Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

23 Април 2024 г.
Да преведем какво ни говори бебето

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

От вродени рефлекси до усмивки, погледи и жестове за комуникация с мама и татко – това всъщност е езикът на бебето. То използва цялото си тяло, за да се свърже с вас и ви заяви своите нужди, страхове или радости. Но как да разберете какво всъщност иска да ви каже?

Не е трудно да започнете да разчитате емоциите и желанията на вашето мъниче. Рано или късно и сами ще се научите да ги тълкувате правилно. Но ние ще ви помогнем да направите това по-бързо и лесно, защото езикът на бебето наистина не е труден – само трябва да го научите.

В началото бебето силно стиска палеца на мама, но това е вроден рефлекс.

Снимка: Shutterstock

Вродени рефлекси жестове

През първите седмици от живота си бебето често повтаря жестове, които са всъщност резултат от вродени рефлекси, валидни за всички деца.

То например стиска силно палеца ви, което ви просълзява от умиление, но това всъщност е т. нар. хватателен рефлекс на Робинсън. Или пък при повдигане от креватчето отваря ръце. Не за да ви прегърне, а защото реагира на внезапното движение и стрес – рефлекс на Моро.

Всички тези реакции не бива да бъркате с езика на бебето. След известно време те ще изчезнат, тъй като са само етап от развитието на нервната система на детето. Ето какво обаче трябва да знаете.

Първата усмивка

Около третия месец бебето започва да извършва действия, които благоприятстват връзката му с хората, които се грижат за него. Това е вече еволюционно поведение, обясняват специалистите. По този начин то търси контакт и защита, защото има нужда от такава, тъй като се чувства все още беззащитно.

Радостта и ентусиазмът на майката го насърчават да възпроизведе жеста и да повтори усмивката, което засилва отношенията майка-дете.

Смехът

Бебешкият смях се появява около петия-шестия месец и логично предизвиква радост и смях от страна на родителите. В този период са много полезни игрите, които разсмиват бебето – на криеница зад предмет например.

Това е израз на неговата емоция и тя е наистина много силна. Показва изненада, радост, удивление, много положителни усещания.

Търсете с поглед

От седмия-осмия месец децата започват да се движат и да откриват заобикалящата ги среда. И точно тук започва най-интензивната комуникация с родителите. Обикновено детето търси погледа на мама или татко, за да се увери, че те го наблюдават, което му вдъхва някаква увереност.

То прави опити да пълзи, да се изправи, да опита първите си крачки. И винаги търси погледа на мама. С този жест търси уверението ѝ, че може да продължи. Правилната реакция от ваша страна е да се усмихнете или кимнете с глава, за да ви разбере.

По този начин детето ще почувства, че е в безопасност и ще поднови изследването си на света.

Да танцуваме

Когато чуе музика, детето започва да клати глава и да тресе несръчно тялото си под звуците на мелодията. Научно е доказано, че музикалното ухо или способността да бъдат разпознавани компонентите на музиката - звук, ритъм, тембър, се проявяват много рано и се развиват дори преди раждането.

Няколко изследвания показват, че новороденото е в състояние да разпознава мелодии, които често е чувало през последните седмици на бременността. Инстинктът за движение в ритъм е логичен отговор на музикалния стимул, който обикновено се появява около петия-шестия месец.

Добре е да знаете, че двигателната реакция при музика е характерна за много деца, но не и за всички. Ако липсва, това не означава, че мъникът не е музикален. Двете неща не са свързани.

Пляскане с ръце

Детето много лесно се научава на тази игра като наблюдава мама, татко, баба, братчето или сестра си. И винаги това се придружава от песен.

Пляскането с ръце не е обикновен жест, защото изисква добра координация. Появява се около шестия-седмия месец и винаги се приема много радостно от родителите.

С този жест малкото иска да изрази задоволството си, когато успее да постигне някаква цел – да вкара формичка в съответстващата ѝ дупка в играчката например. Учудването и доволството, което изпитва при успеха, може да го накара да пляска с ръце от удоволствие. Това е израз и на щастие.

Гримаса на отвращение

Около шестия месец започва въвеждането на различни храни. И много често бебето реагира на всяка новост с гримаса на отвращение или с отблъскване на паничката.

Всъщност това се среща често при бебетата, които реагират така на миризми, различни от кърмата/млякото. А в техния свят се променят вече не само ароматите, но и вкусовете, текстурите.

Когато направи гримаса по време на хранене, може да означава, че не му харесва вкуса, може да е уморено, да му се спи или просто да се е нахранило. Много важно е да се научите да следите как реагира и да не го насилвате.

Крие лице

Към осмия месец и доста след това, детето може да крие лице и тяло, когато види непознат или близък човек, когото обаче не среща често – например баба.

По този начин то се отдалечава и скрива от плашещия го субект. Понякога това може да е придружено и със сълзи. Но не бива да ви безпокои, тъй като е нормално поведение от растежа на детето. То сигнализира за добра привързаност към фигурата на родителя и полага основата, върху която можем да градим и да го научим да бъде по-уверено в себе си.

А неприязънта му към непознати се изостря, когато се почувства в опасност. Но това с времето отминава.

Махане с ръка

Независимо дали е поздрав или „Довиждане“, това е нещо, което детето обича да използва между 9 и 12 месец. За него това са първите опити за социализация.

Така то се учи да общува с всички и е добре родителите да го насърчават да прави това. Освен това е начин да се научи да уважава другите, което ще се прояви в една друга възраст.

Първата целувка от бебето остава спомен за цял живот.

Снимка: Shutterstock

Първа целувка

На 18 месеца вероятно ще получите първата нежна целувка по бузата от вашето дете. И тя е съвсем съзнателна проява на привързаност, която то опитва да демонстрира.

Добре е да го прегърнете, за да се увери, че и то е обичано.

Забавни гримаси, плезене

Някои деца много обичат да се забавляват по този начин. Особено, когато родителят играе роля на много уплашен от техните „страшни“ гримаси.

Това предизвиква доволния смях на детето. Тези гримаси, плезенето с език, са напълно осъзнати и показват желанието на детето да играе. Много активно се използват около 4-5 годишна възраст.

Сумтене, ръмжене

Може да ви учуди тази реакция, но детето я е забелязало от някого и съответно я използва. Обикновено така реагира на негативна ситуация, защото това е видяло и запомнило.

Затова е добре да бъдете много внимателно какво точно правите пред него, защото то е наистина като попивателна в тази възраст.

Блъскане с ръка

Това е друг жест, който със сигурност родителите няма да одобрят. Проявява се около 12-18 месец.

Така детето опитва да защити своята собственост или да вземе чужда, защото му е харесала. За да се справи, то използва и непозволени методи – тоест блъска „съперника“.

Важно е да обясните, че така не се прави, защото двете играещи деца могат да се наранят, и да помогнете деликатно да се справят в ситуацията. Ако пропуснете този момент, възможно е в детската градина да получавате често оплаквания, че именно вашето дете бута и блъска другите.

Повдигане на раменете

И на езика на децата, и на езика на възрастните, това означа „Не ми пука“.

При малчуганите започва да се използва около 4-5 години, но означава и още нещо, така че е добре да внимавате, за да го разтълкувате правилно. По този начин децата опитват да комуникират, когато нещо им е интересно.

Бъдете обаче внимателни. Ако този жест започне да се повтаря често, неволно и неконтролирано, потърсете мнението на педиатъра, който да прецени дали е тик или нещо друго.

Деси Тодорова по материали от Qui Mamme

Да поговорим

Трикове за приспиване на бебето в количката

Мнение на специалиста

Бебето има любими занимания

Още от Да поговорим

Да живееш сам всъщност изобщо не е толкова лошо.

Снимка: Shutterstock

Предимствата да живееш сам

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Как да спрем хълцането на бебето

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Децата екстроверти са отворени за света.

Снимка: Shutterstock

8 знака, че детето ви е екстроверт

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Какво е сигурна привързаност: 3 важни признака

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Да живееш сам всъщност изобщо не е толкова лошо.

Снимка: Shutterstock

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да спрем хълцането на бебето

И колко тревожно може да бъде това

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Хранене

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Какви проблеми се крият зад този „апетит“ на тийнейджъра и как да ги избегнем

Уил Смит. Снимка: Getty

Заедно

Уил Смит отново коментира раздялата със съпругата си

Актьорът призна, че Джейда е един от „най-дръзките гангстери“, които е срещал

Дейвид Бекъм. Снимка: Getty

Заедно

Дейвид Бекъм откровено за 27 години брак с Виктория

Футболистът: „Не знам как оцеляхме заедно през тези години“

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Да поговорим

Какво е сигурна привързаност: 3 важни признака

Защо това е най-доброто нещо, което можете да дадете на едно дете

Жена обвинява партньора си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Възможно ли е след изневяра пак да сте заедно

Как да преодолеете болката и да потърсите общ път

17-годишната Шайло. Снимка: Getty

Заедно

Дъщерята на Брад Пит и Анджелина Джоли демонстрира танцови умения

17-годишната Шайло впечатли феновете с динамичните си движения

Хейли Бийбър. Снимка: Instagram

 

Заедно

Бременната Хейли Бийбър с първа фотосесия

Показа как изглежда в шестия месец

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty