Да използвате ефективно неефективното време на денонощието – можете го

Ангажиментите, които отнемат най-много време и усвояване на „празните“ моменти

28 Юли 2023 г.
Да използвате ефективно неефективното време на денонощието – можете го

Снимка: Guliver/iStock

Никой не може да ви превърне в свръхпродуктивен човек, докато не го поискате сами и докато не промените своите навици.

Ако ви липсва мотивация, започнете с анализ на ангажиментите, които ви отнемат много време, за да разберете колко неефективно харчите времето си и за какво. Всеки от нас има моменти, в които няма никакво желание да работи, а не може да си позволи почивка. В този момент отлагаме задачите, започваме да се занимаваме с неща, които можем да свършим и друг път - трием излишните файлове, разговаряме с колеги, като приемате това за установяване на социални връзки.

Трябва да определите какво точно ви разсейва най-много и да попълните пропуските с полезни неща. Ето няколко прости примера за усвояване на „неефективните“ моменти от деня:

Сутрин

Да предположим, че денят ви започва в 7:00. Именно звъна на будилника прекъсва най-сладкия сън, но това не е повод за огорчаване. Натискате го да спре и продължавате да спите? Не чакайте да иззвъни повторно и станете 10 минути по-рано от обикновено.

Използвайте тези минути, за да се събудите като хората – да направите няколко разтягания, да помислите за нещата, които искате да свършите през деня, да помедитирате, да запишете нещо, което ви е хрумнало през нощта… В това време кафето ще е готово и така в 8:00 вече може да сте облечени и готови за всякакви всекидневни приключения – пътуване в метрото, пълно с намръщени хора примерно…

Ако не бързате особено, това време – от 7:00 нататък е чудесен момент да попрочетете нещо, което ще ви вдъхнови. Не, нямаме предвид в социалните мрежи, а няколко страници от книга, която стои с месеци на нощното ви шкафче и все нямате време за нея. Може би именно тя ще ви помогне да намерите отговор на някакъв въпрос, да намерите нещо, което ви мотивира да станете малко по-рано сутрин.

Вече сте в офиса и ако нямате свръхнапрегната седмица, вероятно ви е трудно да се зариете веднага в работа. С две думи – започвате да се мотаете и разсейвате, но ето какво не правете: не влизайте най-напрезд в социалните мрежи, не отваряйте веднага електронната поща, не викайте колегите си да пиете кафе.

Започнете работния ден с някаква тематична ваша програма: малко професионална литература, ако не можете без да пускате компютъра – прегледайте новините или нещо, което ви вълнува по отношение на пряката ви работа, потърсете тестове за изучаване на чужд език, или семинар или друго събитие, което ще помогне на самоусъвършенстването ви.

Към 10:00 можете постепенно да наберете скорост – да отговорите на служебните писма, да попълните някои пропуски в знанията си, да задействате колелцата на „машината“ в главата си и ако нещо ви се опъва и не успявате да формулирате вярното решение – отложете го за известно време. Само за известно време.

Ден

Вероятно обядвате с колегите, или пиете заедно кафе, но това може да се случи и друг път! Вместо него излезте от работното си място и походете наоколо, защото така може да си съберете мислите и да се съсредоточите, или напротив – да се поразсеете от офис обстановката – и двете ще ви бъдат от полза, така че, разхождайте се половин час поне.

В 18:00 се прибирате, чувствате се уморени и нищо не ви се прави. Какво ще стане, ако отворите онази книга от сутринта на страницата, на която я оставихте, и почетете още малко, докато си отпочинете, преди да започнете с домашните задължения? Ще научите нещо ново, ще се вдъхновите, ще се откъснете от преките задачи.

Може да си пуснете аудиокнига, може да си пуснете музика – важното е да поизтриете малко от напрежението, за да сте спокойни, усмихнати и добри, когато се съберете с близките си. Пък и ще научите нещо, което можете да споделите с тях.

Вечер

Вечерта се нахвърля върху вас с всичките си изисквания: да сготвите, да прострете прането, да подредите масата за вечеря, да изхвърлите боклука, да пишете домашни с децата, да ги приспите… Но има едни 15-ина минути в този период от денонощието, в които имате пълното право да сложите слушалки на ушите, да попеете караоке, да изиграете едно „Не се сърди, човече“ с децата, за да не ви тегне толкова домашната рутина.

В 20:00 може би ще си спомните, че сте си обещали да тренирате редовно, но нямате никакви сили дори да станете от креслото. Това не е моментът да започнете кардио упражнения, но все пак можете да вземете гиричките или две пълни шишета с минерална вода от литър и половина и да се пораздвижите, докато гледате филм.

Равносметка

Нека изчислим какво можете да спечелите в един ден, без да изгубите нито една допълнителна минута:

Медитация - 10 минути

Четене - 30 минути

Учене на чужд език - 10 минути

Разходка – 30 минути

Слушане на музика - 30 минути

Фитнес - 15 минути

Това са общо около два часа смислени действия, които не отнемат от задълженията ви и някак си въобще няма да ги усетите, стига наистина да построите графика си, като опитате да включите и тях. Така укрепвате и умствените, и физическите мускули, стимулирате развитието си и, естествено, че никой не ви спира да си общувате с колеги и приятели, или да избягвате да свършите нещо, което ви е приятно. Само доказваме, че има начин да намерите време за онези неща, които са и важни, и ценни – просто ги вмествате в моментите, когато и без друго не можете да се концентрирате – така денят ви става двойно по-ефективен.

 Източник: heroine.ru

Заедно

Подарете на децата си време вместо вещи!

Да поговорим

12 вредни навика на съвременната жена

Здраве

Знаци, че е време да намалим темпото заради здравето

Образование

9 съвета, които ще ви помогнат да подредите времето си

Още от Да поговорим

Момиченце играе с куклата си. Снимка: Getty

 

Какво „разказва“ за брака ви поведението на детето

Бременна и куче . Снимка: Getty

Как да подготвим кучето за пристигането на бебето у дома

Родителите трябва да четат на децата.

Илюстрация: Shutterstock

Значението на четенето за децата в различните възрасти

Мъж и жена се гледат влюбено. Снимка: Getty

Ренесанс в отношенията: 3 въпроса, които трябва да си задавате

Плуването носи редица ползи за малчуганите.

Снимка: Shutterstock

6 неочаквани ползи от плуването за децата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиченце играе с куклата си. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Какво „разказва“ за брака ви поведението на детето

В детските игри се оглеждат отношенията между мама и татко

Тимъти Шаламе и Кайли Дженър: Снимка Getty

 

Заедно

Какво измисли Тимъти Шаламе, за да спаси връзката си с Кайли Дженър

Влюбените са заедно повече от година, но отношенията им са крехки

Бременна и куче . Снимка: Getty

Да поговорим

Как да подготвим кучето за пристигането на бебето у дома

За да се превърне в негов космат „по-голям брат“ (част 1)

Матю Макконъхи и Камила Алвес. Снимка: Instagram

 

Заедно

Матю Макконъхи и Камила Алвес празнуват 12 години брак

„Не исках деца от никоя друга, освен от нея“, признава днес актьорът

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Родителите трябва да четат на децата.

Илюстрация: Shutterstock

Да поговорим

Значението на четенето за децата в различните възрасти

Какви са конкретните ползи от книгите за психологическото и емоционалното развитие на малчуганите според годините им