Защо той получава повече?

Сладки детски реакции срещу върховната несправедливост

Стопкадър от видеото

Когато се говори, че за една и съща работа жените вземат по-малко пари в сравнение с колегите си мъже, мнозина (без оглед на пола) някак го пропускат покрай ушите си, защото им звучи като поредния лозунг от редиците на войнстващия феминизъм.

Разликата в заплащането обаче е факт и тя съществува тук и сега, не само в страни от т. нар. Трети свят, от които едва ли не се очаква тъкмо това. Оказва се, че в Щатите и в Европейския съюз тази разлика е между 6 и 18% в полза на силния пол.

Видео, създадено преди 2 години, показва с пример тази разлика на деца от различни възрасти и иска мнението им по въпроса. Експериментът започва с раздаването на задачи, в които се включват и момчета, и момичета: миене на кола, изхвърляне на боклук, чистене на прах, бърсане на прозорци... Накрая момченцата получават повече за свършената работа от момиченцата. Точно както в истинския свят.

Реакциите на децата вследствие на тази върховна несправедливост са абсолютно неподправени, някои от тях дори не могат да повярват, че това изобщо е позволено от закона. „Защо той получи пет долара?”, пита една госпожица, докато „колегата” ѝ размахва по-голямото си възнаграждение под носа ѝ. Отговорът: „Просто така стоят нещата”.

Децата са убедени, че мъжете и жените трябва да получават едни и същи пари за една и съща работа. „Трябва да са 50/50. Или 60/60, ако ви трябват 120”, казва един малък умник и добавя: „Когато порасна, ще се опитам да променя това. Ако не забравя.” Е, надяваме се да не забравиш, наистина.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа

Рецепта за магия

18 януари 2019 г.

Окото

18 януари 2019 г.