5 спорни метода в грижата за малките

Проходилка, късно приучване към гърне…

Снимка: Guliver / iStock

Всички хора обикновено се възприемат в контекста на своята собствена култура, а когато става дума за родителството, има осезателни разлики с концепциите за грижа и възпитание в други страни. Да вземем например САЩ, където има някои традиции - норма за американците, но за родителите в други страни, например на нас, изглеждат странни. Ето 5 неща, които са противоречиви в очите на различните хора:

Ползване на проходилка

Изключително популярна е тази вещ в домовете с малки деца по света и у нас, като се смята, че обезопасената платнена седалка на колелца е проектирана специално, за да поддържа гръбначния стълб, врата и главата на бебенцето. Смята се, че тя подпомага и развиването на двигателния апарат и вестибуларния апарат в защитена среда.

Но пък в Канада например проходилката е забранена още от 2004 година. Канадците смятат за много опасно приспособлението за прохождане и твърдят, че затормозява развитието на двигателната система. Там дори могат да санкционират родители, които я използват, с доста солидна глоба.

Поводи за деца

Снимка: Guliver / iStock

Някои родители, особено тези в Щатите смятат, че е напълно нормално да ги използват, въпреки че понякога в медиите възникват дискусии по тази тема. Противниците на воденето на децата с каишка изразяват дълбоки съмнения, че това е правилен начин на социализация и общуване на детето и не е ОК за координацията на крайниците и стойката на тялото. Докато тези, които използват бебешки поводи за прохождащите, подчертават, че те осигуряват безопасност на малките, особено, когато са на места с големи тълпи от хора - така не могат да се изгубят.

Ранно лягане

Снимка: Guliver / iStock

В много страни учебният ден започва в 7.30, което автоматично означава ранно лягане и повечето американски родители се придържат към правилото, че в седем вечерта детето трябва да е в леглото. Този навик е удобен за тях, защото имат няколко часа за себе си и всички имат достатъчно време да се наспят, но е чудно как успяват да сложат малките да спят, докато е още светло? Тук този ранен час изглежда неприложим – процесът по кандърдисването за лягане започва доста след „Сънчо“…

Тонове играчки

Средният американец според статистиката харчи за покупки на детски играчки около 500 долара на година. Това прави над 41 долара на месец, но работата не е само в парите – много психолози са на мнение, че купищата играчки само объркват детето и не е никак възпитателно то да се затрупва без повод с тях, камо ли чрез тях близките на детето да изразяват чувствата си към него.

Снимка: Guliver / iStock

Късно приучване към гърне

На теория преминаването от пелени към гърне не би трябвало да е много сложно и би било чудесно да стане в ранна възраст, около годинка, според разбиранията на нашите родители, но на практика в наши дни изобщо не е лесно да се получи така. Въпреки, че еднократните пелени са си сериозно перо в бюджета на всяко семейство с бебе. Само в топлите страни и на плажа през лятото бебешоците се разхождат голички, но в страни, където зимата е по половин година, отказването от тях е трудно начинание.

Психолози напоследък изразяват еднакво мнение с това на американските родители - че възрастта за приучване към гърне се колебае между 2,5 и 4 г. и не преди детето да е готово за това.

Други навици, като хапването на фаст фууд и консумацията на газирани напитки, които за мнозина, са в графата „вредни“, другаде са в реда на нещата или най-малкото – що-годе приемливи.

Но светът се променя с такава скорост, че границите между културите се размиват много по-бързо, отколкото можем да си представим. Кои ли от нашите родителски методи ще изглеждат нормални за нашите внуци?

Снимка: Guliver / iStock

Източник

Коментари
Последни видеа

Бъди благодарен

22 октомври 2019 г.