В задънена улица

Да бъдеш това, което си, е най-добрият подарък, който можеш да дадеш на света

13 Април 2023 г.
В задънена улица

Жена в офис. Снимка: Shutterstock

Да си задоволен от това, което имаш и което си постигнал, звучи като цел, която си заслужава да бъде преследвана. Речникът на Google определя задоволството като „състояние на щастие и удовлетворение“. Кой не иска това?!

Задоволството обаче може да носи със себе си и негативни последствия, казва Джой Фицджералд, автор на Finding Authentic Rhythm: How to Win on Your Terms in Corporate America.

„Научени сме търсим задоволство, но това може да ни накара да се задоволим с по-малко, когато заслужаваме повече“, казва тя. „Страхът и липсата на подкрепа карат човек да се примири с това, което има. Така се създава риск за не напълно осъществен живот“, добавя Фицджералд.

По думите й хората обикновено не осъзнават, че са попаднали в задънена улица заради задоволството. „Нашето определение за успех в много отношения е доста ограничено. Въз основа на това, което са ни учили да очакваме от работата и кариерата, ние просто живеем ден за ден, преминавайки през една и съща рутина, Много малко от нас осъзнават, че са заседнали на едно място“, казва тя.

Как да разберете, че сте попаднали в задънена улица

Фицджералд казва, че не е осъзнавала, че е попаднала в задънена улица в кариерата си като главен директор по разнообразието в голяма компания от Средния запад, докато лектор, който е довела за Месец на черната история, не го е отбелязал.

„Срещнахме се с екипа в голям офис. Говорителят и аз бяхме единствените цветнокожи жени“, спомня си тя. „Когато започна да дава накратко какво ще говори на нашите служители малко по-късно същия следобед, тя спря по средата на изказването си и каза на групата: „Хей, имате ли нещо против да си направим почивка? Трябват ми около 10 минути.“ Тя се обърна към мен и каза: „Но искам да останеш в стаята.“ Стана зловещо тихо“, спомня си Фицджералд.

Когато всички останали са си тръгнали, лекторът и казал: „Спри да се извиняваш за това коя си всъщност. Да бъдеш това, което си, е най-добрият подарък, който можеш да дадеш на света“.

„Почувствах се видяна за първи път по начин, който никога преди не съм се чувствала. Разбрах, че има някои издайнически признаци, че съм в задънена улица“, разказва Фицджералд.

Един от най-големите признаци, че сте заседнали на едно място, е това, че разчитате на други да ръководят кариерата ви, както е правила тя. Това често се изразява под формата на „чакане да бъдете потупани по рамото“, като например да бъдете поканени на интервю за по-висшестояща позиция.

Друг знак е липсата на стремеж. „Хората се обръщат към ментори и коучинг, търсейки отговори за техните живот и кариера. Те не са свършили нужната работа, за да опознаят себе с и да помислят за собствения си път. В техните действия няма преднамереност. Те нямат ясна визия“, казва Фицджералд.

Може също така просто да се чувствате неуспешни. „В повечето случаи определяме успеха като наличието на добра работа и способността да се грижим финансово за семейството си. Това определение за успех е доста тясно и често оставя човек без цел“, обяснява тя.

Вместо това Фицджералд предлага предефиниране успеха според вашите условия. „Единственият начин да спечелите в кариерата и живота е да разберете как изглежда успехът за вас. Трябва да е според вашите условия“, категорична е тя.

Други признак, че сте попаднали в безизходица, е липсата на реализация. Успехът и удовлетворение са две различни неща. На хартия може да изглеждате успешни, но освен ако постиженията ви не ви носят чувство на удовлетворение, вие не сте постигнали целите си.

Ако осъзнаете, че сте в задънена улица, Фицджералд препоръчва три стъпки за коригиране на ситуацията.

Мечтаене

Много от нас смятат, че мечтаенето е нещо, което е характерно само за  детството или ранните етапи от живота, но Фицджералд казва, че е добре да преосмислите живота си, независимо от възрастта, на която сте в момента.

„Един от най-добрите подаръци, които всеки от нас може да си даде, е способността да улови и мислено да създаде идеален живот или идеален работен ден за себе си“, казва тя. „Мечтането ни позволява да достигнем до тази част от мозъка, където не се страхуваме“, добавя Фицджералд.

Мечтаенето също ви позволява да визуализирате своите дарби и таланти по начин, който създава смисъл около ролята или работата, която трябва да вършим.

Размисли

Втората стъпка е отделяне на време за размисли. Фицджералд казва, че вие ​​можете да бъдете най-добрият си учител, ако започнете да отделяте повече време за активно слушане и задълбочени размисли.

„Размислите са един от най-мощните инструменти за самооценка. „Запитайте се: „Какво правя, когато съм най-продуктивен? Кога се чувствам най-успешен? Какво ми носи радост? Какво ми дава енергия и какво я изчерпва?“ Тези въпроси ще доведат до отговори, които ще ви дадат някаква насока“, обяснява тя.

Признание

Третата стъпка е най-мощната. Тя изисква да признаете пред себе си и да потвърдите целта си. „Тук не търсим разрешение или одобрение от други. Когато признаем нашата цел и нашето „защо“, това е нещо, което е само и единствено наше. Ние го притежаваме. Това е овластяващо и трябва да ви даде усещане за сила и устойчивост, за да можете да създадете и следвате план около това, което искате да постигнете в кариерата си“, казва Фицджералд.

Тези три стъпки ви помагат да създадете солидна основа, на база на която можете да преследвате целта си и да създадете живот, който ви носи истинско удовлетворение, а не само задоволство.

Мениджър Нюз

Още от Да поговорим

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Липсата на този елемент в храната може да провокира редица проблеми, включително и да се отрази на сърдечното здраве. Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако децата не получават достатъчно магнезий

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Контролиращата съпруга всъщност е полезна за здравето.

Снимка: Shutterstock

За децата е важно да спортуват.

Снимка: сдружение BG Бъди активен

Очакваме ви на 8 октомври на „Голямото изложение за малки мечтатели“.

Снимка: BeMore by Alegria

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Guliver / iStock

Образование

На прага на детската градина

Може ли раздялата с мама да мине без сълзи

Венсан Касел. Снимка: Instagram

Новини

Венсан Касел разкри връзката си с бразилски модел

Младата красавица много прилича на бившата му жена - Тина Кунаки

Дете яде сладолед. Снимка: Getty

Здраве

13 продукта, подходящи при болки в гърлото

И да, сладоледът е в списъка

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Майка и син обсъждат рисунката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

Изповед на една майка на дете с аутизъм

Общуването с околните и проблемът със социалната изолация (част 2)

Гласът говори много за личността.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво издава тоналността на гласа за личността

Оказва се, че това има много общо и с интимните отношения

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Какво количество е допустимо за бъдещата майка

Майка се държи с ръце за главата. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Как насаждаме чувство за вина в детето

По-добре е само да осъзнае грешката, а ние да му помогнем да стигне до този анализ

Бебе се усмихва на майка си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Бебето има любими занимания

Кои дейности наистина го забавляват