Мамо, дебела ли съм?

Научете дъщерите си колко е важно да се харесват

25 Февруари 2024 г.
Мамо, дебела ли съм?

Момиченце прегръща майка си. Снимка: Guliver / iStock

„Здравейте, аз съм дебел човек, дебел, дебел, дебел.“

Извадени от контекста, тези думи, излезли от устата на 6-годишно момиченце – тестер на играчки в Мател, звучат малко шокиращо. Това са такива думи, които се надяваш, че детето ти никога няма да използва публично. Това са думи, натоварени с болка и осъдителност, пише Кейти Хърли в The Washington Post.

За своята история от корицата на Time, свързана с новото, подобрено Барби, Елиана Доктърман наблюдавала малки момиченца, докато си играят с новите кукли. Докато едно момиченце се изказва директно в коментарите си за тялото на куклата, друго се опитва да пощади чувствата на Барби, като спелува думата - „Д-Е-Б-Е-Л“.

Дебел 

Как така толкова малки деца са се научили да осъждат другите за формите и размерите на телата им?
За съжаление, няма прост отговор. Между едва доловимите подмятания в дома, влиянието на медиите, общуването с връстници и смаляващото се детство (много момиченца порастват бързо напоследък) всеки божи ден малките дами консумират и възприемат безброй послания, свързани с вида на тялото.

Много родители знаят, че трябва да внимават с подбора на думи, когато говорят за собствените си тела. Наясно сме, например, че изричането на неща като „Чувствам се дебела днес“ или „Изглеждам ли дебела в тези дънки?“ изпращат вредни послания на малките момиченца. Родителите избягват тези открити изявления и ги заменят с коментари относно физическата сила, правейки усилие да изградят в момичетата увереност за собствените им тела. Но какво става с по-завоалираните изказвания, които се прокрадват между редовете?

Неотдавна бях на опашка в Gap и станах свидетел на разговор между майка и дъщеря, който отправи много завоалирано, но много силно послание, свързано с тялото.
Малко момиченце, около 6-годишно, изтича към майка си със зимни ръкавици на ръцете. „Намерих едни, обаче не ми харесва много как ми седят“, съобщи тя с онзи категоричен тон, който често използват децата на тази възраст. „Правят пръстите ми да изглеждат кльощави.“ Обърна се към майка си за потвърждение. Отговорът на майка ѝ ме изненада. „По-добре, отколкото да изглеждат дебели“, каза тя, без да ѝ мигне окото.

Това може и да е било единичен случай. Всички сме имали моменти, в които търпението ни се изчерпва, както и лоши дни, и понякога отговаряме, преди да се замислим за възможното въздействие на отговора. Но какво, ако не е било единичен случай? Ако това послание е било част от множество подобни?

Години наред работех с момиченце, което се бореше със своята представа за тялото си, със самочувствието си и с чувството си за безпокойство. Животът в семейството ѝ се въртеше около постоянни разговори за качване на килограми, загуба на килограми, тренировки и модерни диети.

В постоянно търсене на перфектната диета майка ѝ постоянно изхвърляла храни от дома им и говорила вманиачено за калории, захари и „лоши“ храни. Не ме разбирайте погрешно, майката е имала само добри намерения. Поддържането на здравословно тегло е било непрекъсната житейска битка за нея и просто е искала да улесни дъщеря си в това.

Разговорите за вида на тялото и най-различните диети били прекалено объркващи за малкото момиченце и то развило собствената стратегия за справяне с негативните емоции, които изпитвало почти цял ден: скришно хранене. Събирало си стотинки, за да си купи снаксове от машината в училище и ги ядяло нощем по тъмно. Правейки това, то отговорило напълно на внимателно създаденото около него самосбъдващо се пророчество: малко момиченце, безсилно пред съблазънта на вредните храни.

Последни проучвания показват, че деца на по 2-3 години могат да прихванат поведението на майките си, критикуващи нечие тегло. А изследване, цитирано от Common Sense Media, разкрива, че половината от момичетата и една трета от момчетата на възраст между 6 и 8 години мислят, че тяхното идеално тегло трябва да е по-малко, отколкото в момента. Време е да се замислим как говорим на децата за вида на тялото.

Лесно е да се установят няколко правила относно разговорите за външния вид, включително премахването на думата „дебел“ от речника ви, както и избягването да се коментира размера или формата на нечие друго тяло. Но по-сложно става, когато дъщеря ви ви се появи с трудните въпроси. „Дебела ли съм?“ или „Ще напълнея ли, ако изям това?“ говорят много за вътрешната борба в едно малко дете.

Кара Нейтърсън, педиатър и един от най-добре продаваните автори на New York Times с поредицата си The Care and Keeping има няколко чудесни съвета как да се говори за външен вид с малките момиченце.

"Винаги съм чувствала, че най-важното нещо, което може да направи един родител, е да бъде честен“, обяснява Нейтърсън. „Но когато става въпрос за проблем, особено такъв, свързан с теглото, може да е невероятно трудно да не се прескочи тънката линия между предпазването на детето и искреността.“

Как родителите трябва да отиграват въпроси и притеснения относно външния вид? Започваме така:

Отговаряйте на въпросите с въпрос

Нейтърсън предлага да се използват реплики, които завързват разговор, за да може детето да разкрие чувствата си. „Какво те кара да задаваш този въпрос?“ може да е добра отправна точка.„Това е най-добрият отговор, защото дава възможност на детето да обясни откъде произтичат притесненията му“, обяснява Нейтърсън.

Важно е да държите разговора отворен. Когато излизаме с решения как да се реши проблема, затваряма разговора. За да помогнем на малките момиченца да се справят с тези трудни теми и объркващи емоции, трябва да слушаме повече, отколкото да говорим.

Мерете си приказките

Думи като „дебел“ и „пълен“ понякога се използват в опит да се опишат животни в книжките, играчки или други измислени герои. Макар и да изглежда безобидно към момента, това би могло да изпрати смесени послания. Понякога безобидните изрази, възприети в ранна детска възраст, може да се превърнат в негативно мислене в по-зряла.

Емили Робъртс, психотерапевт и автор на Express Yourself: A Teen Girl’s Guide to Speaking Up and Being Who You Are, предупреждава родителите да подбират думите си внимателно. „Не квалифицирайте хората като дебели нито по друг признак, свързан с теглото, не категоризирайте другите по тегло“, казва Робъртс. „Така изпращате послание, че виждате теглото, а не характера им.“

Говорете за силните страни

Децата имат нужда да чувстват, че някой ги изслушва и разбира. В тази връзка е важно да се вслушвате в притесненията на дъщеря ви, свързани с тялото ѝ. Бъдете съпричастни с нея и говорете какво става, когато детето трябва да се справя с емоционалните и физически промени, които настъпват, докато то расте. След това насочете разговора към позитивното.

Изключителна важно е малките момичета да чуват положителни неща за телата си. Говорете за физическата сила и за това, което телата им могат да направят за тях (висенете от катерушките, например, никак не е лесна работа). Възпитавайте ги в здравословно хранене и забавни тренировки. Гответе заедно и помогнете на дъщерите си да контролират здравето си, така че възприемат позитивното послание: те имат силата да живеят здравословен и щастлив живот. Това е послание, което си заслужава да бъде споделено.

Кейти Хърли е детско-юношески психотерапевт и учител за родители в Лос Анджелис. Автор е на книгата The Happy Kid Handbook: How to Raise Joyful Children in a Stressful World.

Да поговорим

12 звездни майки без притеснения от килограмите

Здраве

5 съвета, когато детето ви се притеснява от теглото си

Да поговорим

Първородното дете е по-често с диабет и наднормено тегло

Още от Да поговорим

Важно е не само да подкрепяме децата, а и да им подомгнем да се развиват.

Снимка: Shutterstock

Как да мотивираме успешно децата

Мъж и жена обърнати с гръб един кам друг. Илюстрация: Shutterstock

Защо любовта не върви

Дете, което плаче. Снимка: Guliver / Getty

„Не плачи“ и други кухи фрази, с които не трябва успокоявате детето

Мартеници с плетка на балгарска шевица. Снимка: Guliver / iStock

Малък Сечко си отиде, дойде Баба Марта

В този период децата преминават през различни етапи на двигатена активност.

Снимка: Shutterstock

Какви движения умеят децата между 12 и 24 месеца

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Важно е не само да подкрепяме децата, а и да им подомгнем да се развиват.

Снимка: Shutterstock

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Новите преживелици на Бъгс Бъни ще се харесат на най-малките зрители.

Снимка: Cartoon Network

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж и жена обърнати с гръб един кам друг. Илюстрация: Shutterstock

Мнение на специалиста

Защо любовта не върви

3 основни грешки, заради които мъжете и жените най-често се разделят

Дете, което плаче. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

„Не плачи“ и други кухи фрази, с които не трябва успокоявате детето

Как е правилно да утешим плачещото и уплашено хлапе, съветва психолог

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Здраве

Защо бебета, родени през март, са специални

6 научни факта го потвърждават

Мартеници с плетка на балгарска шевица. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Малък Сечко си отиде, дойде Баба Марта

Традицията да се зачичим с мартеница идва от древността

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

В този период децата преминават през различни етапи на двигатена активност.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какви движения умеят децата между 12 и 24 месеца

Етапите, през които минават най-малките, и как да ги насърчим да преодолеят страховете си

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Загубата на бебето е болезнено събитие, така че внимавайте за думите си

Момиченце с намазани с крем пъпки. Снимка: Getty

Здраве

Три оръжия срещу белезите от варицела

Как да се грижим за пъпките във всеки етап от болестта, разказва д-р Сияна Живкова

Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

5 грешки, които взривяват брака

И не е виновна само свекървата

Дете виси от клон с главата надолу. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

Не повтаряйте непрекъснато „Внимавай!“

Нека детето направи своите грешки, няма страшно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

За децата е полезно да се научат да помагат в домашната работа.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете децата да помагат

Полезно е да ги включвате в домашните дейности