Възможно е да открием баланс между семейство и кариера

Млада майка доказва убедително с 5 твърдения

Снимка: Shutterstock

Постоянният недостиг на време след появата на детето, стресът и промените заставят много жени тотално да преобразят битието си, но, както показва практиката, не е задължително да се отказваме от любимите си занимания - майчинството е просто още един етап, в който можем да зациклим, но и да преминем успешно. Как точно се променя животът и как да балансираме между семейството, работата и всички важни неща:

1. Стремежи vs. постижения

Не съществува постоянен и идеален баланс между грижите за детето и другите неща, които имате за вършене – напомняйте си това. Невъзможно е да сте на 100% успешни в работата и да сте напълно посветени на семейството, но това е нормално.

Снимка: Shutterstock

По-важно е да се стремите всеки нов ден да протича максимално добре. Старайте се да бъдете продуктивни в работата си, а вкъщи се уверявайте, че детето е нахранено и спазва режим, че всички у дома имат време за почивка. Но и не очаквайте, че винаги това ще бъде възможно. Планирайте да прекарате дните именно така, стремете се към осъществяването на набелязаните цели, но не се разочаровайте всеки път, когато не успеете да постигнете замисленото.

2. Концентрирано внимание

Младите майки имат склонността да се натоварват с прекалено много задължения, а после да се разочароват от това, че им се налага да жонглират с професионални и семейни задължения. Да съчетават работата и времето с детето, говорейки по телефона и проверявайки пощата си – това може да предизвика стрес, да ви направи разсеяни. В този момент нито детето, нито работата ви получават дължимото, затова нека да ви бъде правило – разделяйте тези две важни сфери от живота ви.

Снимка: Guliver / iStock

Ако сте се посветили на работата си в офиса, не си отвличайте вниманието със странични неща, а докато сте с детето, не позволявайте на нищо да ви попречи да се посветите на хлапето си. Такова отношение ще ви позволи да направите максимално много във всички посоки, които са важни за вас, без нещо да пострада.

3. Благодарност към себе си

Ако не успявате да правите това, което според вас трябва да прави идеалната майка, не се обвинявайте, защото това води до раздразнителност, разочарованието се натрупва и трови не само вас, но и околните ви близки.

Дори когато всичко се изплъзва от ръцете ви, намирайте време и начини да се отпуснете, простете си – само така можете да съхранете енергията си за напред. Бъдете благодарни за това, че правите толкова много – вътрешният баланс е ключ към успеха, независимо към какво е насочен.

4. Празнувайте дори малките победи

Независимо колко сте постигнали или пък просто сте отметнали всичко от списъка с работа за деня, отбележете това подобаващо, оценявайте успехите си. Когато обръщате внимание дори на малките победи, започвате да осъзнавате, че ви чакат още много – това ще ви накара да спрете да се тормозите за дребни пропуски и недовършени неща.

5. Приоритети

Когато обстановката в службата ви или вкъщи стане прекалено напечена, спомняйте си кои са вашите най-важни неща – това помага да си възвърнете адекватния поглед и баланс. В края на тежък работен ден, когато ви се струва, че по-лошо не може и да бъде, напомняйте си кое ви е най-важното – семейството или кариерата.

Потърсете в себе си сили, за да оставите проблемите от работата на прага на дома си и да осъзнаете, че това не е краят на вашия личен свят, а просто временни неприятности. Да съвместява работата и семейството е най-голямото предизвикателство пред всяка млада майка, което може да се увенчае с успех само, ако тя e винаги наясно кое е начело в нейния списък с приоритети – тогава нещата наистина се подреждат правилно.

Дария Харченко, heroine.ru

Коментари
Последни видеа