За най-малките – плуване и гимнастика

Колективен спорт, ако са над 8-10 г., защо обяснява д-р Бери

Снимка: Guliver / iStock

Всеки родител обикновено насочва детето си към своя любим спорт. Естествено, че от всяка физическа активност има полза, защото тя изразходва енергията, която в тази възраст е огромна, помага на детето да е активно и да се развива правилно.
Не всички родители обаче знаят какви са критериите за правилен избор.

“Преди да решат какво да спортува детето, родителите трябва да са на ясно с особеностите на физиката му.
Вторият важен въпрос е, кой е подходящият спорт за съответната възраст“
, обяснява д-р Марк Бери, специалист хиропрактик.

Снимка: личен архив
Д-р Марк Бери има сериозен опит в работата с деца с гръбначни заболявания. Той е международен лектор и преподавател, както и известен инструктор по биомеханика, сколиоза и постурални методи за третиране на корекции. Д-р Бери е и сред специалистите в кампанията „Защото здравето има значение“. Проектът е създаден в отговор на нарастващия процент деца с гръбначни изкривявания и най-вече, заради липсата на практики по мониторинг и превенция.

Специалистът съветва майките и татковците да се поинтересуват за всички подробности, когато решават каква да е спортната активност на детето, защото в не малко случаи неправилният подбор вместо да му помогне да се развива физически, може да доведе до редица проблеми за подрастващия.

Снимка: Guliver / iStock

За най-малките деца са подходящи по-щадящи активности, дори такива, които някои биха нарекли лечебни:

- плуване

- гимнастика

- игра с топка

"Във възрастта до първи клас децата трудно се съсредоточават в споделени спортове със свои връстници, затова за тях са по-полезни индивидуалните занимания.
Един спорт като плуването, например, е особено подходящ за тази възраст.

Той ще укрепи дихателната система и сърдечната дейност на детето, като в същото време ще го направи уверено, тъй като държейки се само над водата, то се учи на самостоятелност“, съветва д-р Бери.

Снимка: Guliver / iStock

Сред природата

Едновременно с това, активността във времето с мама и татко прави едно дете силно и подвижно, уверено в собствените си възможности – добре е те да го водят из паркове и планини, да се катерят заедно, да скачат, тичат, играят на топка.
Всичко това е в плюс както за детето, така и за неговите родители.

За по-големите – колективен спорт

По-големите деца, които вече са в активна училищна възраст, спокойно могат да бъдат записани и на отборни занимания:

- футбол

- художествена гимнастика

- волейбол

„Това са само част от вариантите. Необходимо е единствено родителите отново да бъдат внимателни по отношение на качествата и физиката на собственото си дете. Понякога те предполагат взаимодействие с останалите деца на отборен принцип, а в някои случаи – индивидуални занимания“, обяснява д-р Бери.

По това време може да се помисли и за леката атлетика – според специалистите тя е особено полезна след 9-10 годишна възраст, защото тогава развива всички системи в организма.
Много от децата на тази възраст започват да се занимават активно със зимни спортове, тенис или източни бойни изкуства.

Снимка: Guliver / iStock

„За всички тези занимания особено важно е хлапето да е напълно здраво, да е с правилни извивки на гръбнака и да няма проблеми с костите и ставите в цялост. Ако то може да бъде записано на подобен спорт, това ще му даде усещане за самостоятелност, сила, координация и ще засили увереността в собствените му сили“, съветва д-р Бери.

Независимо дали детето ще се занимава индивидуално или ще бъде част от отбор, неговата физическа активност е особено важна за правилното му развитие. Важно е родителите да не забравят да дават личен пример като излизат и спортуват заедно и да прекарват повече време сред природата, а защо не и да посещават заедно спортни форуми.

Още полезна информация и идеи можете да откриете на страницата на кампанията „Защото здравето има значение“, чиято цел е предпазване от гръбначни заболявания в ранна детска възраст.

Желаещите да се свържат с д-р Марк Бери могат да го намерят на на тел: +359 2 492 5958, 0700 11285, или на email: pr@americanspinalclinic.com

Коментари
Последни видеа