Ситни пъпчици издават възпалените потни жлези

Как да помогнем на бебето, съветва доц. Жана Казанджиева

Снимка: Guliver / iStock

Потните жлези на бебето започват да функционират още от третата-четвъртата седмица след раждането. Това обаче не са жлезите под мишниците, както при възрастните хора, а тези на дланите, ходилата, около вратлето, раменете и гърба. Те са различен тип.

При новороденото отворите им са много по-големи, отколкото тези на космите, които са почти незабележими.

Затова, през първите месеци след раждане, възпаленията на потните жлези са по-чести, отколкото тези на мастните, обяснява доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Кожна клиника на Александровска болница и клиника "Евродерма".

Снимка: личен архив

Когато потните жлези се възпалят, се получава обрив, който дерматолозите наричат перипорит - с други думи възпаление около пората, от която изтича потта.

По вратлето, раменете, гръбчето и областта на деколтето, където са разположени най-много потни жлези, се явяват малки бели пъпчици. Те могат обаче да са навсякъде по тялото на бебето, особено, ако то е навлечено много или е в стегнати и тесни камизолки и бодита.

Щом цветът на пъпчиците се промени и станат по-жълтеникави или по-розови, това значи, че процесът е напреднал. Това обикновено става причина майките да търсят консултация с дерматолог.
Какво може да направи майката, съветва доц. Казанджиева.

1. Първият съвет е бебето да не се навлича с прекомерно много дрехи. 

2. В никакъв случай да не му се слагат вълнени жилетки, нито такива с изкуствени материи, защото те дразнят и предизвикват по-силно потене.

3. Добре е да носи леки, широки и задължително памучни дрешки.

4. Във водата на ваничката за къпане да се добавят няколко кристалчета калиев перманганат, така че тя да стане бледо розова.

5. Друга възможност е бебето да се къпе с отвара от смрадлика или лайка, които за 3-4 дни обикновено успокояват възпалението.

Веселина Мончева

Доц. Жана Казанджиева е дерматолог в Кожна клиника на Александровска болница и консултира в клиника „Евродерма“ след предварително записване на тел. 0884 342 246

Коментари
Последни видеа