Стъпки към позитивната дисциплина

Как в 5 хода да постигнем сътрудничество с детето, а не конфронтация

Снимка: Guliver / iStock

Как да накараме детето да слуша без шамари и викове? За съжаление, много родители все още прибягват до тези метод.
Каква е алтернативата? Нарича се позитивна дисциплина. И е метод, който действително работи.
Ето 5 подхода, които да пробвате:

1. Анализирайте кои очаквания са реални и кои - не

„Детето ми не се държи както подобава за възрастта му!“ Дали действително това е така?
Или пък постъпва в съответствие с етапа на собственото си развитие.
Добре е да опознаете темперамента му. И, ако то е малко по-палаво и по-буйно в сравнение с връстниците си, това не значи, че с него нещо не е наред.

Хлапето има свой характер и трябва да насърчавате неговата индивидуалност и различия. И да коригирате само неприемливите отклонения, като използвате методите на позитивната дисциплина.
След като веднъж се уверите кое е подходящо и отговаря на етапа на развитие на вашето дете, ще знаете и какво да очаквате.
И ще намирате различен начин да преодолявате конфликтите по най-безболезнен начин.

2. Спазвайте златното правило

„Не постъпвай с другите така, както не искаш да постъпват с теб.“
Познатата стара поговорка е един от ключовете на позитивната дисциплина.

Снимка: Guliver / iStock 

С други думи, се отнасяйте с детето като с всеки друг, както искате да се отнасят и с вас. Не шляпайте, не викайте, не нагрубявайте, избягвайте всяка остра реакция, която не би била приятна, ако е насочена и към вас.
Спазвайки златното правило, ще откриете алтернатива на шамарите.

3. Обичайте себе си

За да може да прилагате най-ефективно позитивна дисциплина, трябва да се грижите за себе си. Да се чувствате добре, да сте в емоционална хармония, за да се справите и с проблемното поведение на детето си.
Ако сте уморени, претоварени, емоционално наранени или изцедени, няма да сте в състояние да се отнесете с внимание и нежност и с детето. И няма да може да му дадете това, което сами нямате.
Затова – бъдете мили със себе си и се отглеждайте с любов.

4. Направете списък с идеи за позитивна дисциплина

Една от трудностите за прилагане на позитивна дисциплина за новаците е, че има много опции и сценарии. И е трудно за родителите, които за първи път прибягват до тази концепция.
Идеята е не да имате списък със 100 техники и да изберете една, която да е правилна за дадена ситуация, а по-скоро да разработите собствен репертоар на позитивни техники за дисциплина, които ще работят за вас и за вашето дете. На тази тема има много книги.

5. Бъдете готови да се извините

Ще допускате грешки, особено, ако за първи път прилагате позитивна дисциплина. Но, след като един ден започнете, ще натрупате като мен стаж и ще я прилагате дълго.
Аз често преценявам чия е грешката, преди да изслушам обясненията на всяко от децата.

Ние родителите имаме мощно и не често използвано оръжие срещу наранените чувства на децата и нашата собствена вина. А то е да кажем: „Съжалявам!“
Не се страхувайте да го кажете. Това учи децата, че всеки прави грешки и им показва как да постъпят, когато на свой ред те направят грешка.

Rita Brhel адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.