Детето скърца със зъби – може да е обект на агресия

Бруксизмът издава морален или физически тормоз

Илюстрация: Guliver / iStock

Ученици, които са обект на тормоз или на постоянен присмех в клас, често скърцат със зъби по време на сън, сочи проучване, публикувано в Journal of Oral Rehabilitation . 
Ако родителите са наясно с този факт, биха могли своевременно да вземат мерки, да се намесят и да помогнат на детето, твърди д-р Найгл Картър, който прави проучване сред 300 подрастващи на възраст 13-15 години.

Тези, които били обект на физически и психически тормоз, 4 пъти по-често от останалите си връстници скърцали със зъби по време на сън през нощта.
Бруксизмът е описан в медицината като спонтанно съкращение на дъвкателните мускули и спазъм на челюстта, който води до търкане и скърцане със зъби. Често се явява при подрастващи и при някои възрастни. И в повечето случаи е свързан с психичен стрес.

Първите признаци са тъпо или постоянно главоболие сутрин или болка в челюстите при събуждане. 
С течение на времето неприятният навик може да доведе до леки или по-сериозни здравословни проблеми – увреждане на емайла на зъбите, мигрена, хиперчувствителност, изтъркване и счупване на зъби, остри болки в устата,

„Скърцането със зъби може да е безобидно, но може и да е сигнал, който не бива да се подценява. И той може в най-ранен етап да насочи към проблема с агресията в училище, когато детето става обект на подигравки или на тормоз ", обяснява д-р Картър.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа