Дейности, които спомагат развитието на малките деца

Представяме ви 11 подходящи занимания, които ще учат и забавляват малчуганите

25 Юни 2024 г.
Дейности, които спомагат развитието на малките деца

Насърчавайте децата да откриват предметите.

Снимка: Shutterstock

Може би едно от най-значимите неща, които вашето дете прави ежедневно, е да играе. Това е начинът, по който малчуганите изследват света около себе си, докато упражняват своите умения. Имайки предвид това, вие като родители бихте могли да поемете инициативата и да организирате образователни и интерактивни дейности.

Разгледайте нашите предложения, които могат да подпомогнат тяхното физическо, познавателно и емоционално развитие. Също така те ще укрепят връзката между вас и вашето дете.

Малките деца обичат да докосват, така се учат.

Снимка: Shutterstock

Сетивно усещане

Малките деца могат да научават съвсем спокойно за света около тях чрез своите сетива. Те обичат да докосват, миришат и дори вкусват всичко, което им се струва непознато. Използвайте тъмен маркер, за да очертаете буквите от азбуката и/или цифрите върху по-твърда хартия, а след това оставете малчуганът да украси буквите с текстурирани предмети, като боб, памучни топчета и почистващи тръбички. Докосването на буквите дава възможност на децата да усетят начина, по който те са образувани. За малките деца, които се учат да пишат, пръстите им могат да експериментират с формата на буквата, преди да хванат химикал или молив. Всеки ден казвайте буквите и цифрите на глас, докато детето прокарва пръсти по тях. По-късно разширете дейността, като създадете плакат, на който да изпишете първото му име.

Опитайте се да измервате заедно

Използвайки предмети от ежедневието, научете детето си да измерва. Въпреки че линийката е най-често използваният инструмент за измерване, експериментирайте, за да направите учебния процес интересен. През есента накарайте детето си да легне на тревата и след това да подреди ябълки до себе си, за да измери собствения си ръст. За да се забавлявате още повече, може да предложите на вашия малчуган да провери, колко книги ще са му необходими, за да покриете леглото си. Винаги бройте, докато слагате различните предмети, и скоро детето ви ще брои и измерва по най-различни начини.

Етикетирайте домакинството си

Изберете само един или два предмета за етикетиране в дома си, например хладилника, прозорците или столовете, и ги променяйте на всеки няколко месеца. Направете етикетите с еднакъв размер и използвайте основен шрифт, за да могат децата лесно да ги разпознават. Поставянето на етикети позволява на децата да разберат, че всичко има набор от общи символи, които могат да бъдат записани и идентифицирани.

Ако детето ви е достатъчно голямо, за да разпознава букви, попитайте го с коя буква започва „лампа“ и го помолете да намери етикета, който започва с „Л“. Ако все още е твърде малко, посочете различни букви и го запознайте с думите. С течение на времето детето ви ще може да разпознава думите самостоятелно.

Въвеждане на организация

Възпитавайте детето си да бъде помощник, като насърчавате организацията в дома си. Родителите трябва да възприемат това качество, въпреки че то може да забави дейностите и домашните задължения. Дръжте играчките, дрехите, съдовете и домакинските вещи на определени места. Докато поставяте нещата в етикетираните кошове и чекмеджета, превърнете процеса в игра на гадаене.

Попитайте децата къде принадлежат определени предмети (Къде отиват играчките ти? Къде трябва да се съхраняват обувките ти? ) или поставете вилици в чекмеджето за чорапи или играчка в хладилника и предизвикайте малчуганите да поправят вашите „грешки“.

Насърчавайте изследователската им дейност

Децата са естествени изследователи и обичат да проучват. Организирайте им нещо като лов, чрез който те ще учат и ще се забавляват. Например в супермаркета ги накарайте да търсят храни, които имат един определен цвят. Може да го направите и у дома с вещи. Ако детето ви има нужда от помощ, съберете три предмета, от които да избере, докато го питате: Кой предмет е червен? Кой предмет е кръг? и т.н.

Поемете из града

Запознайте детето си с града, в който живеете, като посочите супермаркета, пожарната, бензиностанцията и други типични места. Докато минавате покрай всяко място, обсъдете подробностите за тези основни обекти. Това включва кой работи там, целта на посещението ви и какви предмети намирате вътре. След това нарисувайте или разпечатайте снимки на тези места и ги поставете на индексни карти заедно с подробностите за тях. Следващият път, когато излизате с детето си, спрете пред някое от местата и го накарайте да намери съответстващата му карта.

Пеене

Създавайте забавни мелодии за римувани думи и броене до десет. Насърчавайте пеенето в колата, по време на игра у дома и дори по време на къпане. Ако детето ви посещава детска градина попитайте педагозите за любимите песни на класа и ги затвърдете у дома. Научете на песнички бабите, дядовците и детегледачките, така че всички важни хора в живота на малчугани ви да бъдат въвлечени в това леко занимание.

Направете календар

На лист хартия за плакати създайте календарна мрежа с 31 полета и оставете място в горната част, за да добавите знаци, които представляват всеки месец. Напишете дните от седмицата в горната част и номерирайте 31 картончета с числата от 1 до 31. Окачете календара на нивото на очите на детето си и на първия ден от всеки месец добавете месечния знак и картата с номер 1 под правилния ден от седмицата. На следващия ден го предизвикайте да намери картата с номер 2 и да разбере деня от седмицата. Така то ще започне да разбира календара и бройната система.

Снимките на приятели и роднини също могат да бъдат полезни за обучението.

Снимка: Shutterstock

Окачете снимки

Закачете снимки на приятели и роднини на табло в стаята на детето си, за да развиете асоциацията на думи и да подобрите паметта. Напишете имената на хората на самозалепващи се листчета (включвайте титли като „леля“, „чичо“ и т.н.) и ги поставете в долната част на всяка снимка. Премахнете лепящите се листчета от снимките, когато детето ви опознае по-добре с всички. Когато порасне, разширете дейността, като създадете родословно дърво с имена и снимки.

Направете метеорологична плакат

Вашият малчуган може да се превърне в младши метеоролог! Вземете празен бял лист хартия и помолете детето си да нарисува картина на времето през деня, като използва всякакви художествени средства (пастели, маркери, акварели). След това изрежете три дълги ленти от кафява хартия и три къси ленти, за да изобразите рамката и стъклата на прозореца.

Последните две ленти (една дълга и една къса) трябва да се поставят във формата на кръст и да се залепят в средата на хартията, за да се създаде прозорец с четири стъкла. Добавете към рамката на прозореца дума, която описва времето (студено, снежно, слънчево), и дата, за да сравнявате метеорологичните модели във времето. Изберете подходящо място, където да окачите „прозорците“ и ги сменяйте всеки месец.

Насърчавайте ролевата игра

Малките деца опознават света около себе си чрез игра на измислици. Те не само могат да подражават на някои от възрастните, които виждат в живота си (като лекари, пожарникари и полицаи), но и имат възможност да използват въображението и творчеството си.

Снабдете малкото си дете с дрехи, с които да се облича. Потърсете аксесоари у дома или можете да закупите такива на достъпни цени, например продават детски лекарски комплекти.

Оставете малчугана да води играта. Когато се преструват, те ще развиват своите социални умения, както и ще се учат да овладяват основни действия, като да си слагат сами шапката на главата.

И не забравяйте подкрепянето на развитието с учебни дейности и игри е важно, но отделяйте и време за неструктурирана игра. Така детето има възможност да изследва, да използва въображението си и да развива увереност.

Елена Николова по материали от Parents

Да поговорим

10 предимства на игрите отвън

Здраве

Игрите на открито са важни за здравeто на детето

Още от Да поговорим

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

3 правила на детската площадка

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

3 ритуала за „Добро утро“ на бебето

Звукът предава усещане за близост.

Снимка: Shutterstock

Чувствате се самотни? Увеличете звука

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock
 

3 черти на добрите мама и татко

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Ема Робъртс. Снимка: Getty

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Заедно

Успехът

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Ема Робъртс. Снимка: Getty

Заедно

Ема Робъртс обяви годежа си

Звездата от "Американска история на ужасите" и Джон Коди са заедно от 2 години

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Заедно

Успехът

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 правила на детската площадка

Как да сприятелите детето с останалите играещи там

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве на семейството

3 ритуала за „Добро утро“ на бебето

От настроението, в което детето посреща сутринта, зависи целият ви ден

Кърмата се променя през различните месеци.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как се променя кърмата

Тя се нагажда спрямо нуждите на бебето в различните фази от растежа му

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Жега и безсъние мъчат бременната

Съвети от жени, намерили решение

Чарлийз Терон с Джаксън и Августа. Снимка: Instagram

 

Заедно

Чарлийз Терон с пожелание към дъщерите си

Актрисата се надява те да се посветят на благотворителността като нея