Навици, с които ще се разделиш, станеш ли баща

Изброяваме част от тях, има и още, но не се борим за изчерпателност

21 октомври 2023 г.
Навици, с които ще се разделиш, станеш ли баща

Снимка: Shutterstock

The Telegraph и авторът му Джошуа Бърт събират някои от нещата, които човек повече никога няма да изпита, щом стане баща. Макар и да не сме съвсем съгласни с всичко, вижте как ви се струва. Може би има какво да се добави. 

Първата им стъпка, първата им дума, първия път, когато нададат истински хубав вик, да ги гледаш как финишират сред последните трима в бягане, да чувстваш как сърцето ти избухва от безусловна любов – срещу всички хубави неща, свързани с това да станеш баща, стоят и някои недостатъци. Бързо натрупваща се огромна купчина от житейски преживявания, които вече са в миналото.

В духа на това да задвижим нещата, аз, като баща, помислих и открих 34 аспекта от живота, които вече са ми толкова чужди, колкото и яденето на шунка на закуска. Моля ви, чувствайте се свободни да се свържете с мен със свои предложения.

1. Махмурлук без чувство за вина
Елементът на омраза към себе си по време на махмурлук беше някак задължаващ, даже сякаш малко секси. Сега не може да се разминеш със собственото си отражение в огледалото, без да избухнеш в плач. Как можа да причиниш това на децата си?

2. Проста, ясна, непоклатима мисъл
Спомняш ли си, когато можеше да мислиш и да си вадиш изводи, и да решаваш заплетени проблеми? Сега мозъкът ти е размътен и лишен от сън. Дори не може да стигнеш до 30-те секунди от общо 5 минути в приложение за медитация, без да свикаш спешна среща в общината, за да поставиш под въпрос дали тази апликация изобщо работи.

3. Вътрешната лекота по време на малките разговори
Поради някаква причина, когато станеш баща, едно от най-ужасните неща, които може да ти се случат, е да налетиш на някого неочаквано, най-вече защото си забравил как умело да разговаряш с други възрастни хора. Кой кога какво казва? Колко дълги трябва да са паузите между изреченията? Приключваш общуването със странна, насечена интонация, преди да си тръгнеш, без да знаеш какво се е случило току-що. Чакай малко, дали не ги покани вкъщи за Коледа?

4. Балансирана диета
Преди храненията имаха добре разграничиними начало, среда и край, но сега също така включват и особени допълнения като случайни рибни пръчици и пилешки хапки от чинията на някой друг. Ако децата ти хапват сладолед, защо не си вземеш и ти? Ти си им шеф. Всички трябва да ядат сладолед.

5. Гледането на цял филм наведнъж
Двучасов прозорец е такава рядкост – като зъб от кокошка, така че да го рискуваш за филм, който може и да не харесаш? Това е абсолютна лудост.

6. Отвращаването от неприятни миризми
Преди гадните миризми те отвращаваха, но оттогава досега вече си преминал през пъкъла и си се взирал в него, танцувал си с дявола и с неговите гнусни, преливащи пелени. Сега може да те пуснат по Темза в плексигласова кутия, интоксикиран от милиони пръдни, без дори да трепнеш.

7. Добро протягане след сносен сън
В старите дни всеки сън под 8 часа би те накарал да се притесниш, че може неочаквано да се споминеш. Сега, ако имаш 8 непрекъснати часа, се тревожиш, че си изпаднал в кома и никой не е разбрал.

8. Ходене по концерти
Тогава може и да не си го знаел, но клубните концерти си имат край и той съвпада с излюпването на бебетата ти. Музиката, танците, викането, дивата невъздържаност. Това някога е било естественият ти хабитат, но сега си объркан като заек в поле, пълно с пингвини. Там няма нищо за теб.

9. Стоенето сам в стая, без изведнъж да се разтревожиш
Постигането на истинско дзен състояние е невъзможно, без изведнъж да се паникьосаш какво може да се случва в друга стая някъде другаде. Няма ли там едно детенце, отправило се бавно към контакта с двете си пръстчета? Вероятно не. Но пък може и да има!

10. Свободата да напуснеш работа, ако искаш
Това си е фантазия на всеки мъж – да предадеш пистолета, значката и гол до кръста да отпрашиш с мотора си към хоризонта. Но сега имаш семейство и то се нуждае от храна и подслон. Ако шефът ти дори само те изгледа странно, изпадаш в тих ужас, че работното ти място е под въпрос.

11. Изпиването на цяла чаша чай на едно сядане
Само вялата надежда, че това може да се случи отново някой ден, ти помага и в най-трудните времена. Представи си да изпиеш цял чайник.

12. Усещането, че дрехите ти са чисти
Каквото и да облечеш, дълбоко в себе си знаеш, че някъде по него има отвратително петно от детско сополче, което просто не си забелязал все още. Неизбежно е.

13. Небрежно флиртуване с друго човешко същество
Беше време (да кажем през 20-те ти години), когато можеше да се разговориш небрежно със секси непознати, без никакви последствия. Сега флирт техниката ти включва обилно потене и чудене какво по дяволите искат от теб, преди да изхвърчиш навън в пълна паника, за да спринтираш до вкъщи при семейството си.

14. Усещането, че си истинският мъж вкъщи
За кратко ти си бил кралят на двореца, но след това жена ти е преминала през основна вътрешна промяна по време на раждането и, общо взето, оттогава е Бионсе.

15. Способността да игнорираш възрастни жени в автобусите
По някаква причина моментът, в който ставаш баща, съвпада с момента, в който старите хора решават, че могат да те заграждат по автобусите и да те разпитват за поколението ти. Могат да надушат, че си млад татко от километри. Което ви прави квит, защото и ти можеш да ги надушиш.

16. Сладкото чувство да не ходиш по вечери
Без да разбереш, щом ти се роди дете, несъзнателно се превръщаш във възрастен, което означава, че си задължен по договор да казваш умни работи на други възрастни, докато ядете вкусни агнешки котлети. Истински кошмар.

17.  Излизане за вечеря, без да говориш за деца
Tова е родителският вариант на онази невъзможна за печелене игра, в която не можеш да казваш „да” или „не”. Обикновено някой губи след 4 секунди.

18. Да прочетеш цяла книга за по-малко от месец
Преди направо ореше през книгите, сега четеш една и съща страница петдесет пъти подред, защото не можеш да си спомниш дали си я чел, или не. Всъщност, вече изобщо не си сигурен как работят книгите.

Снимка: Shutterstock

19. Гледането на „24 часа” (сериал, медицинска драма – бел. прев.), без да се разцивриш
Хубавото на децата е, че те отключват емоциите ти, все едно отприщват бент. Това е прекрасно, понеже никога не си се чувствал по-човешки, но и лошо, защото не можеш да издържиш дори едни овации на крака във „Великобритания търси талант”, без по лицето ти да запрескачат сълзи.

20. Правенето на много секс
Всъщност, все още правиш секс, само дето определението ти за „много” се е променило. Два пъти седмично и ти се струва, все едно си в порно филм.

21. Да си здрав на 100 процента
Пускането на децата на градина е равностойно на пускането им сред тресавище с кална пръчка и кофа, в която да пълнят странни болести. След това се връщат вкъщи и любезно ти ги изкихват в лицето.

22. Упражняване на което и да е от хобитата ти
Не очаквай в скоро време да си на върха на някой хълм, пускайки хвърчило. В момента хобито ти е да си баща и това ще бъде единственото ти хоби до края на живота ти. С изключение на пиенето от време на време.

23. Запознаването с нови хора по твое желание
Запознаването с нови хора беше като Танца на седемте воала, който накрая кулминира в приятелство за цял живот. В момента разни непознати ти се тупват под носа, защото децата ви са на една и съща възраст. Пак вмъкваш тази насечена интонация. О, боже, паникьоса се и ги покани на почивка, нали?

24. Нормален пъб през деня
Пъбовете бяха твоето светилище, твоя пристан при буря, твоето място и твоята утеха. Сега ти се налага да ходиш само в тези, подходящи за деца, които са нещо като представата на Йеронимус Бош за ада.   

25. Тръпката от пълната безотговорност
Захвърлянето на предпазливостта на вятъра, предприемането на импровизирани приключения, неопределената възможност, че може да си направиш татуировка, ако искаш – всички тези неща години наред ти се клатеха под носа като връзка моркови. Но сега има поне един чифт бляскави очички пред морковите, искащи ти пари за обувки за училище. О, по дяволите...

26. Ходене на кино ей така
Дните, в които просто така отиваше на кино, вече ги няма. Сега възприемаш гледането на филм като военна мисия.

27. Излежаване в леглото сутрин
Часовете, прекарани в безмозъчно чудене какво, да му се не види, трябва да правиш днес, са вече в миналото. Вече не си господар на собствената си съдба.

28. Познаването на новите групи
Поп музиката е създадена за готините пичове с прически и огърлици и голяма група от чудесно изглеждащи приятели, които лесно биха могли да участват в Skins (британска тийн драма – бел. прев.). Това не е за теб. Ти си човек, мъртъв отвътре, бутащ бебешка количка.

29. Мотаенето в магазините
Имало едно време, когато можеше да се шляеш из магазините, дъвчейки клечка за зъби, небрежно потърквайки плата на ризата с пръсти и обмисляйки за няколко минути дали да я купиш. Сега, ако ти трябват гащи, ти трябват ВЕДНАГА! Влизаш, купуваш. Бърза работа. Свърши я.

30. Купуването на каквото ти се иска в супермаркета
Пазарската ти количка беше препълнена с пиячка, шоколадови кексчета, презервативи и хрупкави палачинки. Нищо практично, само това, което сърцето и слабините ти желаят. Сега нямаш друг избор, освен да се придържаш към списъка и към бюджета, в противен случай всички ще страдате и семейството ти ще те напусне.

31. Да си мъжествен
Някои казват, че бащинството те прави мъж, но те са в грешка. Мъж те правят занимания като бокс и лов, а бащинството те кара да си играеш с Лего и да пееш песни с глупав бебешки глас. Далече си от Долф Лундгрен.

Снимка: Guliver/ Jason Merritt/Getty Images

32. Да имаш голяма група приятели
Нищо не стеснява кръга на приятелите така, както появата на децата. На тези без деца очите им се ококорват и бавно се отправят към вратата. Останалите ги виждаш как се паникьосват по време на събирания за вечеря.  

33. Сбогуването без подсмърчане
Не всеки път – само ако заминаваш по работа за ден-два, сбогуването ще се състои от 9 хиляди прегръдки и неудържимо хълцане, все едно са те мобилизирали във Виетнам и отлиташ на сутринта.

34. Тръгването тихомълком
Мъжете имат богата история за измъкване от разни места – било от сватба, от семейно събиране или от служебно парти. Това си е класически маньовър – партито е във вихъра си, ти се отдалечаваш в нощта с ръце в джобовете, а силуетът ти е очертан само от луната. Най-сетне свободен. Само дето сега първо трябва да минеш през хиляди роднини, преди после да им обясниш какво те кара да си тръгнеш. След това си задължен да кажеш „Довиждане” поне милион пъти на хора, които познаваш бегло и които най-вероятно ще поканиш на вечеря.

 

С татко

Ръководство за бащата след раждането на детето

С татко

Бащата - най-важният мъж в живота на момичето

С татко

Раян Гослинг за ролята си на татко

Заедно

Най-голямото ми изпитание като баща: Георги Тошев

Още от Да поговорим

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Как да научите детето си само да си оправя леглото

Бебе, което се опитва да гука. Снимка: Getty

 

Как бебето овладява речта

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Стройни и психически здрави благодарение на целувките: 10 интересни факта

Колкото по-топло се държите с другите, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

По-приветливи, по-влиятелни

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

С какво е най-добре да рисуват децата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научите детето си само да си оправя леглото

Създаването на подобни навици трябва да започне възможно най-рано

Бебе, което се опитва да гука. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Как бебето овладява речта

Какви звуци трябва да може да произнася на 6, 8, 12 месеца и по-късно