Защо той получава повече?

Сладки детски реакции срещу върховната несправедливост

Стопкадър от видеото

Когато се говори, че за една и съща работа жените вземат по-малко пари в сравнение с колегите си мъже, мнозина (без оглед на пола) някак го пропускат покрай ушите си, защото им звучи като поредния лозунг от редиците на войнстващия феминизъм.

Разликата в заплащането обаче е факт и тя съществува тук и сега, не само в страни от т. нар. Трети свят, от които едва ли не се очаква тъкмо това. Оказва се, че в Щатите и в Европейския съюз тази разлика е между 6 и 18% в полза на силния пол.

Видео, създадено преди 2 години, показва с пример тази разлика на деца от различни възрасти и иска мнението им по въпроса. Експериментът започва с раздаването на задачи, в които се включват и момчета, и момичета: миене на кола, изхвърляне на боклук, чистене на прах, бърсане на прозорци... Накрая момченцата получават повече за свършената работа от момиченцата. Точно както в истинския свят.

Реакциите на децата вследствие на тази върховна несправедливост са абсолютно неподправени, някои от тях дори не могат да повярват, че това изобщо е позволено от закона. „Защо той получи пет долара?”, пита една госпожица, докато „колегата” ѝ размахва по-голямото си възнаграждение под носа ѝ. Отговорът: „Просто така стоят нещата”.

Децата са убедени, че мъжете и жените трябва да получават едни и същи пари за една и съща работа. „Трябва да са 50/50. Или 60/60, ако ви трябват 120”, казва един малък умник и добавя: „Когато порасна, ще се опитам да променя това. Ако не забравя.” Е, надяваме се да не забравиш, наистина.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа