Бебето произнася първите осъзнати думи около първата година

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за двигателното развитие на детето

20 Юни 2024 г.
Бебето произнася първите осъзнати думи около първата година

Новият епизод от видеопоредицата е посветен на първите думи на бебето.

Снимка: Kaufland

С наближаването на първия рожден ден се появяват първите осъзнати думи на детето. Очаква се в този период то да може да произнася 3-4 думи и те да са насочени, умишлени, а не подкрепени с жест. Това разказва един от водещите специалисти по детска неврология в страната и югоизточна Европа проф. Иван Литвиненко в новия епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“, който вече е достъпен онлайн. В епизода се включват и педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, които дават ценни съвети за захранването и профилактиката на детето. 

Д-р Литвиненко коментира, че последният триместър от първата година е финалният акорд от грубото двигателно развитие на детето, но не всички минават през фазата „пълзене“. „Тревожно е, ако в края на първата годинка или началото на втората, детето не е усвоило седенето“, казва той. По думите му, в тази възраст то трябва първо да започне да задържа своята тежест, най-често хванато за друг предмет. Според него някои деца успяват да проходят тогава, като в това се разбират първите самостоятелни крачки. Притеснително е, ако до този период детето не направи поне една-две такъв тип крачки. 

Кърмачетата на 11-месечна възраст често пъти вече са утроили теглото си и нарастват с около 2-3 см на ръст. Развитието продължава и започват да ходят с опора. По думите на д-р Андрей Гончаров те могат правят 20-30 крачки с помощта на родителите си. Според педиатъра стимулацията от страна на родителя трябва да продължава, като е уместна употреба на книжки и звукови материали, чрез които детето да научава цветове, животни и звуците, които те произнасят. В тази възраст започват по-целенасочена игра, а децата изпълняват по-просто команди от типа на „ела тук“ или „помахай с ръка“. Те разпознават и тесния семеен кръг, но започват да се плашат от непознати. Могат да се заиграват с другите деца, стават по-социални, но без да има особен говорен контакт с тях. Периодите на сън и бодърстване са поравно, около 12 часа, като някои имат една следобедна дрямка, а други две на ден. 

През 11-тия месец се включват разнообразни месни продукти, но не бива да се забравя рибата, според д-р Мила Байчева. „Текстурите и пасирането на храната стават на по-големи парчета, в зависимост от толеранса на кърмачето, за да може да свиква с процесите на сдъвкване, по-добро преглъщане и разнообразяване на хранителния режим“, казва още тя. По думите ѝ количествата постепенно се увеличават и могат да стигнат до 200-250 гр. на хранене. Според съветите ѝ млечното хранене може да се ограничи до веднъж на ден. В тази възраст трябва да се включат обработени ядки, защото могат да се толерират по-добре в този период на захранване и да предотвратят възникване на евентуална алергия. При рискови групи, това трябва да се извършва под наблюдение на специалист.

Препоръчват се още ситно настъргани пресни плодове като десерт или втора закуска. Храната трябва да се приготвя чрез варене, задушаване или печене. Трябва да се избягват пържени храни, газирани или не безалкохолни напитки, чипсове, вафли и снаксове, защото имат високи съдържание на мазнини, сол и други вредни съставки.

Продължава се профилактиката с витамин D по една капка или около 400 единици. Не се налага прилагане на други лекарствени или хранителни добавки.

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни 2023 г. по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“ на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo®, bevola®, Hip & Hopps® и Kidland®. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

Още от Да поговорим

Бъдете особено внимателни какво точно казвате на децата.

Снимка: Shutterstock

7 правилни изречения, когато общувате с децата

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

9 стъпки към родителския авторитет

Пазете внимателно плановете си и ги крийте от чужди уши.

Снимка: Shutterstock

Щастието обича тишината: 5 неща, които трябва да пазите в тайна

Самостоятелната игра също носи ползи.

Снимка: Shutterstock

6 ползи детето да играе само

Бебе със сиво-сини очи. Снимка: Shutterstock

 

 

Кога се променя цветът на очите на детето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Бъдете особено внимателни какво точно казвате на децата.

Снимка: Shutterstock

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Баща и син играят. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

9 стъпки към родителския авторитет

Изградете трите стълба: уважение, емоционална близост и доверие

Самостоятелната игра също носи ползи.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

6 ползи детето да играе само

Ето защо е важно да насърчавате и самостоятелните занимания на малчугана

Бебе със сиво-сини очи. Снимка: Shutterstock

 

 

Здраве

Кога се променя цветът на очите на детето

Нюансът на ириса не винаги може да бъде предсказан, като погледнетe очите на родителите

Снимка: Guliver / Getty

Заедно

„Искам пак макарони!“ Как да изкушим детето с нова храна

Когато настоява и яде едно и също

Пинк целува Кери Харт. Снимка: Instagram

Заедно

Пинк поздрави съпруга си за рождения му ден

Певицата е омъжена за професионалния състезател Кери Харт от 2006 г.

Ема Робъртс. Снимка: Getty

Заедно

Ема Робъртс обяви годежа си

Звездата от "Американска история на ужасите" и Джон Коди са заедно от 2 години