Как да предпазим децата от опасностите на интернет

И новата мода "Да изчезнеш за 24 часа"

Снимка: Guliver / iStock

Децата и подрастващите са склонни към опасни увлечения и за да ги предпазим, трябва да им дадем възможност да се почувстват полезни за обществото, смята ръководителят на Руската лаборатория по психология на деца и подрастващи Елена Дозорцева.

Напоследък медиите съобщиха, че в интернет сред учениците се е появила нова авантюристична забава, наречена "Да изчезнеш за 24 часа". Според правилата на играта тийнейджърът трябва да се скрие за денонощие така, че никой да не може да го намери.

"Разбира се, че това е опасно и трябва да помислим как да постъпим. Струва ми се, че трябва да обобщаваме на по-високо ниво, отколкото просто да казваме: "Дръжте децата вкъщи и не ги пускайте никъде." Трябва да се разсъждава с какво реално може да занимава детето освен ученето и други интелектуални задачи. Те трябва с нещо да се проявяват и не е изключено това да са различни доброволчески движения, които обръщат внимание на някакви социални проблеми."

Експертът поясни, че появата на такива опасни развлечения може да бъде резултат от това, че подрастващите не се сблъскват с реални проблеми, които да могат ефективно да решат и да почувстват, че изобщо нещо могат да вършат.

"В тези забавления има самоутвърждение, проверка на себе си, предизвикване на интерес и привличане на вниманието. Но това в действителност може да застраши живота им", казва Дозорцева.

По думите ѝ, към такива опасни забави могат да бъдат тластнати деца, които са контролирани жестоко и така избягват от това от една страна, а от друга, обратното - такива, които нямат никакъв надзор и контакт с родителите. А ако отношенията в семейството са топли и доверителни, към тях е много по-малко вероятно да има протест.

Надя Горанова 

Коментари
Последни видеа