Децата ви не се нуждаят от съвършена, а от щастлива майка

В нито една книжарница няма да намерите наръчник, който да ви направи най-добрият родител

07 Септември 2023 г.
Децата ви не се нуждаят от съвършена, а от щастлива майка

Децата искат само едно - тяхната майка да е щастлива.

Снимка: Shutterstock

От само себе си се разбира, че всички искаме да бъдем съвършени майки. Тези мечти ни завладяват най-вече тогава, когато очакваме дете. С ентусиазъм четем статии от лъскави списания за отглеждането на деца, разглеждаме сладки снимки, представяме си как ще учим детето от първите години на живота му на всичко, ще следим за неговото хранене, развитие... Тоест, подготвяме се да станем идеалните майки.

Но срещали ли сте някога в живота си идеална майка? Аз - никога. И обяснението е просто: те просто не съществуват. И колкото по-скоро осъзнаете това, толкова по-щастливи ще бъдат и децата ви, и самите вие.

В нито една книжарница няма да намерите наръчник как да станете най-добрата майка на света. По този въпрос учителят е само един: опит, опит и още опит. При това вашият собствен.

Едва с течение на времето, по метода на пробите и грешките, след минути на отчаяние и безсънни нощи, ще осъзнаете, че най-идеалната майка е щастливата майка. Само такава майка може да се грижи както за децата си, така и за себе си. Само при такава майка децата растат уверени и щастливи.

Не трябва да се притеснявате прекалено много за всяка грешка или пропуск

Облякохте ли детето си твърде леко за разходка и сега то кашля? Детето ви е на две години, а все още не ходи на гърне? Повярвайте ми, подобни мисли измъчват абсолютно всички майки и не показват, че нещо не е наред с вас. Това е животът. И той не е съвършен. Точно както е невъзможно да излезете на разходка с бебе, облечено в красив бял гащеризон, и да се приберете, без дрехата да е изцапана на десетки места.

Колкото и да се стараете и колкото и да сте изтощени, децата все пак ще намерят всяка локва на улицата, ще счупят всичко в къщата, което трябва да се счупи, и ще изрисуват тапетите в стаята. Не липсват и болести. И това изобщо не е по ваша вина. Не сте вие, които не сте гледали - така растат всички деца по света.

Вашата задача е различна - просто се постарайте да обичате и да подкрепяте децата си във всичко, което мислят или искат в живота. Не ги обезкуражавайте да искат да опознаят света, дори и да се паникьосвате от наранявания и инфекции.

Вместо да се спирате на някое несъществено нещо, което децата ви правят погрешно, похвалете ги за това, което са постигнали

Подарете им онези незабравими моменти на щастие: моментите, когато най-любимият ви човек на земята ви каже, че сте най-добрият. че сте обичани. Това е най-важното за децата, това ги прави щастливи.

Не, няма да сте на седмото небе 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Ще бъдете разочаровани, ще се изнервяте, ще се ядосвате, че не сте свършили цялата домакинска работа, ще забравите да направите на детето си сандвич за училище, но ще бъдете истински щастливи. Защото децата са най-големият Божи дар за вас и вие сте го получили. Понякога ще ви се струва, че около вас има само хаос, но това е приятен и щастлив хаос. Това е най-прекрасното нещо, което може да се случи в живота на човек.

Ще има дни, в които просто ще се откажете. Уморена, винаги бързаща, разхвърляна... Това определено не е начинът, по който сте си представяли, че ще бъде майчинството. Но всичко това не означава, че сте лоша майка и не се справяте с отглеждането на децата. И не означава, че сте нещастна, въпреки че се чувствате изтощена и изцедена. Това просто означава, че сте само човек. Като милиони майки по света.

Ако искате да бъдете истински щастлива, не се опитвайте да се правите на перфектната майка и да го показвате при всяка възможност. Да, може да сте уморена, раздразнителна и да не носите грим. И това е нормално. В края на краищата имате много трудна работа. Но вие се стараете. Обичате я. И това е от значение.

Ако отговаряте на нуждите на децата си и те се усмихват и смеят много, значи си вършите добре работата и заслужавате признанието, което може би невинаги получавате. Това е работата: да бъдеш майка.

Вашата награда, вашето признание, са щастливите лица на децата ви. Знанието, че те се чувстват добре и щастливи около вас. Много хора смятат, че децата се нуждаят от нас много повече, отколкото ние от тях. Но това не е точно така. Ние се нуждаем от тях също толкова много. Защото без тях, без техния смях и тупуркане на крачета из къщата, животът е празен и безсмислен.

Повярвайте ми, децата ви ще ви обичат дори и да допускате грешки. И няма да ви мразят, защото сте имали лош ден или защото нещата не вървят добре в момента. Никога не се притеснявайте за това.

Те ще ви обичат завинаги. Дори когато не изперете училищната им униформа и те трябва да ходят с мръсна. Дори когато сервирате крутони вместо диетична и здравословна супа.  Децата ви имат нужда от вас, за да се чувстват комфортно и да са щастливи от живота. Те не се нуждаят от това да си играете на супергерой, защото вие вече сте супергерой за тях. Дори и въобще да не си се представяте като такъв. Всъщност е точно обратното.

Ние сме склонни да пренебрегваме щастието си. Да подценяваме колко сме велики в това, което правим, и да надценяваме всяка погрешна стъпка и грешка.

Така че просто обичайте децата си. Това е всичко, от което те се нуждаят. И бъдете щастливи: децата се нуждаят от щастлива майка, а не от съвършена. Само тогава те ще сияят от радост.

Обекти.бг

Още от Да поговорим

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Перфектният домашен любимец за деца

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Детето е взело пари, без да пита

Някои имена орисат човека още от раждането.

Снимка: Shutterstock

Жените с тези имена са извор на радост и красота

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

4 прости правила за игри без травми

Децата трябва от малки да свикнат да уважават природата.

Снимка: Shutterstock

Да направим детето супер екогерой

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Детето е взело пари, без да пита

Как (не)трябва да реагират родителите

Писането на хартия помага срещу стреса.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Водете дневник срещу ежедневния стрес

Така ще преборите натрупаната умора и неприятности, а след време ще имате мили спомени, които да прелиствате

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

4 прости правила за игри без травми

Как да осигурите безопасността на вашето хлапе на детската площадка