Защо първото „агу“ е предвестник на бъдещата реч

Как по месеци върви самоподготовката на бебето (част III)

Снимка: Guliver / iStock

Бръщолевенето е подготовка за бъдещата реч. Детето упражнява произнасянето на основните звуци, които ще са му нужни за да проговори този език, който то постоянно чува около себе си. Ако гукането през първата година е активно, на този етап родителите може да са спокойни, че речта ще се развива нормално.
Детето расте и критериите се променят. Произношението на звуците – също.
Ето една най-обща схема на събитията, които може да очаквате. Това е „разписанието“ , по което речевите умения на детето еволюират в различните етапи на първата година от живота му.

Гукане – 6-9 месеца

Бръщолевене – до около 12 месеца. Продължава до произнасянето на първите думички. Бръщолевенето може да продължи и по-дълго – това е само най-общ времеви ориентир.

- От раждането до първия месец – новороденото издава звуци на удоволствие викове за помощ, писъци и звукови реакции на вашия глас.

- На около 2 месеца вече издава по-особени звуци подобно грачене на гарван или на патешко крякане.

- Към 3-ия месец вече започва да произнася отделни гласни „о-о-о“ , „а-а-а“. Възможно е да чуете вече и гукане - нещо като вокален отглас и реакция, когато чува вашия говор.

- Около 4-ия месец се сменя вече интонацията и бебето може да подражава и имитира тонове, които издават възрастните.

- На 5 месеца бебето продължава да експериментира и да имитира някои звуци, произнесени от мама и татко.

- Около 6-ия месец се променя силата, интонацията и скоростта, с която произнася звуците. На тази възраст детето вече може да контролира отварянето и затварянето на вокалната кутия.
Овладявайки тези умения, то започва да прави разлика между гласните и съгласните. Звуците, които използва при гукане, се удвояват, гласни и съгласни вече се редуват - например „баба“ или „бобо“

- Около 7-ия месец бебето може до произведе няколко звука на един дъх. То също така разпознава различните интонации в гласа.

Снимка: Guliver / iStock

- На 8 месеца вече може да повтаря отделни думи. Може да имитира жестове и различни тоналности, наподобявайки говора на възрастните. Гукането става много по-цветно. Като вплита смесица от гласни и съгласни, а така също комбинации от срички - „ка, да, бу, ми, боу“ . Бръщолевенето вече е по-разнообразно и доста по-сложно.

- Около 9-10-ия месеца то може да подражава, да казва речоподобни звуци, репертоарът му става много по-богат.
 Още от самото начало гукането има особености – прилича на родния език. Стоежът на изречението, което бебето възприема и пробва да възпроизведе, е пряко свързан със звуците в родния му език.

- на 11 месеца бебето подражава на извивките, ритъма и и темпо на думите, които чува.

- На 12 месеца детето казва една-две или няколко думи. Те обикновено са свързани с предмети, които то сочи и произнася. Детето използва думи, за да привлече внимание и с определена цел. Бръщолевенето продължава.

Последни проучвания сочат, че то е пряко свързано с езика и с проговарянето. Една от теориите е , че когато то започне да казва „агу“, това е първият предвестник на бъдещата реч.
В началото децата възпроизвеждат универсални звуци, които съществуват във всички езици по света и на всички езици. 
Когото с тези звуци то успее да привлече вниманието на мама и татко, то приема реакцията им като одобрение на това, което прави, и като стимул - концентрира се върху специфичните особености на звука. Така обратната социална връзка ускорява усвояването и стремежа към добиване на нови умения.
Източник: Доктор.ru, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа