Как да се грижим за възрастните у дома

10 важни правила, на които трябва да научите и децата

05 Декември 2023 г.
Как да се грижим за възрастните у дома

Децата също има как да помагат на възрастните у дома.

Снимка: Shutterstock

Ако живеете с някой от възрастните си родители или роднини заедно, нещата стават различни. Много важно е не само сами да спазвате, но и да научите децата на 10 важни правила, които да направят общуването и грижите за възрастния адекватни. Това е полезно не само за него, но е също така изключително важен урок по толерантност и съпричастност, на който да научите децата.

Помислете как да направите дома по-удобен за възрастните.

Снимка: Shutterstock

1. Организирайте дома стратегически

Има ли проблеми с мобилността? Първото нещо, за което трябва да помислите, е как да преобразите пространството, за да му осигурите възможност да се придвижва сам, изпълнявайки ежедневните си навици. Имайте предвид, че наличието на стълби, прагове и други препятствия могат да бъдат от решаващо значение за качеството на живот на възрастните. Както и някои мебели.

Важно е да му осигурите не само удобно придвижване, но и място, където да релаксира, подремне, почете книга или се отдаде на любимото си хоби. Това място обаче не трябва да е за сметка на децата. Най-голямата грешка е да ги съберете в една стая, където взаимно ще си пречат. Много по-добър вариант е просто да преструктурирате един кът в дневната, оформяйки го в зона за възрастния. Това е мястото му за почивка, не за спане. По отношение на спането, ще разрешите проблема в зависимост от стаите, с които разполагате.

2. Започнете да споделяте отговорности

Преди стресът да се превърне в проблем, помислете за него. Приемете, че няма как да правите всичко сами. И точно тук идва ролята на децата. Възложете им отговорности, които са съобразени със силите, възможностите и свободното им време. И в случая не става дума само за физическата умора, а и за психическото натоварване. Помислете разумно какво биха могли те да правят. Така и животът с възрастния ще бъде много по-малко натоварващ за всички.

3. При нужда, потърсете болногледачка

Не всички грижи са във възможностите на родителите, да не говорим за децата. Ако случаят е такъв, не се колебайте да потърсите болногледачка, която да ви помага. Най-малкото – тя ще има професионалния опит, който вие нямате и няма как да осигурите.

4. Разпределете по нов начин времето

Това е много важен стратегически детайл, който ще ви бъде от изключителна полза. Направете нова организация в дома и нека всеки от семейството да е наясно с отговорностите, които поема и най-вече – времето, в което трябва да ги прави. Това ще ви спести много нерви, особено от страна на децата, които знаейки какво и кога се иска от тях, няма да се дразнят, а ще ви бъдат ценни помощници.

И една идея, която ще ви помогне по отношение на времето и в която може да включите дори и по-малките деца. Може да приготвите повече храна в някой от свободните дни и да я замразите на порции във фризера. Така, когато нямате време, ще имате домашно ястие.

5. Включете цялото семейство

Не е правилно един човек да поема цялото натоварване и грижи около възрастния. Рано или късно това води до умора и нервно напрежение. Затова включете цялото семейство в грижите и то още от самото начало, а не когато е станало твърде късно. Между другото, ако възрастният е достатъчно адекватен и не изисква някакво специално обгрижване, той може също да ви помага – като сам се грижи за децата, докато сте на работа. Така че ползата може да е взаимна.

6. Помислете какви са вашите нужди

Преценете правилно от какво точно имате нужда, когато разпределяте задачите в семейството. Целта е да намерите точния човек за конкретната задача, а не просто да ги раздадете без много мисъл, след което да се чудите защо не се получава или още по-лошо – да се наложи да помагате, което пък обезсмисля цялата организация.

Ако възрастният има нужда от нещо, което трябва да му се купи, а децата са достатъчно големи, възложете им го като задължение. Но поговорете и с вашия роднина. Важно е да му обясните, че не бива да злоупотребява с помощниците, защото те също имат свои задължения и лично време.

7. Намерете време за почивка

Грижите за възрастния човек в дома могат да бъдат и много уморителни и изтощителни. В такъв случай просто отложете някое от домашните задължения за друг ден. По-важно е да си починете, а не да се уморявате още повече. Нищо няма да се случи, ако забършете праха по мебелите не днес, а утре. Вместо да пуснете днес пералнята, просто седнете до възрастния човек и си поговорете – той със сигурност има много истории, които да ви разкаже и които може повече да не чуете. Това време е безценно.

Приемете възрастните с всичките им особености - един ден всеки ще остарее.

Снимка: Shutterstock

8. Приемете уязвимостта на възрастта

Всички рано или късно остаряваме. Не се дразнете, когато възрастният в дома ви не успява да се справи с нещо бързо. Да, свикнали сте да го виждате енергичен и деен, но приемете, че сега той няма тези сили и дори елементарно движение за него е доста изтощително. Приемете уязвимостта и крехкостта на възрастта и научете децата да имат същото отношение. Това е може би най-важния урок, който може да им предадете.

9. Научете се да се усмихвате повече

Доказано е, че смехът може да промени температурата на околната среда. Дори и в трудни времена не трябва да спирате да се усмихвате. Имайте предвид, че тази промяна е стресираща не само за вас, но и за възрастния и децата в дома. Когато се усмихвате и шегувате, вие ще разсеете негативните мисли и притесненията на останалите. А и хуморът се счита за едно от алтернативните лекарства, които наистина помагат за оздравяването.

10. Доверете се

Спрете да контролирате всяка стъпка на хората в дома. Доверете им се и ще видите, че те няма да ви подведат. Това намалява и тревожността, а и създава хармония в общуването. Повярвайте на хората около вас, че наистина ще се справят с отговорностите. Вслушайте се в инстинкта си и не позволявайте на страха да доминира.

Деси Тодорова по материали от Donna moderna

Да поговорим

6 основателни причини да сме благодарни на баба и дядо

Да поговорим

Когато баба и дядо са далеч от внуците

Още от Да поговорим

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Как говорят животните

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Дете лижи на дивана с телефон в ръка. Снимка: Getty

Да отгледаш безделник

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как говорят животните

Това може да се използва не само за задоволяване на любопитството на децата, но и като обучение

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

3 възможни причини и как родителите да се справят, съветва психолог

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Секс след раждането

5 хитри идеи как да възстановите интимността помежду си

Дете лижи на дивана с телефон в ръка. Снимка: Getty

Да поговорим

Да отгледаш безделник

5 типични грешки, които родителите допускат

Рисунка: Дара Ивайло Георгиева, 7 години

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Има безброй начини престоят у дома да бъде приятен.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Ето как да забавлявате децата, ако се налага да останат у дома (Част I)