5 теми за парите, които да не обсъждате с детето

Поне, докато тръгне на училище

Снимка: Guliver / iStock

За всяко семейство разговорът колко печели татко, защо бащата на Боби кара мерцедес, а Ива, която е на 7 г., има най-новия модел айфон, а аз – не, в един или друг момент идва на дневен ред.

Повечето родители смятат, че е добре да разкажат всичко на детето си, независимо, че е едва на 5 години. Според специалисти обаче, не всички тези разговори са подходящи и има детайли, които е по-разумно да оставим за времето, когато то ще тръгне на училище, пише letidor.ru.

Кои финансови теми е подходящо да обсъждате с детето може да видите тук, а ето кои - не:

1. Размерът на заплатата ви

Печелите хиляда, две хиляди... За хлапето тази сума не означава нищо. Ако то е в предучилищна възраст, е достатъчно да знае, че работите и, че имате пари.

2. Кой от двамата родители печели повече

Ако вие и съпругът ви по цял ден сте на работа, опитайте се да не обсъждате пред детето размера на заплатите си. Защото 5-годишното може да си създаде грешна представа, че един от двамата има по-съществен принос. Постепенно, с напредване на възрастта, детето започва да се ориентира много добре в тези въпроси. И още в първи клас знае, че учителите получават по-малко пари от юристите, например.

Докато детето е малко, е добре да вярва, че и двамата родители се грижат по равно за семейството. И ако таткото работи, а майката си стои вкъщи, за да гледа по-малкото братче или сестричка, не е лошо да му обясните, че домакинството и грижата за бебето са тежки и изморителни задължения. И също са работа – толкова отговорна, колкото и тази на татко в офиса. Добре е двамата родители да направят единен фронт – да се подкрепят и допълват.
„Ние сме отбор, заедно работим за нашето семейство и не е толкова важно кой колко пари носи“ - това е мотото.

3. Заемите, които давате на роднини

Вероятно и във вашата голяма рода или сред приятелите ви има такива хора, които искат пари на заем, вземат, а след това бавят или въобще не връщат дълга си. И повечето конфликти между близките възникват за пари.

Може много да ви е яд, че брат ви вече 3 години не ви връща заема, а се разхожда до Майорка. Не го обсъждайте пред детето. Защото това може да го настрои срещу чичо му. И дори, ако след време, когато все пак брат ви върне парите, съобщите това на висок глас, детето ще запомни само лошото от тази ситуация.

4. Колко плащате на гледачката

Детето може да не знае, че любимата му леля Аля, получава пари, за да го гледа. Че взема заплата затова, че стои вкъщи, играе си с него и го гушка. И, когато научи, че ѝ се плаща, може да се разстрои.
Така че деликатно обяснете на хлапето, че гледачката върши определена работа и срещу това получава възнаграждение. Това е коренно различно от обсъждането на конкретната сума, която ѝ давате всеки месец. Защото споменаването на парите и на размера им, може да създаде грешно впечатление у детето, че то има право да командва гледачката си, когато остане насаме с нея.

5. Колко харчите за подаръци

Ако съобщите каква сума сте похарчили за подаръка, ще помрачите радостта на детето от този жест. И то ще мисли не толкова за подаръка, колкото за сумата. А ценността на даден подарък невинаги отговоря на цената. А повечето хубави подаръци за детето могат да не бъдат материални. Например като това да приготви пица с татко, да построят заедно горска къща или да засадят цветя в градината на баба.

Така че, спестете на детето по-голяма част от разговорите за парите. Днес ги има, утре ги няма.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа