за навън. Контете си се вкъщи и бъдете радостни заедно.

Храни се редовно

Храненето понякога се превръща в лукс, който води пък до постоянен глад, или до ядене на пълни боклуци и съответно качване на килограми. Бебета ядат на всеки три часа, а вие кога го правите? Нещо на крак, каквото има в хладилника, някоя бисквита, филия с нещо и хайде обратно към задачите.

Не!

Хранете се добре, правилно или вкусно, здравословно или редовно, както искате го наричайте, но не пренебрегвайте храненията си. За някои яденето носи радост, за други е необходимост, а за вас задължение. Болестите само чакат някоя гладна майка, за да запълнят стомаха ѝ:)

Изградете си навици, правете си храна, докато някой спи или вечерта, когато бащата или бабата са у дома. Намерете начин да имате хубава храна и лесна за консумация. Не се оправдавайте, че няма време, че все нещо изскача.

Ако децата не искат да ядат, какво правите? Молите ги, приготвяте им любима или нова храна за тест, използвате тайни и тънкости, с които да ги примамите. Съветвам ви да приложите същите тактики и за себе си. ЯЖТЕ! И пийте много течности, защото радостта на майката идва от енергията, а тя пък идва от храни и напитки.

Отделяй време за мъжа си

Станала сте майки с и благодарение на мъжете ти. Радостна сте пак благодарение на тях. Това автоматично означава, че трябва редовно да се грижите вашето общо щастие. Вие сте били преди децата, ще ви се наложи да се съхраните и след като те поемат по своя път. Не забравяйте за другите в името на децата. Мъжът е важен!

Отделете му време, не си измисляйте причини да му се сърдите или карате. Някои се справят по-добре от други с бащинството, но в края на деня си напомнете защо сте избрали точно този мъж да бъде баща на децата ви. Той е вашият личен и, надявам се, ненасилствен избор, така че се погрижете за радостта му.

И не се извинявайте с думи като “Защо той не направи нещо! Защо той не измисли нещо!” Вероятно няма да го направи, дори и да му минава през ума. Жените сме по-организираните, по-емоционалните, по-силните и креативни в нашата връзка, нека групово се възползваме от тези ни дадености. Отделяйте време за мъжа си! Правете редовно секс с него! Изглеждайте добре за него! Стимулирайте го и той да бъде по-добър за вас.

Забавлявай се с приятелки

Кога за последно пихте вино или кафе с приятелки? Без деца и без да си говорите за тях? На мен ми се случи преди десетина дни. И беше супер. И се опитвам да го правя редовно. Дори да водя бебето с мен, пак се забавлявам с приятелки. Защото ние сме социални същества и няма как да сме радостни сами за себе си. Чувайте се, виждайте се, измисляйте си събития и си ги правете или посещавайте. Каквото и да става, не губи хубавата връзка с приятелките, защото те са източник на мега радост и положителна енергия.

Опитвай нещо всеки месец или когато ти се отдаде възможност

Няма нужда да скачате с парашут или пък да пробвате нов вид наркотици. Не! Говоря за съвсем обикновени неща. Да сготвиш нещо различно, да отидеш на ново място, да оставиш децата, при все, че си мислиш, че никой друг не може да ги гледа като теб. Да опиташ ново хоби, да пътуваш в чужбина с деца или пък нещо, което би те заредило, а не изтощило. Опитвайте. Бъдете отворени за новото!

Избери си хоби и го практикувай редовно

С децата в къщата всички хобита някак мигновено биват забравени. Особено в началото, когато не знаеш къде си, как да храниш, кога да спиш и какво да облечеш. Този период минава така бързо, че нямате оправдание да не правите нещата, които обичате. Не бива децата да тежат и да са пречка, за да живеем пълноценно.

Рисувайте, гответе, ходете на спорт, гледайте сериали или четете любовни романи. Всичко това може да се случи с малка организация и силно желание. Аз обичам да казвам на съпруга ми: миенето на косата е лукс, за който ще се боря със зъби и нокти винаги! Борете се и вие за вашите любими дела. Няма нищо по-зареждащо да знаеш какво обичаш и да намериш начин да го правиш.

Живей с децата, а не въпреки тях

Нямам време. Имам да свърша сто неща. Познати ли са ви тези думи и мисли. Ето идея – помислете какво бихте правили точно в този миг, ако го нямаше бебето или децата? Сега помислете как да го направите с тях? Сигурна съм, че има начин. Ако няма, просто го отложете за след време и помислете за второто нещо, което бихте направили, ако ги нямаше малките.

Е, стига оправдания. Просто започнете да живееш пълноценно с децата, а не въпреки тях. Да. Фризьор, кола маска и маникюр е трудно с деца, но веднъж – два пъти в месеца може и да ги оставите. Аз говоря за всекидневните дела, които да вършите с тях.

За себе си съм намерила вариант с раницата, в която нося постоянно Деян. Тежи ми и раницата, която нося на гърба с всичко необходимо за него, но когато имам възможност да съм навън, да върша всичко, което бих правила и без него, то какво са едни 10-15 килограма повече на гърба и гърдите ти

Не забравяй да мечтаеш

За 2019 имам няколко желания, цели и мечти. А вие? Имате ли си тайна или явна мечта, към която да се стремите, за която да ангажирате всички около теб. Мечтите ни извисяват, карат ни да сме амбицирани и да мислим позитивно. Мечтите са тези, които ни развиват и дърпат напред. Не се заривайте с толкова битовизми, че да забравите мечтите си. Дори и да не са за 2019, мечтайте за 2029!

Поставяй си високи цели

Поставяйте си високи цели, развивайте се емоционално, физически и професионално. Майчинството е чудесно време за размисъл, за нови идеи, за поставяне на бъдещи цели. Майчинството е повод за радост и ние сме длъжни да го използваме максимално полезно за самите нас като личности. Особено ако усещате, че затъпявате покрай бебето или малкото дете у дома. Четете, интересувайте се от други теми, децата ще пораснат и без мислите ви да са 100% насочени към тях.

Дори може да им направите услуга като имате и свои лични цели, изключващи децата. Имайте план за действие за тях, но и за себе си, защото майчинството в България е дълго, но не е за цял живот. Поставяйте си цели и след като тръгнат на ясла, градина, училище или университет, защото няма кой да ви държи ръката всеки ден и да казва: “Мамо, ела! Искам с теб”!

Да поговорим

15 книги и 2 приложения за бременност и отглеждане на деца, които избрах да чета

Да поговорим

15 прекрасни неща, които не оценявах, докато не станах родител

Да поговорим

Кога се превръщаме в скучни възрастни?

Да поговорим

18 неща, които обединяват всички майки

Още от Да поговорим

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Липсата на този елемент в храната може да провокира редица проблеми, включително и да се отрази на сърдечното здраве. Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако децата не получават достатъчно магнезий

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Guliver / iStock

Образование

На прага на детската градина

Може ли раздялата с мама да мине без сълзи

Венсан Касел. Снимка: Instagram

Новини

Венсан Касел разкри връзката си с бразилски модел

Младата красавица много прилича на бившата му жена - Тина Кунаки

Дете яде сладолед. Снимка: Getty

Здраве

13 продукта, подходящи при болки в гърлото

И да, сладоледът е в списъка

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Майка и син обсъждат рисунката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

Изповед на една майка на дете с аутизъм

Общуването с околните и проблемът със социалната изолация (част 2)

Гласът говори много за личността.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво издава тоналността на гласа за личността

Оказва се, че това има много общо и с интимните отношения

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Какво количество е допустимо за бъдещата майка

Майка се държи с ръце за главата. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Как насаждаме чувство за вина в детето

По-добре е само да осъзнае грешката, а ние да му помогнем да стигне до този анализ

Бебе се усмихва на майка си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Бебето има любими занимания

Кои дейности наистина го забавляват